שתף קטע נבחר

 
צילום: אוהד צויגנברג

הוגש כתב האישום נגד ראש הממשלה נתניהו

תיק פלילי 67104-01-20: פחות מארבע שעות מאז שנתניהו משך את בקשת החסינות מפני העמדה לדין - ובעודו בארה"ב לפני פרסום "עסקת המאה" - אביחי מנדלבליט הגיש את כתב האישום נגדו בבית המשפט המחוזי בירושלים. המשמעות: המשפט על תיקי 1000, 2000 ו-4000 יוצא לדרך

 

 

ההצהרה של היועמ"ש על ההחלטה להאשים את נתניהו    (צילום: לע"מ)

ההצהרה של היועמ"ש על ההחלטה להאשים את נתניהו    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש בצהריים (שלישי) את כתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו - בעודו בארצות הברית. נאשמים נוספים הם המעורבים בתיקים 2000 ו-4000, שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס. המשפט בבית המשפט המחוזי בירושלים בתיק פלילי 67104-01-20 צפוי להיפתח בקרוב.

 

לקריאת כתב האישום נגד נתניהו - לחצו כאן

63 עמודים ומאות סעיפים: האישום המלא נגד נתניהו

תיק 1000: "יחסים פסולים, מעשים בניגוד למחויבות לציבור"

תיק 2000: "נתניהו לא סירב להצעת השוחד"

השוחד בתיק 4000: יחסי "תן וקח"

 

אביחי מנדלבליט בנימין נתניהו (צילום: AFP, EPA)
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו(צילום: AFP, EPA)

כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו עם חותמת בית המשפט המחוזי ()
כתב האישום עם חותמת בית המשפט
 

בכתב האישום נכתב כי בהתאם להוראות סעיף 15 א(א)(1) לחוק סדר הדין הפלילי, המדינה מודיעה כי קיימת אפשרות שתדרוש עונשי מאסר בפועל על הנאשמים - אם יורשעו. במשרד המשפטים מסרו כי סעיף ארבע לחוק חסינות חברי הכנסת קובע שמרגע שחבר כנסת משך את בקשתו לחסינות - דינו ככל אדם. לכן התחייב שהפרקליטות תגיש את כתב האישם לבית המשפט מיד כשמתקבלת החלטה על העמדתו לדין.

 

מקורבי ראש הממשלה הגיבו בחריפות על הגשת כתב האישום ומסרו כי "אם למישהו עוד היה ספק שיש פה רדיפה אובססיבית נגד ראש הממשלה נתניהו, הוא קיבל עכשיו עוד הוכחה ברורה וחדה לכך. הלהיטות להגיש את כתב האישום המופרך נגד ראש הממשלה היא כה גדולה, עד שהם לא יכלו להמתין ולו יום אחד עד לסיום הפסגה ההיסטורית בוושיגנטון, מן החשובות בתולדות המדינה. כמה לא מפתיע שמי שנאבקו בכל כוחם להכניס את תומכת המחבלים היבא יזבק לכנסת ונתנו חוות דעת מזעזעת לטובתה, רצו בריצת אמוק להגיש כתבי אישום מופרכים נגד ראש ממשלת ישראל דווקא ביום היסטורי זה.

 

פרקליטיהם של שאול ואיריס אלוביץ', ז'ק חן ומיכל רוזן עוזר, מסרו בתגובה להגשת כתב האישום כי "עתה, משהוגש כתב האישום, הדברים יבחנו במסגרת הליך הוגן ופומבי. עם מעבר התיק לבחינה שיפוטית, אנו תקווה כי יחדל מסע ההשמצות וההדלפות הברוטאליות שנמשך כשנתיים, וההליך המשפטי יחזור למקומו הנכון בו תתברר האמת. אנו סמוכים ובטוחים כי גם בית המשפט הנכבד יגיע לכלל מסקנה כי הראיות מעידות על כך ששאול ואיריס אלוביץ' לא ביצעו את העבירות ואת המעשים אשר מייחסת להם הפרקליטות".

 

ההחלטה להאשים את נתניהו התקבלה בסוף חודש נובמבר. בנאום שנשא היועמ"ש במשרד המשפטים אמר מנדלבליט כי הוא קיבל את ההחלטה "בלב כבד, אך בלב שלם". מנדלבליט אמר כי "יום שבו היועמ"ש מחליט על כתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן בגין עבירות חמורות הוא יום קשה ועצוב מבחינת הציבור בישראל - ומבחינתי באופן אישי. אזרחי ישראל כולם, ואני בתוכם, נושאים עינינו אל נבחרי הציבור ובראש בראשונה לראש הממשלה, ורואים בהם את מנהיגינו שנבחרו באופן דמוקרטי. ראש הממשלה נתניהו הוא אדם עתיר זכויות. זכיתי לעבוד עימו ולעמוד על כישוריו הרבים ויכולותיו כרה"מ. את ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו קיבלתי בלב כבד אמנם, אבל בלב שלם".

 

ההחלטות בעניין בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)
ההחלטות בעניין בנימין נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)

נתניהו הגיב בחריפות להחלטה ואמר כי "מדובר בניסיון של הפיכה שלטונית בעלילות שווא ובתהליך חקירות מזוהם ומגמתי", כדבריו. ראש הממשלה מתח ביקורת על רשויות אכיפת החוק במדינה והוסיף: "על רשויות אכיפת החוק בישראל אמר: "זה כבר נבדק. הציבור איבד בהם אמון, הוא מאבד בהם אמון כל הזמן, בצדק. זהו תהליך שחיקה שהתחיל לפני שנים, כשסיכלו את הכהונה של רובי ריבלין ויעקב נאמן כשרי משפטים, כשסיכלו את כהונתו של גיבור ישראל רפאל איתן לשר המשטרה, כשסיכלו את מועמדותו של גל הירש למפכ"ל המשטרה יום לפני המינוי. כשמטייחים וסוגרים את התיק החמור של פרקליטת המחוז רות דוד, שקיבלה מתנות יקרות בתמורה להתערבות בתיקים של מי שנתן אותן, כשמסתכלים על דברי הילה גרסטל שאמרה שהפרקליטות חולה, וכשהעומד בראשה, שי ניצן, לא ראוי לכהן שם. כל אלה אינן סתם תקלות. זו שיטה, זה תהליך מזוהם, וחייבים לשים לזה סוף".

 

אינפו אביחי מנדלבליט היועץ המשפטי לממשלה כתבי אישום תיק 4000 2000 1000 בנימין נתניהו  ()

השוחד בתיק 4000: יחסי "תן וקח"

בכתב האישום נכתב כי בתקופה שבין דצמבר 2012 ועד ינואר 2017, היה נתניהו בעל סמכות להעניק אישורים והיתרים לפעולות עסקיות שונות שבוצעו על ידי קבוצת בזק מתוקף תפקידו כראש ממשלה, ולאחר מכן גם מתוקף תפקידו כשר התקשורת. כן הייתה לנתניהו יכולת השפעה על נושאים שלטוניים הנוגעים לקבוצת בזק - כמו עסקת יד 2, רפורמת השוק הסיטונאי, עסקת בזק-יס ועוד.

 

בתקופה זו היה שאול אלוביץ' בעל השליטה בקבוצת בזק, ובשל כך היה בעל יכולת השפעה על אופי וטיב הפרסומים החדשותיים באתר "וואלה" שבשליטת בזק. עוד נכתב בכתב האישום כי תחום הסיקור התקשורתי היה בעל משמעות רבה עבור נתניהו ובני משפחתו, והוא ייחס לו חשיבות מכרעת בכל הקשור לעתידו הפוליטי.

 

עיקרי האישום תיק 4000 (צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)
(צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)

לכן נוצרה בין נתניהו לאלוביץ' מערכת יחסים של "תן וקח", שהתבססה על הבנתם המשותפת כי כל אחד מהם מחזיק באינטרס משמעותי שהצד השני הוא בעל יכולת לקדמו. במסגרת זו, בארוחת ערב משותפת שקיימו בני הזוג נתניהו עם בני הזוג אלוביץ', בסוף שנת 2012, במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה-19, סוכם כי נתניהו ורעייתו יוכלו להפנות לבני הזוג אלוביץ' דרישות הנוגעות לאופן הסיקור התקשורתי שלהם באתר "וואלה".

 

בתוך כך, ובמקביל לדרישות שהפנה לאלוביץ' בקשר לסיקור באתר "וואלה", עסק נתניהו מתוקף תפקידיו הציבוריים במספר מקרים בענייניו הרגולטוריים של אלוביץ', וביצע פעולות שקידמו אינטרסים עסקיים משמעותיים שלו, שהיקפם נאמד בסכומי עתק. לפי כתב האישום, את פעולותיו לטובת אלוביץ' עשה נתניהו בתמורה לטובות ההנאה שלקח מבני הזוג אלוביץ' בתחום הסיקור, תוך שנהג במשוא פנים והעמיד עצמו בניגוד עניינים בין תפקידיו הציבוריים לבין ענייניו הפרטיים ותוך סטייה מן השורה.

