איך לבחור גן עירייה טוב לילדים?
למרות שאי אפשר לבקר בשעות הפעילות ולראות את ההתנהלות, עדיין יש דברים שכדאי לשים אליהם לב לפני שתקבלו החלטה. רגע לפני ההרשמה לגני הילדים העירוניים לשנת הלימודים הבאה - כל מה שחשוב לדעת
השבוע יחל הרישום לגני הילדים העירוניים לשנת הלימודים הבאה - תשפ"א. מעבר להקלה בעול הכלכלי שתחושו בקרוב, אם מצאתם את עצמכם משוחחים עם חברים על "מיהי הגננת הראויה"? או שההתכתבויות בקבוצות הווטסאפ שלכם סובבות סביב השאלה: "לאיזה גן רשמתם"? סימן שהגיע הזמן לבחור גן.
הרישום לגני ילדים עירוניים, בגילאי 6-3 אינו אחיד, וכל רשות מקומית קובעת את המדיניות המתאימה לה. יש יישובים בהם הרישום נקבע אוטומטית על פי אזורי רישום המותאמים לאזור המגורים, וביישובים אחרים ניתנת להורים יד חופשית בבחירת הגן המועדף עליהם. גן ילדים במאה ה-21 לא נועד רק לספק חוויה לימודית, אלא גם להקנות כלים להתמודד עם האתגרים המצפים לדור הצעיר בהמשך במערכת החינוך ובחיים בכלל.
האם להשאיר עוד שנה בגן פרטי? תלוי את מי שואלים:
הדרך הטובה ביותר לבחירת גן הילדים המתאים ביותר עבור ילדנו היא כמובן באמצעות ביקור בגן בשעות הפעילות. רק כך היינו באמת יכולים להתרשם בשידור חי מהאופן שבו הגננת והצוות החינוכי מתפעלים את הגן, מהתכנים המועברים, מהאקלים הרגשי-חברתי השורר בגן וכן הייתה מזדמנת לנו שיחה חופשית עם הגננת, מנהלת הגן והצוות. לצערנו, בשל ההפרעה האפשרית לשגרת היום בגן ולילדים הלומדים בו, האופציה הזאת אינה אפשרית.
קראו עוד:
שישי בגן: "אל תיגעו לנו בשעות הבוקר"
כך נראה גן ילדים המקדם שוויון מגדרי
אימא ל-3: "בכל גן יש הורה ששולח ילד חולה"
לאלו מכם שילדכם הבכור נכנס לראשונה לגן עירוני, זו ודאי התרגשות עצומה והיא טבעית במצבי שינוי שכאלה. ייתכן שההתרגשות אף מלווה בדאגה שהילד שהיה עד כה פעוט ושהה בסביבה מוגנת, עובר לגן של "גדולים" בו יידרש ליותר עצמאות ושליטה עצמית. גם לאחרים, אשר מכניסים לגן ילד צעיר יותר מהבכור, זהו אירוע מרגש ומעורר תהיות.
מספר נקודות חשובות שכדאי לשים אליהן לב לפני שתקבלו החלטה לאיזה גן לרשום:
1. יום פתוח: בשלב הראשון, בדקו האם הרשות המקומית מארגנת יום פתוח בשעות אחרי הצהריים או ערב הסברה מרוכז שבמסגרתו תוכלו לקבל מענה לשאלות במגוון נושאים בהם: גישתה החינוכית של הגננת, ייחודיות הגן, תכניות העשרה המתקיימות בגן, סדר היום הנהוג בגן ועוד.
2. גננת: התעניינו מי הגננת שמנהלת את הגן, באיזה מוסד אקדמי קיבלה את הכשרתה המקצועית, מה מספרם של חברי הצוות שעובד עמה והאם כולם נמצאים לאורך כל היום וכל השבוע.
במפגש עם הגננת חשוב לשים לב להסבריה ולטון הדיבור שלה. אם מזדמן לכם לפגוש את הצוות כולו, נסו להבחין בתקשורת הקיימת בין אנשי ונשות הצוות. מאפיין זה יכול להעיד על מידת ההכלה ותחושת הביטחון שהגננת משדרת, דבר שישפיע באופן ישיר על ילדי הגן וישרה גם עליכם ההורים תחושה נוחה יותר.
3. המלצות: המלצות על הגן או הגננת מהורים שילדיהם כבר ביקרו בגן חשובות מאוד. עם זאת, יש לזכור כי המלצות אלו מבוססות בעיקר על איכות הקשר הבין-אישי שנוצר בין הגננת לאותם הורים וילדם, ולא מחייבות שכך יהיה גם במקרה שלכם. כמו כן, המלצה שלילית לגבי הגן או הצוות עלולה לנבוע מתקרית אחת לא נעימה שהשפיעה על ההורים. וודאו תמיד כי ההמלצה מלווה בהסבר ונסו לבודד את הרגש שצף אצל ההורה הממליץ מהעניין עצמו. תנו לגננת הזדמנות להוכיח את עצמה, אל תפסלו אותה מראש.
4. מראה הגן: אם מתאפשר לכם, סיירו בגן. התבוננו במבנה ובחצר, בדקו שהמקום משדר נועם, נוחות ובטיחות. שימו לב שאין עומס חזותי על הקירות ועל המדפים, שעלול להפריע לריכוז של הילדים. הציצו במדפי המשחקים ובחנו את מידת הנגישות שלהם והתאמתם לרמה של ילדכם ואף למעלה מכך, כדי שיהוו אתגר. עברו בין מרחבי הפעילות השונים וגלו מה תכולתם? האם ניכרות בהם עקבות של ילדים? האם הם מייצגים את עולמם? והלוחות – האם הם מייצגים למידה של ילדים?
חשוב שמבנהו הפיזי של הגן יכלול מגוון מרחבי פעילות, מרחבי למידה טבעיים, המאפשרים מגע ישיר עם הטבע, ספרי עיון ועזרי מחקר, אזורים המאפשרים תנועה ומנוחה וכאלה המזמנים יצירתיות ויזמות.
אם כך, בצאתכם לתור אחר הגן הראוי עבור ילדיכם, בואו בראש פתוח, דמיינו אותם משחקים, לומדים ונהנים בגן, בהובלת גננת מקצועית וצוות מכיל ואוהב, באווירה נעימה. שיהיה בהצלחה!
הכותבת היא יזמית וחוקרת בתחום החינוך לגיל הרך במכללת לוינסקי לחינוך