פוטין לנתניהו: "מנע העברת בנייני הכנסייה ל'עטרת כהנים'"
במהלך פגישתו עם ראש הממשלה, ביקש ממנו הנשיא הרוסי לשמור על אופי הרובע הנוצרי בירושלים ולמנוע את העברת בנייני הכנסייה לעמותה, שבינה לבין הפטריארכיה היוונית-אורתודוכסית נחתמה עסקה שנויה במחלוקת למכירת מבנים
במהלך הפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ביקש היום (חמישי) נשיא רוסיה לשמור על אופי הרובע הנוצרי בירושלים ולמנוע את העברת בנייני הכנסייה לעטרת כהנים. בחודשים האחרונים, הפטריארך היווני-אורתודוכסי תיאופולוס השלישי היה מעורב במגעים לשחרורה של נעמה יששכר, ואף העביר מכתב מהאם לנשיא הרוסי, כפי שפורסם ב-ynet. הפטריארך השתתף בפגישה עם פוטין במעון ראש הממשלה - והאחרון העלה את הנושא הרגיש עבור הכנסייה.
יוזכר כי ב-2004 נחתמה עסקה שנויה במחלוקת בין עמותת עטרת כהנים ובין הפטריארכיה היוונית-אורתודוכסית על מכירת מבנים בעיר העתיקה, בהם המלונות "אוריינטל" ו"פטרה". לאחר חשיפת העסקה, טענה הכנסייה כי היא נחתמה שלא כדין והייתה כרוכה בעסקאות שוחד. הנושא נידון בהליכים משפטיים בשנים האחרונות. הפטריארכיה מתכחשת לעסקות רכישת המבנים וטוענת כי הן לוו במעשי שוחד. טענות אלו נדחו על-ידי בית המשפט המחוזי בירושלים וגם על-ידי בית המשפט העליון.
באוגוסט האחרון הגישה הכנסייה בקשה לבית המשפט המחוזי לביטול פסק הדין שאישר את העסקה. אחת הראיות המרכזיות היא עדותו של טד בלומפילד, מנהל מלון "פטרה" לשעבר, שנחשפה לראשונה ב-ynet. בלומפילד העיד כי במשך שנים עמותת "עטרת כהנים" שילמה לו בכדי שיקדם את עסקת רכישת המלון.
פוטין לריבלין: "סופה של האנטישמיות באושוויץ"
לאחר הפגישה עם נתניהו, נועד פוטין עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שעות ספורות לפני הטקס המרכזי ב"יד ושם" לציון 75 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. ריבלין בירך את פוטין עם הגעתו לירושלים - ואמר: "כולנו נרגשים מעומק ליבנו על השתתפותך בכנס המאוד חשוב הזה - שהוא סמל והבעת הסכמה כלל-עולמית של משפחת העמים שצריך לשים קץ לגזענות, לפשיזם ולאנטישמיות". ריבלין הוסיף: "אנחנו יודעים היכן אנטישמיות מתחילה, אבל אנחנו לא יודעים איפה היא נגמרת, ולכן חשוב שכולנו נילחם יחד. כשמדברים על המלחמה של משפחת העמים - מלחמה שכזו אינה יכולה להתרחש כשאתה אחד מהעומדים בראשה".
פוטין השיב לריבלין: "כבוד הנשיא, אני מודה לך מאוד על ההזמנה, הן לי והן לעמיתיי חשוב מאוד להיות היום פה בישראל ואנחנו רואים היטב את המאמצים שלכם לשמר את זיכרון מלחמת העולם השנייה. אמרת שאנחנו לא יודעים איפה מסתיימת האנטישמיות. לצערנו, אנחנו מכירים את זה הסוף - והוא נמצא באושוויץ. צריך לשים לב ולא לאפשר לתופעה הזאת לקרות שוב".
הנשיא הרוסי הדגיש כי "הצבא האדום לא רק שחרר את אושוויץ, אלא גם תרם תרומה מכרעת לניצחון נגד הנאצים. כמובן, הרוסים סבלו מאוד בזמן המלחמה. 40 אחוזים מהיהודים שנרצחו בשואה היו מברית המועצות - וזו כמובן טרגדיה משותפת שלנו".
במהלך הפגישה, נשיא המדינה אף התייחס לסוגיית שחרור נעמה יששכר - והביע את הערכתו על דבריו של פוטין, שאמר לאמה של הישראלית הכלואה ברוסיה קודם לכן כי "הכול יהיה בסדר": "אנחנו מאוד מעריכים את המאמצים שאתה עושה כדי להבין שבישראל אנחנו מרגישים שכל אחד הוא הילדה והילד שלנו".
בתום הפגישה החל טקס חנוכת אנדרטת ההנצחה למצור על העיר לנינגרד בגן סאקר בירושלים, בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו, נשיא המדינה ריבלין ונשיא רוסיה פוטין.