שתף קטע נבחר

מחדלי חקירה: מנהל באתר בנייה זוּכּה מגרימת מוות ברשלנות

שלוש שנים אחרי שחיים קשקביץ נהרג במהלך עבודתו בגני תקווה, החליט בית המשפט לזכות את הנאשם בגרימת מותו ומתח ביקורת נוקבת על המשטרה והפרקליטות: "דרך החקירה לא אפשרה למצוא את האחראים לתאונה"

 

מרץ 2017: אתר הבנייה שבו אירע האסון  (צילום: דוברות מד"א) (צילום: דוברות מד
מרץ 2017: אתר הבנייה שבו אירע האסון (צילום: דוברות מד"א)

בית משפט השלום בפתח תקווה זיכה השבוע מנהל עבודה שהואשם בגרימת מותו ברשלנות של חיים קשקביץ באתר בנייה ברחוב דרך המלך בגני תקווה. השופט דרור קלייטמן מתח ביקורת על המשטרה ועל הפרקליטות: "מדובר בחקירת מותו של אדם וקשה להבין כיצד מתבצעת חקירה בדרך כזו. לצערי, דרך חקירת התאונה לא אפשרה למצוא את האחראים לתאונה זו ואף לא להבין את הגורמים המדויקים לתאונה על מנת שיימנעו בעתיד".

 

בכתב האישום, שהוגש על ידי פרקליטות מחוז מרכז, נטען כי ב-6 במרץ 2017 שימש הנאשם מנהל עבודה באתר בנייה של חברת "רותם שני". קשקביץ ועובד נוסף המתינו ברמפה בקומה השנייה על מנת לקבל משטח בלוקים שהונפו על ידי מנוף.

 

בזמן פריקת הבלוקים נפלו והתמוטטו על ראשו של המנוח שלוש חבילות דיקטים שהונחו קודם לכן בקומה הרביעית ובלטו מעבר לגבולות הרמפה. כתוצאה מנפילת הדיקטים קשקביץ נהרג. הרשלנות שיוחסה למנהל העבודה הייתה בכך שהוא אפשר למנוח ולעובדים אחרים לעבוד מתחת לדיקטים שהונחו באופן לא בטיחותי ואפשר למנוף לפעול בסמוך לדיקטים.

 

 

  (צילום: נתי מרכוס)
עורכי הדין גלעד באום וחדוה באום(צילום: נתי מרכוס)

הנאשם כפר בבית המשפט במיוחס לו, באמצעות סנגוריו - עורכי הדין גלעד באום וחדוה באום.

 

לאחר שמיעת העדים החליט השופט קלייטמן בהכרעת הדין לזכות את הנאשם זיכוי מוחלט. השופט קבע כי אין כל עדות ישירה לכך שהדיקטים פגעו בראשו של המנוח. חוות הדעת הפתולוגית מסתמכת על תיאור האירוע כפי שמסרה המשטרה ואינה עומדת בקנה אחד עם תיאור האירוע כפי שעולה מהראיות. בנוסף, בחוות הדעת נכתב שלא ניתן לקבוע לפי ממצאי הנתיחה אם חבלת הראש נגרמה למנוח מהדיקטים או מהנפילה מהקומה השנייה.

 

עוד צוין כי לא הוצגו ראיות לכך שנמצאו דיקטים בקומה שבה שהה המנוח. חוקר תאונות עבודה טען בעדותו כי העיר על הנחת קרשים באופן זה, אך לא היה ביכולתו להציג ראיה לכך.

 

השופט קבע עוד כי "הפרקליטות סבורה כי גם בלי לדעת את הסיבה לנפילת הקרשים שבעצם נפילתם מספיקה על מנת להרשיע בעקבות אחריותו לנפילת הקרשים. למעלה מן הצורך, אציין כי לנוכח מחדלי החקירה הרבים וה'חורים' בגרסת המאשימה, הרי לא ניתן לשלול הסברים חלופיים לאירוע".

 

"מדובר במכת מדינה" 

עוד ציין השופט כי "תיק זה עוסק במותו של אדם - חיים קשקביץ. אדם אשר הגיע למקום עבודתו ועסק לפרנסתו בבניין בתים בארץ ישראל ועל לא עוול בכפו מצא את מותו כתוצאה מתאונת עבודה. בשנת 2019 נהרגו בתאונות עבודה 47 ונפצעו 197. קול דמי אנשים אלו זועק אלינו מן האדמה.

 

"מדובר במכת מדינה ועל כל הגורמים לתת חלקם בהבאת האשמים לדין ובייצור הרתעה עתידית. לצערי, דרך חקירת התאונה במקרה שהובא בפניי לא אפשרה למצוא את האחראים לתאונה זו ואף לא להבין את הגורמים המדויקים לתאונה על מנת שיימנעו בעתיד".

 

עורכי הדין גלעד באום וחדוה באום מסרו בתוגבה: "הוגש כתב אישום נגד אדם חף מפשע, כאשר בית המשפט הסביר כי בשל מחדלי המשטרה, משרד העבודה והפרקליטות – האשמים האמיתיים נמלטו מהדין. מנהל העבודה הוא אדם נורמטיבי שקם בבוקר לעבודה ולצערו הרב קרתה תאונה ופועל מת, אבל לחלוטין לא באשמתו. מעבר לטראומה של המקרה עבורו, הוא מסתובב כבר שלוש שנים כשעננת מאסר מרחפת מעל ראשו, שלא לדבר על הקורבן ומשפחתו שלא זכו לראות את האחראי למות יקירם עומד לדין.

 

"ככה לא פותרים את בעיית תאונות העבודה בענף הבנייה. אנחנו מייצגים בעשרות תיקי תאונות עבודה וזו הפעם הראשונה שנאלצנו להילחם עד הסוף על חפותו של מנהל העבודה. הלחץ להגיש כתבי אישום פוגע ביכולת של המדינה להבין את התמונה וזו התוצאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
אתר הבנייה שבו אירע האסון
צילום: ניצן דרור
מומלצים