בעקבות הערכת מצב: צה"ל מתגבר כוחות בבקעת הירדן
בצה"ל ובשב"כ משתדלים לשמור על פרופיל נמוך לפני פרסום פרטי "עסקת המאה" כדי שלא להתסיס את האוכלוסייה הפלסטינית, אולם לנוכח ההצהרות הלוחמניות מרמאללה ומעזה הוחלט להקפיץ גדוד של גולני לתגבור חטיבת "הבקעה והעמקים". בכירה באש"ף: "כולם ישלמו מחיר"
רגע לפני הצגת "עסקת המאה" - צה"ל מתגבר כוחות בבקעת הירדן. דובר צה"ל מסר בצהריים (יום ג') כי בהתאם להערכת המצב שמתקיימת בצבא באופן רציף, הוחלט על תגבור חטיבת "הבקעה והעמקים" בכוחות חי"ר.
מדובר בתגבור כוחות בחטיבה מרחבית אחת ולא ביתר החטיבות המרחביות של אוגדת איו"ש. אחד הגדודים של חטיבת גולני יגיע לאזור הבקעה מאימון בצפון כדי לתגבר את הגזרה.
ברקע הצגת "עסקת המאה", קיימו שר הביטחון נפתלי בנט והרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי הערכת מצב מיוחדת בתום סיור ביהודה ושומרון. השר בנט אמר כי "צה"ל והכוחות בשטח ערוכים לכל תרחיש. אנו ניצבים בפני ימים מכריעים של קביעת גבולות והחלת ריבונות, איומים מהצד הפלסטיני לא ירתיעו אותנו".
בנט הנחה את הכוחות להיערך לתרחיש של הסלמה מיידית בעקבות הצגת התוכנית וכן להתססת השטח בהיעדר שיתוף פעולה מצד הרשות הפלסטינית. "אני שומע איומים מהצד הפלסטיני, שום דבר לא ירתיע אותנו", אמר השר בנט. "מערכת הביטחון וצה"ל ערוכים לכל תרחיש. ממשלת ישראל צריכה לקבל החלטות ולא להירתע מאיומים".
בצה"ל ובשירות הביטחון הכללי החלו לבחון אתמול תרחישי הסלמה וחיכוך פוטנציאליים עם הפלסטינים בשטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה אחרי חשיפת תוכנית השלום של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הערב בוושינגטון. לפי שעה, אין התרעות ומידע מודיעיני על צפי לאירועים חריגים.
עם זאת, לנוכח הכרזות יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וראשי הרשות הפלסטינית והנהגת חמאס אתמול, הוחלט כאמור במערכת הביטחון להיערך לתרחישי הסלמה שונים. היום מתבצעים בשטח סיורי מפקדים ונעשות הכנות להזרמת תגבורות וצעדים נוספים למקרה שבימים הקרובים יפרצו הפרות סדר בקנה מידה גדול ביהודה ושומרון וברצועת עזה.
בצה"ל ובשב"כ משתדלים לשמור על פרופיל נמוך כדי שלא להתסיס את האוכלוסייה הפלסטינית, שבינתיים מנהלת שגרת חיים רגילה למרות ההצהרות הלוחמניות של ההנהגות הפלסטיניות.
אמש אישרו מקורות פלסטינים בכירים בשיחה עם ynet כי אבו מאזן הנחה את מנגנוני הביטחון שלא למנוע ממפגינים להגיע לנקודות החיכוך עם כוחות הביטחון ביום הזעם המתוכנן מחר - בעקבות פרסומה הצפוי של "עסקת המאה" הערב. המקורות העריכו כי בניגוד לשנים האחרונות, ההפגנות הפעם יהיו נרחבות יותר ויכללו אלפי אנשים. "הראיס זועם. אם מחר אנחנו נלך לבחירות, עם מה בדיוק נבוא לאנשים? עם סיפוח הבקעה?".
המקורות ציינו כי למרות שהכסות היא "עסקת המאה", הסיפור שמטריד את ההנהגה ברמאללה הוא אחר. "'עסקת המאה' של טראמפ לא תתממש. היא תבוא ותלך בדיוק כמו תוכניות שלום אמריקניות קודמות, כמו תוכנית קלינטון ובוש. אנחנו יודעים את זה וגם המדינות מסביבנו יודעות את זה. העסקה היא לא הסיפור. החשש הכי גדול שלנו הוא שישראל תנצל את האווירה והרוח הגבית האמריקנית ותספח חלקים מהגדה המערבית, בין אם זה בקעת הירדן או חלקים אחרים".
