שתף קטע נבחר
 

האפיפיור בהכרזה מיוחדת נגד אנטישמיות

משלחת מיוחדת מלוס אנג׳לס הגיעה השבוע אל הוותיקן למפגש מיוחד עם האפיפיור לכבוד יום השנה ה-75 לשחרור אושוויץ

לכבוד יום השנה ה-75 לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ, הגיעה משלחת מיוחדת ומפתיעה לעיר הוותיקן ממכון ויזנטל שבלוס אנג׳לס. באירוע פרטי וסגור עם קהל של חמישים וארבעה נציגים, הכריזו דווקא מבית האפיפיור על המלחמה באנטישמיות והאפיפיור פרנסיס בעצמו קרא לכולם להביט עמוק פנימה ולהקשיב בשתיקה ל׳אנושות הסובלת׳.

 

המשלחת הזכירה גם את יום השנה השבעים ושמונה לוועידת ואנזה הידועה לשמצה במסגרתה, בשנת 42 הוכרז הפתרון הסופי ליהודי אירופה. האפיפיור פרנסיס חיזק את ידיהם של הנציגים היהודים ואמר:

"אם נאבד את זיכרוננו אנו הורסים את עתידנו." הוא הוסיף, "נתפלל לכך שיום השנה שמציין את המעשים הנתעבים הללו, שיא האכזריות האנושית שבלתי ניתנת אפילו לתיאור, יהיה קריאה גם עבורנו, במציאות של היום, לעצור, להיות רגע דוממים, קשובים, ולזכור. עלינו לעשות זאת, דווקא בימים אלו, שמא נהפוך אדישים וכהי חושים.

 

במסגרת המפגש תיאר הרב מארווין האייר, מייסד ארגון ויזנטל ומי שעומד בראש הארגון היהודי לזכויות אדם NGO, את ריבוי מקרי האנטישמיות שמתועדים לאחרונה על ידי אנשיוץ. הוא תיאר את המקרים הקשים באירופה ואת המספרים המדאיגים בארה״ב. האפיפיור פרנסיס מיהר להגיב ובנאומו תיאר את המגמה המסוכנת כתחייה ברברית של התנהגות נתעבת. ״לעולם לא אפסיק לגנות כל סוג של אנטישמיות בעולם״, אמר.

 

האפיפיור פרנסיס סיכם את דבריו כשהוא מתאר את ההיסטוריה והמסורת של הוותיקן כשהוא מספר על "הפטריונות הרוחנית העשירה" המשותפת של היהדות והנצרות. הוא הפציר בבני שתי האמונות לעבוד במשותף ולזכור את סיפור את ספר יציאת מצרים "לזכור את העבר ולהתמודד עם הסובלים, ובדרך זו״, אמר״, נדבוק עד שנחזק את הקרקע לֿאחווה."

 

 

דגדג ()
המשלחת מלוס אנג'לס עם האפיפיור בותיקן

 

בדבריו התייחס הרב מארווין הייר בכאב לאנטישמיות הגואה בעולם: "למרבה הצער, הביקור שלנו היום כאן בבית האפיפיור מגיע בתקופה שבה האנטישמיות והבוטות שוב נכנסו למרכז, למיין סטרים, והמגמה הזו מאיימת שוב על עולמנו ועל עתיד המין האנושי

 

"זה היה ממש ביום זה, 20 בינואר, לפני 78 שנה, שם ישבו 14 אנשים סביב השולחן בוואנזה כדי לשרטט את 'הפיתרון הסופי', מילת קוד שתוביל להשמדה של 6 מיליון יהודים. מי יכול היה לדמיין שמונה עשורים בלבד אחר כך שנהיה, שוב, עדים למגיפה עולמית נוספת של אנטישמיות ושנאה.

 

"זו הדילמה שלנו״, קרא. ״הנה אנחנו בשנת 2020 - אנטישמיות ואלימות מתפשטות היום בכל מקום . בלב הדמוקרטיות שלנו בלונדון, פריז, בברלין, בניו יורק, בפרלמנטים, וכאן ברומא, שרק עתה שמענו שבן 89 ניצול שואה זקוק להגנת המשטרה כדי לצאת לקניות. "השנאה הזו חצתה כעת את האוקייאנוס האטלנטי והדביקה את ערי אמריקה, כמו גם את מרכזי הלמידה היוקרתיים שלה ... אפילו באולמות הקונגרס והאו"ם.

 

"אנחנו גם רואים שהמצב בארה״ב הפך קיצוני במיוחד״, אמר. ״זהו מצב שמזכיר את שנות השואה, יהודים דתיים שזוהו על ידי כובעי הכובעים שלהם או על ידי זקנם, הם פגיעים במיוחד, אפילו כאשר הם מדליקים את נרות חנוכה שלהם בפרטיות ביתם במונסי, ניו יורק."

 

דגדג ()
הרב האייר עם האפיפיור. השבוע

 

כשהוא מפנה את תשומת ליבו למשטר האיראני המכחיש את השואה ולאדישות העולם לרדיפות הנוצרים, שאל הרב הייר: "כיצד ניתן להסביר כי 75 שנה לאחר שחרור אושוויץ, מנהיגי איראן ממשיכים להעיז ולהכחיש בפומבי שאי פעם הייתה שואה ועדיין זוכים ליחס מיוחד וחשיבות ברחבי העולם?״

"ומדוע העולם והאו"ם שותקים כשהם יודעים כי חיזבאללה איחסן אלפי רקטות ומשגרי טילים ליד בתי חולים ובתי ספר, כשהם יודעים שילדים ותושבים רבים בסכנה אמיתית בעקבות כך?״

 

"וכאשר הם יודעים בוודאות כי נוצרים בקניה וניגריה נרצחים באכזריות בפיגועי טרור עקובים מדם ... כאשר נוצרים לבנונים, מוסלמים ושכניהם היהודים בצפון ישראל מאוימים על ידי הטרוריסטים של איראן, העולם שותק.״

 

האייר התעקש לכלול לא רק את היהודים בנאומו כי אם את העמים מסביב לעולם ששרויים בסכנה על רקע שנאה ועליונות שלטונית: ״זה היה לא אחראי מצידנו כיהודים לא להביע סולידריות פומבית עם כל הקהילות שמצויות בסכנה קיומית.״

 

בסיום הודה הרב האייר לאפיפיור על האירוח ועל ההכרזה החגיגית שלו על כך שיפרסם בחודש הבא חומרי ארכיון שישפכו אור על המחלוקת סביב האפיפיור פיוס ה-12 בימי השואה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים