קעקועים על היד - ונרות חנוכה: שורדי השואה בפרויקט מצולם
לרגל יום השואה הבינלאומי ופורום השואה בירושלים, סוכנויות הידיעות תיעדו ניצולים שעוד נותרו בחיים. התוצאה: תמונות מרגשות של העדים לזוועות הנאצים, והחיים שהצליחו לבנות מאז
זרועותיהם של ניצולות וניצולי שואה, עם המספר שקיעקעו עליהן במחנות הריכוז וההשמדה(צילום: AFP)
ניצולת השואה מלכה זקן, בת 91 מתל אביב. נולדה ביוון ב-1928, והייתה בת 12 כשגורשה למחנה ההשמדה אושוויץ. במחנה העבידו אותה בקיפול בגדים של יהודים אחרים שנרצחו בתאי הגזים. היא סיפרה שכאשר הזיכרונות מציפים אותה, היא מתנחמת בבובות שמזכירות לה את אמה, שנרצחה באושוויץ(צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אברהם הרשלום, בן 95, מדליק נרות בחנוכה עם בני משפחתו בביתו ברמת גן(צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
ורה גרוסמן קריגל, בת 81, משתתפת בערב "זיכרון בסלון" באורנית(צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
משה העליון (92) מבת ים נולד בצ'כוסלובקיה ושרד את אושוויץ. מחזיק בתמונה של משפחתו מ-1939(צילום: EPA)
(צילום: EPA)
ארטמיס מירון (91) מבת ים ממיינת תמונות משפחתיות בביתה בכפר סבא(צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
חנוך שחר נולד בצ'כוסלובקיה ב-1935 ועלה לישראל ב-1949. מתגורר בצפת. מחזיק בכינור שליווה אותו במחנה הריכוז טרזינשטט(צילום: EPA)
מרתה וייס (85) בביתה בירושלים. כילדה בת עשר הייתה חלק מכמה אלפי אסירים שהיו במחנה ההשמדה אושוויץ ביום שחרורו, אחרי שמרבית האסירים נשלחו לצעדות המוות. מתנדבת כמדריכה ביד ושם, ואוהבת לבלות זמן עם 14 נכדיה וחמשת ניניה. נפגשה היום עם הנסיך צ'ארלס בירושלים(צילום: AP)
(צילום: AP)
מוריס גליק בביתו במושב יעד. מעט לפני שגורשו מבלגיה לאושוויץ ב-1942, הוריו השאירו אותו לטיפולה של משפחה נוצרית. הוא היה אז בן שלוש. הוא לא זוכר את הוריו, ושכח את היידיש שהייתה שפת אימו(צילום: AP)
אגנס קלטי, מתעמלת זוכת מדליות זהב אולימפיות, מפגינה גמישות גם בגיל 99, בתמונה עם בנה רפאל בביתה בבודפשט בירת בהונגריה. היא האלופה האולימפית המבוגרת ביותר החיה כיום. אחרי ששרדה את השואה הודות לחסידי אומות עולם זכתה בעשר מדליות, מהן חמש מדליות זהב, במשחקים בהלסינקי ב-1952 ובמלבורן ב-1956(צילום: AP)
(צילום: AP)
ניצול אושוויץ לאון שוורצבאום בביתו בברלין(צילום: AP)
(צילום: AP)
אגי גבע מציגה את המספר שקיעקעו הנאצים על זרוע באושוויץ(צילום: AP)
(צילום: AP)
מרטי וייס, ניצול אושוויץ, במוזיאון השואה בוושינגטון(צילום: AP)
(צילום: AP)
הלנה הירש, אסירה מספר A20982 באושוויץ, עם נכדתה רוזי בבני ברק. נולדה ברומניה ב-1928, והיא היחידה ששרדה ממשפחתה. נשלחה למחנה ההשמדה ב-1944(צילום: AFP)
(צילום: AFP)
שמואל בלומנפלד (94), עם קעקוע מספר 108006, בעירו בת ים. נולד בפולין ב-1925. בביקורים בפולין בשנים האחרונות אסף רגבי אדמה ממקומות שבהם נרצחו בני משפחתו. ילדותו עברה עליו במחנה ההשמדה, ואחרי השואה עלה לישראל(צילום: AFP)
בת שבע דגן, שכל משפחתה נספתה בשואה, עם ספרים שחיברה. נולדה בפולין ב-1925. הקדישה את חייה לחינוך, והיא מחלוצי הוראת השואה(צילום: AFP)
(צילום: AFP)
דב לנדאו, בן 91, מציג תמונה שלו עם אסירים נוספים אחרי שחרור אושוויץ, בביתו בתל אביב. נולד בהונגריה ב-198. חזר למחנה ההשמדה יותר ממאה פעמים כמלווה קבוצות(צילום: AFP)
שמול איצ'ק, שעל זרועו מוקעקע המספר 117568, בביתו בירושלים. נולד בפולין ב-1927. הוא ושני אחיו שרדו, בעוד הוריהם (בתמונה שהוא מחזיק) ושתי אחיותיהם נרצחו על ידי הנאצים. מעולם לא חזר לבקר במחנה ונמנע מלקרוא ספרים על הנושא(צילום: AFP)
(צילום: AFP)
שאול אורן מציג את המספר 125421 שעל זרועו, בביתו בירושלים. נולד בפולין ב-1929. נבחר על ידי רופא נאצי להיות קורבן לניסויים. הועבר מאושוויץ למחנה ריכוז בגרמניה, שם הוחזק עד לשחרורו ב-1945. אחרי המלחמה הצליח למצוא את אחיו שהיה איתו באושוויץ, ועלה לישראל(צילום: AFP)
מנחם הברמן (92), אסיר מספר A10011, עם בתו רחל בביתו בירושלים. נולד בצ'כוסלובקיה ב-1927. הוא הניצול היחיד מבין שמונה אחים. שרד את הגטו, מחנות ההשמדה אושוויץ ובוכנוולד, ואת צעדת המוות(צילום: AFP)
אברהם גרשום בינט (81) מציג את זרועו עם הקעקוע 14005, בביתו בבני ברק. נולד בצ'כוסלובקיה ב-1938, והיה רק בן שש כשהגיע לאושוויץ. לדבריו, הוא מעולם לא בכה במחנה, מפני שפחד כי אם יבכה - יהרגו אותו(צילום: AFP)