המקורות הבהירו כי תסריט כזה של סיפוח, שנראה להם פתאום ריאלי על רקע האווירה הקיימת, עלול לגרום לתפנית משמעותית במערכת היחסים בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית. "זה יוביל למשבר מדיני ויוביל למשבר בשטח. הרשות הפלסטינית תיאלץ לבטל את ההסכמים עם ישראל, בין אם תרצה את זה או לא".
בנוגע ליום הזעם הצפוי ביום רביעי אישרו המקורות, כאמור, כי לא תהיה מניעה ממפגינים להגיע לנקודות החיכוך. "מנגנוני הביטחון יפעלו בשני תחומים בלבד בימי ההפגנות - האחד, שלא יהיה שימוש בנשק חם וירי נגד ישראלים. השני, שאף אחד לא ינצל את ההפגנות ליצירת פאודה ואובדן שליטה פנימי שיערער את היציבות ברשות הפלסטינית".
המקורות ציינו כי ככל הידוע לעת עתה, נשמר התיאום הביטחוני, אולם הוא נעשה בצורה פחות הדוקה בימים אלה כתוצאה מהזעם הגדול בהנהגה הפלסטינית כלפי התנהלותה של ישראל.
"אני חושבת שלא יהיה שום הסכם שלום שיעגן בחוק פשעי מלחמה", אמרה עשראווי. "לא יכול להיות הסכם שלום שיתייחס לפלסטינים כבני אדם סוג ב' או סוג ג'. זה יעודד פעולות קיצוניות וחוסר יציבות. ככל שאי הצדק מעמיק, לא רק בפלסטין אלא בכל האזור, זה יעודד התנגדות וקיצוניות. כל הסכם שלום צריך להיות מבוסס על צדק, שוויון וכמובן כפיפות לחוק הבינלאומי ולזכויות האדם".
- אבל המטרה שלכם היא מדינה פלסטינית.
"כן, אבל זאת תהיה מדינה רק בשם. זאת לא יכולה להיות מדינה בלי ריבונות. מהי מדינה בלי ריבונות? בלי פיקוח על אנשיה, בלי מים טריטוריאליים, בלי גבולות. זה כיבוש שמקבל שם חדש".
עשראווי ציינה כי היא עדיין לא מעורה בכל פרטי התוכנית, וכל הידוע לה מגיע מהדלפות ישראליות. "אנחנו שואפים למדינה בגבולות 1967, לריבונות ולפתרון לסוגיית הפליטים", אמרה. "זה היה הקונצנזוס הבינלאומי לאורך כל הזמן, ומדינה לא יכולה להיות מדינה ללא עיר הבירה שלנו. ההחלטה שירושלים תהיה רק של ישראל תמנע מהתוכנית לעבוד".
עשראווי טענה כי אנשיה מנסים למנוע את האלימות בקרב הפלסטינים, אך הדגישה כי "האלימות של הכיבוש הישראלי גורמת למצב של דיכוי שבסופו של דבר גורם לאלימות נגדית. אתה לא יכול להמשיך להתייחס לפלסטינים כמקור האלימות. מנקודת המבט שלנו, הכיבוש שמשתמש באלימות הוא זה שיוצר עוד אלימות". על הקריאה ליום זעם אמרה כי "אלו סוגיות שהאקטיביסטים מחליטים עליהם, ואנשים חופשיים להביע את דעתם. אם הם עצבנים הם יביעו את זעמם. המנהיגות הפלסטינית התחייבה, כמו תמיד, לתמוך בהתנגדות לא אלימה".
אתמול דווח כי אבו מאזן אמר בשיחה סגורה עם הנהגת פתח כי הנשיאות הפלסטינית הודיעה למצרים שהיא תאפשר לפלסטינים לבטא בדרכם את דחייתם ל"עסקת המאה". "לפנינו ימים קשים ועלינו לשאת בתוצאות הסירוב לתוכנית. יהיה אשר יהיה", אמר בשיחה.
בשיחה הסגורה הוסיף אבו מאזן: "אנו זקוקים להסלמה של ההתנגדות העממית בכל המוקדים, והתגייסות של כל הצעירים. לא לעזוב את הרחוב. עמדתנו בימים הקרובים תהיה מאוחדת ויש לעקוב אחר עמדותיהם של חמאס והג'יהאד האיסלאמי. נהיה במצב חירום בימים הקרובים ונזמין את כולם לבוא אלינו. אנחנו צריכים את כולם".
מקורות פלסטינים טענו כי אבו מאזן עדכן את חברי הוועד המרכזי של פתח כי הוא קיבל איומים מארה"ב ולפיהם הוא ישלם מחיר כבד על כך שסירב לערוך שיחת טלפון עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.