לא רק היבא יזבק: בקשות הפסילה שבהן תדון ועדת הבחירות
הוועדה תדון מחר בשלוש בקשות לפסילת חברת הכנסת שהביעה תמיכה במחבלים, ובבקשה לפסילת הרשימה שקוראת למתן משפט חוזר לרוצח ראש הממשלה. גם הבקשות לפסילת העבודה-גשר-מרצ וישראל ביתנו יעלו לדיון. מנדלבליט הודיע שהוא מתנגד לכולן
מליאת ועדת הבחירות המרכזית תדון מחר (רביעי) בשבע בקשות שהוגשו לפסילת רשימות ומועמדים בבחירות לכנסת ה-23: שלוש בקשות לפסילת חברת הכנסת היבא יזבק, בקשה לפסילת הרשימה המשותפת, בקשה לפסילת רשימתה של לריסה טרימבובלר-עמיר, בקשה לפסילת העבודה-גשר-מרצ ובקשה לפסילת ישראל ביתנו. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע לוועדה כי הוא מתנגד לכל הבקשות.
כל העדכונים על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
הבקשות לפסילתה של חברת הכנסת היבא יזבק, מועמדת מפלגת בל"ד המשובצת במקום השמיני במסגרת הרשימה המשותפת - הוגשו מטעם חבר הכנסת אופיר כץ ומפלגתו הליכוד, חבר הכנסת עודד פורר ומפלגתו ישראל ביתנו ומפלגת עוצמה יהודית. כמו כן, עוצמה יהודית הגישה גם בקשה לפסילת הרשימה המשותפת כולה.
"תומכת במשך שנים במחבלים מורשעים"
בבקשות לפסילת יזבק מובאים שלל פרסומים מדף הפייסבוק שלה. בין היתר, מובאת כדוגמה פרסום תמונה של המחבל סמיר קונטאר, שנידון לחמישה מאסרי עולם ו-47 שנות מאסר לאחר שהוביל את החולייה שרצחה את בני משפחת הרן ושני שוטרים בשנת 1979, שלצדה נכתב: "הלוחם השהיד", בדצמבר 2015, יום לאחר חיסולו. באפריל 2013 יזבק פרסמה את תמונתו של האסיר סאמר עיסוואי, שבשנת 2000 נגזרו עליו 30 שנות מאסר על חלקו בביצוע פיגועי ירי נגד ישראלים, וכתבה כי שחרורו הוא "יום ניצחון".
באותו חודש כתבה פוסט תמיכה במחבלים והעניקה להם את התואר "קדושים". במרץ 2013 היא פרסמה את תמונתה של המחבלת דלאל מוגרבי, שהנהיגה את חוליית המחבלים שביצעה את הפיגוע בכביש החוף, שבו נרצחו 35 ישראלים, וכתבה: "היא הספיקה לעשות כל כך הרבה למרות שהיא מתה בגיל 20. מצדיעה להתנגדות נשים".
בבקשות נכתב בין היתר כי "יזבק ממשיכה במשך שנים ובאופן רציף לתמוך במחבלים מורשעים, לכנותם שהידים, לברך על שחרורם ולתמוך במעשיהם הנלוזים".
לאחר שיזבק הבהירה בתצהיר שהגישה לוועדת הבחירות כי היא מתנגדת לאלימות וכי לא קראה לפגיעה באזרחים או בחיילי צה"ל, מנדלבליט הודיע לוועדה שהוא מתנגד לפסילתה. עם זאת, היועמ"ש הוסיף כי "חלק מן הראיות שהוצגו הן התבטאויות חמורות ומעוררות שאט-נפש, לרבות כאלה שמהן משתמעת הזדהות עם מחבלים נפשעים אשר ביצעו פעולות טרור ורצחו אזרחים ישראלים רבים, ובהם ילדים".