 

תיק 2000: "נתניהו לא סירב להצעת השוחד"

במסגרת פרשת 2000 – שבמרכזה השיחות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנוני מוזס, החליט היועמ"ש אביחי מנדלבליט להגיש נגד נתניהו כתב אישום בגין עבירות מרמה והפרת אמונים. סעיף האישום נגד מוזס הוא הצעת שוחד והבטחת שוחד.

 

עיקרי האישום תיק 2000 (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

על פי כתב האישום, נתניהו ייחס לסיקור התקשורתי שלו ושל משפחתו "חשיבות מכרעת בכל הקשור לעתידו הפוליטי, ובפרט בתקופת בחירות". על רקע זה, ובצל מה שמתואר כ"יחסי יריבות עמוקה" בין השניים, נערכו בשנים 2014-2008 שלוש סדרות של פגישות שבהן עלה נושא הסיקור של נתניהו ובני משפחתו בכלי התקשורת שבבעלות קבוצת "ידיעות אחרונות", כמו גם האפשרות להטיל מגבלות על העיתון המתחרה "ישראל היום".

 

לגבי מוזס, נקבע בכתב האישום כי הוא "הציע והבטיח לנאשם נתניהו מתת בדמות שינוי ניכר לטובה באופן סיקורו ב'ידיעות אחרונות' וב-ynet ושינוי לרעה באופן הסיקור של יריביו הפוליטיים, בדרך שתבטיח שוב את בחירתו לראשות הממשלה, וכל זאת בעד הפעלת כוחו השלטוני כראש הממשלה לקידום חקיקה בעלת השלכות כלכליות משמעותיות עבור הנאשם מוזס". על כן הוחלט להעמידו לדין בגין עבירת הצעת שוחד והבטחת שוחד.

 

תיק 1000: "יחסים פסולים, מעשים בניגוד למחויבות לציבור"

על פי כתב האישום בתיק 1000, מחודש אוקטובר 2011 ועד לחודש דצמבר 2016, קיבלו בנימין נתניהו ורעייתו שרה מאיש העסקים ארנון מילצ'ן טובות הנאה שונות. עוד עולה מהאישום כי בשנת 2013 הכיר מילצ'ן לנתניהו את איש עסקים האוסטרלי ג'יימס פאקר, ובשנים 2016-2014 קיבלו נתניהו ורעייתו מפאקר טובות הנאה שונות גם כן.

 

עיקרי האישום תיק 1000 (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

כתב האישום טען כי טובות ההנאה ממילצ'ן ומפאקר, שכללו קופסאות סיגרים ומארזי שמפניות, ניתנו לבנימין ושרה נתניהו באופן רציף, במענה לבקשות ואף דרישות, בין היתר באמצעות משלוחים, גם כאשר מילצ'ן ופאקר לא שהו בישראל, עד כדי כך שהפכו למעין "קו אספקה". היקף טובות ההנאה הצטבר לסך של 690 אלף שקל, והם ניתנו לנתניהו בזיקה לתפקידיו הציבוריים ולמעמדו כראש ממשלת ישראל.

 

לפי כתב האישום, מעשים אלה של נתניהו הם "מעשי הפרת אמונים הפוגעים פגיעה מהותית באמון הציבור ובטוהר המידות. זאת, בכך שקיים במשך שנים מערכת יחסים פסולה עם מילצ'ן ופאקר במסגרתה קיבל יחד עם רעייתו טובות הנאה בהיקפים גבוהים מאוד, בזיקה לתפקידיו הציבוריים של נתניהו ולמעמדו כראש ממשלת ישראל".

 

עוד נכתב כי נתניהו ביצע "מעשי הפרת אמונים הפוגעים פגיעה מהותית באמון הציבור, בטוהר המידות ובתקינות המעשה המינהלי בכך שפעל במילוי תפקידיו הציבוריים בניגוד עניינים חריף ומתמשך בין מחויבותו האישית למילצ'ן לבין מחויבותו לציבור. הנאשם נתניהו פעל להסתרת טובות ההנאה אותן קיבל ממילצ'ן ומפאקר, ובכלל זה נמנע מלהצהיר בפני מבקר המדינה על ניגוד העניינים בו היה מצוי כתוצאה מקבלת טובות ההנאה וקשריו האישיים עם מילצ'ן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, EPA
אביחי מנדלבליט ורה"מ נתניהו
צילום: AFP, EPA
מומלצים