תלמיד י"ב בן 17 הואשם בחמישה מקרי אונס באינסטגרם
הנער מאזור עפולה, שהיה במשך חצי שנה בקשר עם מספר רב של נערות, איים להפיץ תמונות אינטימיות שלהן. לפי כתב האישום שהוגש נגדו, הוא דרש מכמה מהקורבנות, בנות 14 עד 17, לבצע בעצמן מעשים מיניים
נער בן 17, תלמיד י"ב באזור עפולה, איתר נערות באינסטגרם דרך פרופילים מתחזים ולחץ עליהן לשלוח אליו תמונות עירום שלהן. כך מתואר בכתב אישום שהוגש בשבוע שעבר נגד הנער לבית המשפט המחוזי בנצרת בגין חמישה מקרים של גרימת מעשי אינוס, סחיטה באיומים ופגיעה בפרטיות.
התלונה נגד הנער הגיעה למשטרה באמצעות מוקד 105 שנועד לדיווח על מקרים של פגיעות ברשת. מהחקירה של יחידת נוער חשיפה ביחידה המרכזית של מחוז צפון עולה כי הנער היה בחצי השנה האחרונה בקשר עם מספר רב של נערות ממקומות שונים בארץ, הפעיל פרופיל אמיתי וכמה פרופילים פיקטיביים.
לאחר שקיבל בפרופיל האמיתי את פרטי הנערות, ולעיתים אף תמונות אינטימיות שלהן, הוא פנה אליהן באמצעות הפרופילים הפיקטיביים ואיים עליהן. הנער אף טען כי יפיץ תמונות אינטימיות שלהן בקרב בני משפחותיהן. תמורת אי הפרסום, הוא דרש כי ישלחו תמונות אינטימיות נוספות ויקיימו עמו שיחות וידאו, שבהן ביצעו הנערות (בנות 14-17) בעצמן מעשים מיניים.
אחת הקורבנות התייעצה עם הנער בפרופיל האמיתי מה לעשות עם מי שסוחט אותה בפרופיל הפיקטיבי, בלי להבין שמדובר בנאשם. הוא ייעץ לה להמשיך בקשר עם המתחזה כדי שלא יפיץ את תמונותיה. בסעיף נוסף נטען כי הנער צילם עובדת בבית הספר שבו הוא לומד בתוך תא השירותים. במהלך החקירה אותרו נערות נוספות שלא התלוננו נגד הנער. הוא נעצר בתחילת החודש בבית ספרו.
במקביל, צעיר בן 19 מקריית שמונה הואשם בשבוע שעבר בביצוע מעשים מגונים בשתי נערות, בנות 16 ו-17. הנערות התלוננו בחודש שעבר כי הנאשם הפציר בהן לשלוח לו תמונות וסרטוני עירום. עם קבלת התלונה פתחה המשטרה בחקירה סמויה שבסיומה נעצר הנאשם ונתפסו המחשב והטלפון הנייד שלו.
בחקירה התברר כי שתי הנערות שלחו מיוזמתן תמונות וסרטוני עירום לאדם זר ברשתות החברתיות, ומשם דלפו החומרים לרשת. הנאשם הציג עצמו בפני הקטינות ברשת בעזרת פרופיל מזויף ושידל אותן לשלוח לו תמונות וסרטוני עירום תוך מצג שווא שיוכל לעזור להן להסיר את החומרים האינטימיים שכבר דלפו לרשת.
כשסירבו, איים עליהן הנאשם כי החומר יועבר הלאה. בסופו של דבר נאלצו הנערות לשלוח לנאשם תמונות וסרטונים אינטימיים שלהן. לנאשם, ששוהה במעצר בית, מיוחסות גם עבירות של סחיטה באיומים ואיומים.
במשטרה קראו להורים לגלות מעורבות בכל הנעשה על ידי ילדיהם ברשתות החברתיות, שכן לעיתים קרובות הם אינם מודעים מספיק לסכנות הטמונות.
המלצות המשטרה למשתמשים ולהורים בנושא גלישה בטוחה
הכי חשוב: עודדו את הילדים לשתף אתכם או כל מבוגר אחר שהם סומכים עליו במקרה שהם או מישהו מחבריהם נפגעו ממישהו ברשת או חשו אי-נוחות.
היו מעורבים והשגיחו על הפעילות של הילדים באינטרנט בעזרת אפליקציות ייעודיות לטלפונים חכמים ולטאבלטים.
חפשו בעזרת מושג המפתח parental control או פיקוח הורי כלים שונים למניעת חשיפה של ילדים לחומרים מיניים ולבקרה עליהם.
קבעו פילטרים לצמצום הסיכון לקבלת תוצאות המכילות חומרים למבוגרים, כולל פורנוגרפיה, באמצעות ההגדרות במנועי החיפוש השונים.
קבעו את רמת הפרטיות של המשתמש בהגדרת החשבון באתרי מדיה חברתית פופולריים כמו יוטיוב ופייסבוק.
השתמשו באפליקציות ובשירותים לסינון תכנים שמציעים ספקי אינטרנט באתרים שלהם.
מנעו pop ups (חלונות צצים) בהגדרות הדפדפן לצמצום האפשרויות שהקטינים יגיעו לתוכן בלתי רצוי בטעות.
דאגו שהמחשב יהיה במקום מרכזי בבית.
הקפידו שהטלפון או הטאבלט יישארו בלילה מחוץ לחדר הילדים.
הגיעו עם הילדים להסכמה לגבי האתרים והאפליקציות המתאימים להם ועל היקף זמן הגלישה.
הסבירו לקטינים את ממד אובדן השליטה ברשת: ברגע שלחצו על כפתור "שלח", אין דרך חזור, לא ניתן למחוק את התוכן מהרשת והתפוצה של התמונה/סרטון כבר לא בשליטתם.
הנחו את הקטינים להימנע מהזנת פרטים אישיים ומזהים בפרופיל וממסירתם בשיחות.
הורו לילדים לא להיפגש עם מישהו שהכירו ברשת, ודאי שלא בלי אישור הורים.
למדו את הקטינים כי זהויות ברשת יכולות להיות שקריות והורו להם לא לפתוח הודעות, מיילים, קישורים וכו' מאנשים שאינם מכירים.
הימנעו מאיומים, כמו ניתוק האינטרנט, בשיחות עם הילדים כדי שלא יחששו לשתף אתכם במקרה שנפגעו או שהם זקוקים לעזרתכם.
אם יש חשש או ספק להיבט פלילי - ניתן לפנות למוקד 105 ולכל תחנת משטרה ולהגיש תלונה.
במקרי חירום (סיכון חיים או פגיעה פיזית חמורה) יש לפנות באופן מיידי למוקד 100 של המשטרה.