ירדן מזהירה מסיפוח, מצרים בתגובה מתונה, בריטניה מברכת
בעולם מגיבים לפרטי תוכנית טראמפ. ירדן: "לצעדים חד צדדיים השלכות מסוכנות". מצרים: "לבחון ולחזור למו"מ". ר"מ בריטניה ג'ונסון: "צעד חיובי". סעודיה: "מעריכים את המאמצים של טראמפ". שר החוץ האיראני צייץ את גרסתו למפה, טורקיה: "התוכנית הורגת את פתרון שתי המדינות"
ברחבי העולם מגיבים הערב לפרטי "עסקת המאה", שחשף דונלד טראמפ לצד בנימין נתניהו בבית הלבן. בירדן הזהירו שלצעדים חד צדדיים, כמו "סיפוח שטחים פלסטיניים", עלולות להיות השלכות מסוכנות. ירדן מסרה שהיא עדיין מחויבת להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67, ואמרה שזהו הפתרון היחיד לשלום.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"הממלכה מעוניינת בשלום אמיתי והוגן בהתאם לחוקים הבינלאומיים, שיסיים את הכיבוש, ישמור על זכויות העם הפלסטיני ויגן על האינטרסים הירדניים", אמר שר החוץ הירדני איימן ספדי. שר החוץ הירדני הוסיף: "חייבים להתחיל בשיחות רציניות וישירות שידונו בכל הסוגיות הקשורות במסגרת ההגעה לפתרון סופי ומקיף בהתאם לחוק הבינלאומי וליוזמה הערבית".
התגובה המצרית מתונה יותר. "אנו בוחנים את היוזמה האמריקנית מנקודת מבט של חשיבות ההגעה לפתרון לסוגיה הפלסטינית, באופן שיעניק לעם הפלסטיני את מלוא זכויותיו החוקיות באמצעות הקמת מדינה פלסטינית עצמאית", נמסר ממשרד החוץ בקהיר. "אנו קוראים לשני הצדדים לבחון את ההצעה האמריקנית ולהבין את השלכותיה ולפתוח ערוצי דיאלוג לחזרה למשא ומתן בחסות אמריקנית. צריך להסתכל על היזומה האמריקנית באופן שיביא למימוש את התקוות והשאיפות להשיג שלום כולל".
באיחוד האמירויות אף הביעו תמיכה ביוזמה. שגריר איחוד האמירויות בארה"ב, יוסף אל-עותייבה, אמר כי "איחוד האמירויות מעריכה את המאמצים המתמשכים של ארה"ב להגיע להסכם שלום בין ישראל ופלסטין". לדבריו, "איחוד האמירויות מאמינה שהפלסטינים והישראלים יכולים להגיע לשלום קבוע ולדו-קיום אמיתי בתמיכת הקהילה הבינלאומית". הוא הוסיף כי "תוכנית השלום שהוצגה מציעה נקודת פתיחה חשובה לחזרה למו"מ בהובלת האמריקנים".
משרד החוץ הסעודי מסר שבממלכה תומכים בכל ניסיון לפתור את הסוגייה הפלסטינית. משרד החוץ הוסיף שסעודיה מעריכה את הניסיונות של טראמפ לעשות שלום בין ישראל לפלסטינים. כמו מצרים, גם סעודיה קוראת לפתוח במו"מ בין ישראל לפלסטינים בחסות אמריקנית. הערב שוחח מלך סעודיה סלמאן עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, והבהיר לו שעמדת ממלכתו לא השתנתה והיא עדיין מחוייבת לנושא הפלסטיני ולזכויות הפלסטינים.
מנגד תקף משרד החוץ הטורקי "עסקת המאה", ומסר שתוכנית טראמפ "הורגת את פתרון שתי המדינות וגוזלת שטחים פלסטיניים".
במוסקבה קראו לישראל ולפלסטינים לנהל מו"מ ישיר, כדי למצוא פשרה שתהיה מקובלת עליהם. "אנחנו לא יודעים אם ההצעה האמריקנית מקובלת על שני הצדדים או לא, אנחנו חייבים לחכות", אמר סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב. הוא הוסיף שמוסקבה "תלמד" את פרטי העסקה. בעבר הביע רוסיה כמה פעמים את נכונותה לתווך במו"מ בין ישראל לפלסטינים.
בתגובה ל"עסקת המאה" אמרו באיחוד האירופי שבריסל נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות. ג'וזף בורל, שר החוץ של האיחוד, הוסיף שהאיחוד ילמד את פרטי העסקה אך הוסיף: "זה יעשה על בסיס עמדתו המבוססת והנחרצת והמחויבות שלו למו"מ ולפתרון בר קיימא של שתי מדינות, שמתחשב בשאיפות הלגיטימיות של הפלסטינים והישראלים ומכבד את כל ההחלטות הרלוונטיות של האו"ם ואת הפרמטרים שיש עליהם הסכמה בינלאומית".
גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע תמיכה ברעיון שתי המדינות. הדובר של גוטרש אמר שעמדת האו"ם לגבי פתרון שתי המדינות הוגדרה לאורך השנים באמצעות החלטות במועצת הביטחון ובעצרת הכללית של האו"ם. שר החוץ הגרמני הייקו מאס אמר שרק פתרון שמקובל על שני הצדדים, ישראל והפלסטינים, יכול להביא שלום.
בריטניה מסרה הערב שההסכם שמציע טראמפ עשוי להיות צעד חיובי. הדובר של בוריס ג'ונסון סיפר שראש הממשלה הבריטי שוחח על פרטי ההסכם עם דונלד טראמפ. "המנהיגים דיברו על ההצעה האמריקנית לשלום בין הישראלים לפלסטינים במזרח התיכון, שיכולה להיות צעד חיובי קדימה", אמר הדובר. דומיניק ראב, שר החוץ הבריטי, בירך על תוכנית השלום האמריקנית וציין שמדובר בהצעה "רצינית".
The so-called "Vision for Peace" is simply the dream project of a bankruptcy-ridden real estate developer.
— Javad Zarif (@JZarif) January 28, 2020
But it is a nightmare for the region and the world
And, hopefully, a wake-up call for all the Muslims who have been barking up the wrong tree.#LetsUniteForPalestinians pic.twitter.com/j2CJ9JaH9c
איראן כצפוי תקפה את התוכנית. שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף צייץ את המפה מתוכנית טראמפ ועל גביה האזהרה "הליכה מתוך שינה לעבר אסון". הוא כתב: "מה שקרוי 'חזון לשלום' הוא פשוט פרויקט החלומות של יזם נדל"ן רדוף פשיטות רגל, אך הוא סיוט לאזור ולעולם. בתקווה, זו קריאת השכמה לכל המוסלמים שטיפסו על העץ הלא נכון".
יועץ לנשיא איראן חסן רוחאני אמר ש"עסקת המאה" היא הסכם בין ארה"ב לישראל, ללא קשר לפלסטינים. "זו עסקה בין המשטר הציוני לאמריקה. אינטראקציה עם הפלסטינים היא לא חלק מהאג'נדה. זה לא הסכם שלום אלא תוכנית של כפיה וסנקציות", כתב בטוויטר היועץ הישאמדין אשנה.
מוחמד עלי עלי-חות'י, מנהיג המורדים החות'ים בתימן (שנתמכים על ידי איראן), הגיב ל"עסקת המאה" ואמר: "מדובר במתקפה אמריקנית בוטה נגד הפלסטינית. זה הסכם במימון סעודיה ואיחוד האמירויות, שנועד לקבע את הכיבוש הישראלי. לאנשי האזור יש אחריות לעמוד מול הסכנה הזאת ולהתמודד איתה בכל אמצעי לגיטימי אפשרי".
"ירושלים לא למכירה", אמר הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אחרי הצהרת נשיא ארה"ב בבית הלבן. הנשיא הפלסטיני כינה את העסקה "מזימה שלא תצליח". בתנועת הפתח מסרו שהעסקה של טראמפ "נועדה להסיט את תשומת הלב ממשפט ההדחה שלו בארה"ב, והיא תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה".
לקראת הצהרת טראמפ הפגינו אלפי פלסטינים בעזה. בחמאס אמרו הערב שנשיא ארה"ב הודיע על עסקה שמוטה לטובת ישראל. בכיר חמאס חליל אל-חאיה אמר: "אנחנו משוכנעים שהעם הפלסטיני לא ייתן לקנוניה הזאת לעבור. לכן כל האופציות על השולחן. הכיבוש הישראלי והממשל האמריקני יישאו באחריות למה שעשו".
בארגון חיזבאללה אמרו שהם "מגנים בתוקף את 'עסקת הבושה' שממשל טראמפ החל על חשבון הפלסטינים". לפי חיזבאללה "מדובר בצעד מסוכן ביותר שיהיו לו השלכות רעות מאוד על עתיד האזור והעמים באזור". עוד אמרו בחיזבאללה: "עסקה זו לא הייתה יכולה לצאת לפועל אלמלא בגידה מצד הממשלים הערבים השותפים בסוד ובגלוי למזימה הזו. העמים המאמינים שלנו לא יסלחו לאותם מנהיגים שזנחו היסטוריה ארוכה של שהידים, סבל והתנגדות לכיבוש".