מנהרה מעזה והמתנה ליורש של אבו מאזן: פרטים חדשים על עסקת המאה
האמריקנים ייתנו "זמן הכנה" של 4 שנים ליישום התוכנית על-מנת להשאיר פתח להסכמת הפלסטינים. במהלך התקופה הזאת, ישראל לא תוכל להרחיב את היישובים הקיימים. ומדוע נתניהו כלל לא יוכל לאשר החלת ריבונות לפני הבחירות?
פרטים חדשים על "עסקת המאה ": נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מתכנן להעניק "זמן הכנה" של כארבע שנים ליישום התכנית - שבו הדלת לפלסטינים, שממשיכים לסרב לתוכנית, עדיין תישאר פתוחה. קביעת פרק הזמן הארוך במיוחד מעידה על כך שבבית הלבן יוצאים מנקודת הנחה שהנשיא הפלסטיני אבו מאזן ידחה את התכנית, ומקווים שהיורשים שלו יקבלו אותה, ועל כן החליטו שלא לסגור את הדלת.
האמריקנים לא מוכנים לכך שישראל תקבל או תבצע רק חלקים מהתכנית. הם לא יקבלו "כן, אבל" מצד נתניהו. ראש הממשלה מתכוון להגיד שהוא מקבל את התוכנית, אך יבקש לדון בהסתייגויות. הגישה של האמריקנים היא שישראל לא תוכל להחיל את הריבונות הישראלית על כל ההתנחלויות ולספח את בקעת הירדן - ולסרב לבצע חלקים אחרים של התוכנית.
התוכנית קובעת כי במהלך "זמן ההכנה" תחול הקפאת מצב בכל שטחי C שנמצאים כיום בשליטה ישראלית. המשמעות היא שישראל תוכל לבנות בתוך היישובים הקיימים אך לא תוכל להרחיבם מעבר לגבולות הנוכחיים. לא ניתן יהיה גם לאשר תב"ע (תוכניות בניין ערים) חדשות להרחבת אזורי התעשייה ביהודה ושומרון, למשל. זהו סעיף שראשי המתנחלים מתנגדים לו בתוקף ואומרים שהוא "גזירת הקפאת בנייה".
התוכנית מתירה לישראל לספח בין 30% ל-40% משטחי C. לפלסטינים יש שליטה על כ-40% משטחי A ו-B. זה משאיר עוד כ-30% משטחי C במעמד לא ברור. בכירים בהנהגת המתנחלים טוענים שהאמריקנים נתנו לירדנים ולפלסטינים להבין שאותם 30% נותרים יצטרפו בהמשך ל-40% שכבר בידי הפלסטינים, וכך המדינה הפלסטינית תשתרע על כ-70% משטחי הגדה המערבית.
לפי גורמים ישראלים, האמריקנים מבקשים להמתין פרק זמן של כמה שבועות עד שהפלסטינים יגידו אם הם מקבלים את התוכנית או דוחים אותה, לפני שישראל תחל בהחלת הריבונות על מחצית משטח C. המשמעות היא שנתניהו כלל לא יוכל להביא לאישור הכנסת החלת ריבונות לפני הבחירות.
עם זאת, בשטחים שמיועדים למדינה הפלסטינית לא תוכל ישראל לגעת, למקרה שהפלסטינים ירצו לחזור לשיח בשנים הקרובות. טראמפ בונה על כך שינצח בבחירות בנובמבר ויזכה בכהונה שנייה, ואז יפעיל לחץ על הפלסטינים לחזור לשולחן הדיונים. בסוף "זמן ההכנה", הפלסטינים יוכלו להכריז על מדינה פלסטינית עצמאית, אך יוטלו עליה לא מעט מגבלות: ללא צבא, ללא שליטה על המרחב האווירי, ללא שליטה על מעברי הגבול וללא יכולת לכרות בריתות עם מדינות זרות.
התוכנית מציעה להקים מנהרה בין עזה לגדה המערבית שתהיה "מעבר בטוח". מדובר בסוגיה רגישה מאוד שטרם נבחנה על ידי מערכת הביטחון הישראלית, שבוודאי יהיו לה הסתייגויות כדי להבטיח שלא יעברו במנהרה הזו אמצעי לחימה או מבוקשים. התוכנית דורשת מהרשות הפלסטינית לקחת שליטה מחדש על רצועת עזה, לפרז אותה ולפרק את החמאס והג'יהאד האיסלאמי מנשקם. בכירים ישראלים אומרים כי הדרישה הזו מוכיחה שהאמריקנים לא מבינים את המצב, או שהם לא מתכוונים לכך ברצינות.
התוכנית משאירה 15 התנחלויות מבודדות בריבונות ישראלית במעין מובלעות ללא רצף טריטוריאלי. המתנחלים חוששים שידרשו מהם בשלב מסוים להתפנות. התוכנית דורשת מישראל לפנות 60 מאחזים בלתי חוקיים שבהם חיים כ-3,000 מתנחלים. זהו סעיף שראשי המתנחלים ייאבקו בו, והוא גם עומד בניגוד להבטחות של נתניהו למתנחלים בעבר.
על פי התוכנית, כל ירושלים תישאר בריבונות ישראלית, כולל הר הבית והמקומות הקדושים שינוהלו במשותף על ידי ישראל והפלסטינים. אין חלוקה של ירושלים בתוכנית. כל מה שמעבר לגדר ההפרדה בירושלים יועבר לפלסטינים, וזאת בתנאי שיקבלו את כל המתווה. הפלסטינים לא יוכלו לפעול באופן חד-צדדי כמו סיפוח שטחי C על ידי ישראל. הפלסטינים יוכלו לקבוע את בירתם בכל מקום שירצו בירושלים, בתנאי שהוא מעבר לגדר ההפרדה. המשמעות היא שיוכלו להמשיך לקבוע את הבירה שלהם בשועפאט.
התוכנית מציעה 50 מיליארד דולר למימון פרויקטים בשטח שמיועד למדינה הפלסטינית. גורמים המקורבים לבית הלבן טוענים שיורש העצר הסעודי ונסיכי המפרץ הפרסי התחייבו בפני האמריקנים לשים את הכסף. הרעיון הוא ליצור חומה שתמנע מהפלסטינים לחבל בתוכנית מאחורי הקלעים. הפלסטינים, מצדם, מאיימים להפסיק את התיאום הביטחוני אם ישראל תחיל את הריבונות על כל ההתנחלויות.