החלת ריבונות ביו"ש: כיצד ישתנו החיים של התושבים?
העברת תקציבים גדולים ליהודה ושומרון, פירוק המנהל האזרחי, הקמת בתי משפט אזרחיים ורישום דירות בטאבו: מה המשמעות של החלת הריבונות בהתנחלויות? ומה היה המצב עד היום?
ביום ראשון הקרוב תוכננה להתקיים ישיבה מיוחדת, הראשונה מאז הצגת "עסקת המאה", שבה היו אמורים השרים לקבל החלטה להחיל ריבונות על ההתנחלויות ביהודה ושומרון. עם זאת, נכון לעכשיו נראה כי ההצבעה בנושא תידחה למועד מאוחר יותר.
עד כה, היו ההתנחלויות תחת ממשל צבאי, ולא הוגדרו באופן רשמי כשטח ישראל. אם אכן תחליט הממשלה להחיל את הריבונות על השטח - צעד שצפויות להיות לו השלכות ביטחוניות רחבות
- המצב הזה ישתנה. אז מה המשמעות של החלת ריבונות? ואיך היא תשפיע על מאות אלפי תושבים?
כאמור, עד כה הריבון בשטחי יהודה ושומרון היה הצבא, ואם לדייק - אלוף פיקוד מרכז. כל אישור להקמת מרפסת, פתיחת עסק ורכישת בית היו מתבצעים מול המנהל האזרחי שבשליטת הצבא. כל חוק שחוקק בישראל היה חייב לעבור התאמה בדמות צו החתום על-ידי אלוף הפיקוד, כדי שיוחל בפועל גם בשטחי יהודה ושומרון.
מערכת המשפט תצטרך גם היא לבצע גם התאמות למצב החדש, ובהן שיוך מחוזי ליהודה ושומרון וייתכן אפילו שהקמת בתי משפט אזוריים. מהלך כזה לא צפוי להיעשות ברגע אחד, אלא בהדרגתיות ולאורך זמן.
עם החלת הריבונות, הופכת מדינת ישראל להיות הריבון בשטח, ולמעשה מייתרת את המנהל האזרחי והשלטון הצבאי. המשמעות היא שכל תושבי יו"ש יתנהלו מעתה כמו כל אזרח בישראל מול משרדי הממשלה. בנוסף, כל קידום של בנייה או תשתיות כגון מים, חשמל וכדומה לא ידרשו אישורים של דרג מדיני.
משרד התחבורה, השיכון והמשפטים יצטרכו לערוך התאמות ולהקים שלוחות שיועדו לתושבים. לפי משרד הפנים, ייתכן שיהיה צורך לקיים בחירות מוניציפאליות בחלק מהמקומות, כדי שיתאימו לחוק הישראלי.
נקודה משמעותית נוספת היא רכישת דירה: כרגע כל רכישת בית מחוץ לקו הירוק נרשמת במנהל האוכלוסין בטאבו הירדני ולא בטאבו הישראלי כפי שקורה בכל הארץ. לדבר יש משמעות כלכלית גדולה: העובדה שרוכשי דירות ביו"ש לא יכולים לרשום את הנכס שבבעלותם בטאבו בישראל גרמה לחלק מהבנקים לא להעניק להם משכנתאות, בגלל הסיכון העתידי של הנכס. בנוסף, מבנים והתנחלויות ביו"ש היו חשופים לתביעות מצד ארגוני שמאל על כך שהם נמצאות על קרקעות של פלסטינים.
מעבר לכל אלה, החלת הריבנות גם תוביל ככל הנראה להעברת תקציבים גדולים ליישובים ביו"ש, משום שבמשרד הפנים יוכלו על פי חוק להעביר להם כספים מבלי להזדקק להחלטות ממשלה.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייחס אתמול לאפשרות של החלת ריבונות בזמן ממשלת מעבר, ואמר כי "צריך לסייע לממשלה ליישם את מדיניותה, אך להקפיד על ריסון בממשלת מעבר. נראה מה הדחיפות של הנושא. נשמע ונחליט". ההערכה היא שהיועמ"ש יצביע על הקשיים שבקבלת החלטות דרמטיות בזמן ממשלת מעבר - אך לא ישלול את חוקיותן. כמו כן, דובר ראש הממשלה, יונתן אוריך, כתב אתמול בטוויטר "ריבונות על כל ההתיישבות ביום ראשון", אך מחק את הציוץ.
תוכנית השלום האמריקנית שמכונה "עסקת המאה", שמטרתה להביא להסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים, הוצגה אתמול בבית הלבן בהשתתפות נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו. יום קודם לכן נפגש טראמפ עם יו"ר כחול לבן, בני גנץ. לפי התוכנית, בין היתר, תוקם מדינה פלסטינית מפורזת ברצועת עזה וב-70 אחוז משטח יו"ש, שבירתה תהיה חלקים במזרח ירושלים. כמו כן, בקעת הירדן תישאר בריבונות ישראלית. פרטי התוכנית המלאים מוצגים כאן .
ראש הממשלה נתניהו נפגש אמש בוושינגטון עם ראשי רשויות ביהודה ושומרון ואמר להם כי בהתנחלויות המבודדות שיישארו כמובלעות לא תהיה נוכחות לשוטרים או חיילים פלסטינים. נתניהו הוסיף בפגישה כי הבנייה בארבע השנים הקרובות תיעשה רק בשטח שמיועד לכל יישוב לפי התוכנית ורק במרחב הריבונות של כל יישוב. לא תתאפשר הקמה של יישובים חדשים בשטחים בלי רצף טריטוריאלי שטרם נערך עליהם דיון.
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן ביקש מנתניהו להביא את ההצבעה על החלת הריבונות כבר בישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון, אולם ראש הממשלה השיב לו כי נדרש "זמן טכני" על מנת להכין את המפות הרלוונטיות. נתניהו הוסיף בפגישה כי ייתכן שמהלך החלת הריבונות יובא בשתי פעימות.
בעקבות "עסקת המאה" התקיימו הפגנות מצומצמות יחסית ברחבי הגדה המערבית ורצועת עזה, ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שוחח עם מנהיג חמאס, איסמעיל הנייה, וסיכם עימו לפעול יחד נגד התוכנית. שיתוף הפעולה של אבו מאזן עם חמאס היווה איתות של יו"ר הרשות לישראל, ומנהיגי הביטחון הפלסטינים הונחו שלא למנוע מהמפגינים נגד התוכנית מלהגיע לנקודות החיכוך עם צה"ל.
היום, לפי ההערכות, צפויים החיכוכים ביו"ש להתגבר ולהתעצם, מאחר שהפלסטינים הכריזו על "יום זעם" נגד התוכנית. עוד בטרם פרסומה, החליט צה"ל לתגבר את חטיבת "הבקעה והעמקים" בכוחות חי"ר. כמו כן, שר הביטחון נפתלי בנט והרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי קיימו הערכת מצב מיוחדת וסיירו ביו"ש. בנט אמר כי "אנו ניצבים בפני ימים מכריעים של קביעת גבולות והחלת ריבונות, איומים מהצד הפלסטיני לא ירתיעו אותנו".