תיעוד כואב: דגים מושלכים אל מותם בקיבוץ בצפון
מה עושים במדגה של קיבוץ מעוז חיים עם דגים לא ראויים למאכל? מצלמה תיעדה: הם מושלכים בעודם חיים לשדה, מפרפרים עד מותם, נותרים שם ויוצרים מפגע סביבתי. ארגון מגדלי הדגים בתגובה: מדובר בחריגה שטופלה
תיעוד מזעזע שצילם פעיל עמותת אנימלס חושף התעללות קשה בדגים וזיהום הסביבה במדגה העמק של קיבוץ מעוז חיים, שבמועצה האזורית עמק המעיינות. אין ספור דגי אמנון, שככל הנראה לא היו רווחיים לתעשיית דגי המאכל, הושלכו למוות איטי ומייסר במיוחד.
בסרטון תועדו הדגים כשהם נערמים זה על גבי זה, מפרפרים וקופצים באוויר, ומנסים לנשום - אך נחנקים באוויר הפתוח. מדובר לא רק בהתעללות קשה בבעלי חיים, אלא אף ביצירת מפגע סביבתי חמור. במשרד להגנת הסביבה, שאנשיו הגיעו לשטח, ציינו כי נצפו כמויות גדולות של דגים מתים, מה שמעיד כי אין זו הפעם הראשונה שבה אירוע מסוג זה מתרחש במקום. עם זאת, על המדגה הוטל קנס של 8,000 שקלים בלבד.
בצילומים של פעיל אנימלס, אופיר בן חמו, ניתן לראות עובד מגיע בטרקטור הגורר טנק מים. העובד מבחין בפעילים למען בעלי חיים, המתעדים את מעשיו, מאיים עליהם ומול עיניהם מרוקן את טנק המים ושופך דגים רבים אל מותם האכזרי. העובד מאיים על הפעילים "אם אתה תתחיל לעשות איתי שטויות, שניכם תמצאו את עצמכם במקום לא טוב" ולאחר מכן מאיים על הצלם כי יתבע אותו.
"התיעוד חושף התעללות בלתי נתפסת", אמרו באנימלס. "לא מדובר בחפצים פגומים בפס ייצור, אלא ביצורים חיים ומרגישים, שהושלכו למוות איטי ומייסר במיוחד. כשתעשיית הבשר מתייחסת אל בעלי חיים כלא יותר מחומר גלם, אנחנו יכולים לבחור להוציא את הדגים מהצלחת ולא לתת את כספנו לתעשייה מתעללת". עו"ד שירה הרצנו, דוברת העמותה, אמרה בריאיון באולפן ynet: "אני לא חושבת שזה מתפקידנו להגיד לתעשיית הבשר איך להמית בעלי חיים בצורה קצת פחות אכזרית, אנחנו יודעים שהדבר הזה הוא התעללות על פי חוק צער בעלי חיים. אין פה בכלל ספק שזו לא דרך שהיא לגיטימית, אף אחד לא רוצה להיות בה".
מדגה קיבוץ מעוז חיים, שבעמק המעיינות (בעבר עמק בית שאן), מספק את הדגים שהוא מפטם למפעל דגת הארץ. התעללות במפעל דגת הארץ נחשפה גם בתחקיר אנימלס בשנת 2018, ופורסם בכאן, ובו תועד הרג דגים על ידי העברתם לבריכות מים קפואים.
בעמותה ציינו כי תלונה דחופה בזמן אמת שהועברה למשרד החקלאות - נענתה בבקשה לקונית להעברת פנייה מסודרת. עו"ד אמנון קרן מהקליניקה לצדק סביבתי והגנה על זכויות בעלי חיים באוניברסיטת תל אביב פנה בזמן אמת לממונה על חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות. בעמותה ציינו כי "תחת פעולה דחופה להפסקה מיידית של הפעילות העבריינית נענה בלקוניות: "לפי נוהל עבודה שלנו - נא להעביר מסודר ליחידת הפיצו"ח".
עו"ד קרן פנה בזמן אמת גם אל רכז סביבה חקלאית במשרד להגנת הסביבה, ובעקבות הפנייה נציגי המשטרה הירוקה הגיעו למקום למחרת היום והטילו קנס על המדגה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד רואה בחומרה אירועים ויפעל בכל האמצעים העומדים לרשותו, על-מנת למנוע הישנות מקרים כאלו. מפקחי המשטרה הירוקה הגיעו לשטח והטילו באופן מיידי על המדגה קנס ברירת משפט מכוח חוק שמירת הניקיון, וכן דיווחו ליחידת החקירות של משרד החקלאות, הפיצו"ח. בשטח נצפו כמויות גדולות של דגים מתים, מה שמעיד כי אין זו הפעם הראשונה שבה אירוע מסוג זה מתרחש".
עוד נמסר מהמשרד להגנת הסביבה: "האירוע והנתונים בשטח מעלים חשד לכאורה לביצוע שורה של עבירות פליליות כלפי בעלי החיים, הסביבה ובריאות הציבור. האכיפה שבוצעה היא תוצר ישיר של היענות ומעורבות ציבורית, במקרה הזה של עמותת אנימלס, והמשרד קורא לציבור להמשיך לדווח בזמן אמת על מפגעים מסוג זה".
בקיבוץ הפנו לארגון מגדלי הדגים לתגובה. מארגון מגדלי הדגים נמסר: "מדובר בחריגה מנהלים שהתרחשה לפני כחודש וטופלה על ידי הגורמים המוסמכים לכך במשרדי החקלאות והגנת הסביבה. ענף המדגה מקפיד לפעול במסגרת נהלי משרד החקלאות, בכדי שאירועים כאלה לא יישנו".
ממשרד החקלאות נמסר: "מדובר בתמונה מטעה, עם קבלת התלונה מפקחי משרד החקלאות פתחו בחקירה מידית, וניגבו עדויות מהנחקרים על החשדות המיוחסים להם. מפקחי משרד החקלאות פתחו גם בצעדי חקירה נוספים, ומטבע הדברים לא ניתן למסור פרטים נוספים. יודגש כי מדובר באירוע חריג בענף המדגה שאינו מעיד על כלל הפעילות בענף. המשרד ימשיך בחקר האמת וימצה את הדין עם כל הנוגעים בדבר".