בבקשת מפלגת עוצמה יהודית לפסילת הרשימה המשותפת, או לחלופין את המפלגות המרכיבות אותה - חד"ש, תע"ל, בל"ד, ורע"מ, נכתב כי חברי הרשימה "מגישים הצעות חוק השוללות את מדינת ישראל כמדינה יהודית, מסיתים לגזענות ותומכים ומעודדים את הטרור ואת פעיליו, במלחמה נגד מדינת ישראל". היועמ"ש הודיע כי הוא מתנגד לבקשת הפסילה.
"משפט חוזר ליגאל עמיר"
חבר הכנסת איציק שמולי מרשימת "העבודה-גשר-מרצ" הגיש בקשה לפסול את רשימת "משפט צדק, לרפורמה במערכת המשפט ולשחרור יגאל עמיר", בראשות לריסה טרימבובלר-עמיר, רעייתו של רוצח ראש הממשלה יצחק רבין, שהגישה בתגובה בקשה לפסול את רשימת "העבודה-גשר-מרצ".
בבקשתו של שמולי נכתב כי "זו מפלגה שכל כולה מן המסד ועד הטפחות יגאל עמיר, הרוצח המתועב והשפל, מי שבמו ידיו פצע לנצח את הדמוקרטיה הישראלית, שמבקש לנצל את כוחה עוצמתה וכלליה של אותה הדמוקרטיה, על מנת לפגוע בה. הרשימה מתיימרת לקבל את זמן השידור ברדיו ובטלוויזיה (וגם ברשת האינטרנט), המגיע לכל רשימת מועמדים, על מנת להציג את מרכולתם ההזויה והרעילה בפני קהל רב ועצום ככל הניתן, הפעם, ברשות ובסמכות, לכאורה כמפלגה לגיטימית על קו הזינוק".
לאחר שטרימבובלר-עמיר הבהירה בתגובתה כי אין במטרות המפלגה משום הצדקה של רצח ראש ממשלה, וכי כוונתה לשחרור יגאל עמיר היא באמצעות בחינת משפט חוזר, היועמ"ש הודיע כי הוא מתנגד לפסילת הרשימה שבראשה היא עומדת. עם זאת, ציין כי "חלק מההתבטאויות מקוממות ומעוררות על-פניהן שאט נפש נוכח ההקשר בו מדובר ברצח של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל".
בבקשתה של רשימת "משפט צדק, לרפורמה במערכת המשפט ולשחרור יגאל עמיר" לפסילת רשימת "העבודה-גשר-מרצ" נכתב כי "הרשימה ומועמדיה פעלו למען חלוקת ירושלים, העברת הר הבית, הקמת מדינה פלסטינית, תמיכה במסתננים, עקירת השבת מהמרחב הציבורי ותמיכה בנישואים חד-מיניים" – מעשים המעידים כי הרשימה "שוללת את אופיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית". היועץ המשפטי לממשלה הודיע כי הוא מתנגד לבקשת הפסילה.
כמו כן, רשימת "אני ואתה - מפלגת העם הישראלית" הגישה בקשה לפסול את רשימת "ישראל ביתנו" בראשות אביגדור ליברמן.
בבקשה נכתב כי הרשימה "פועלת במשך שנים נגד ציבורים ומייצגים במגזר הערבי ישראלי, תוך שהיא עושה להוצאתם מגדר הלגיטימיות בישראל ואף מישראל עצמה לישות אחרת, באורח שיש בו גזענות ברורה". עוד נכתב כי "ליברמן פועל לאחרונה נגד המגזר החרדי והמפלגות המבקשות לייצגו, תוך שהוא מלבה את היצרים באצטלה ערכית מלאכותית". המפלגה אף מאשימה את "ישראל ביתנו" בכך שהיא "עושה לחיבור בין שתי מפלגות ההון-שלטון והלאומנות – הליכוד וכחול-לבן". היועמ"ש התנגד גם לבקשת פסילה זו.