בכירים באוצר: לא יהיה מנוס מהעלאת המע"מ באחוז כבר ביולי הקרוב
גורמים במשרד טענו כי המשק לא יוכל להמתין לאישור התקציב וכי יש לבצע צעדים מיידיים עם הקמת הממשלה. בין הצעדים: העלאת המע"מ ל-18% כדי לצמצם את הגירעון בתקציב
נגיד בנק ישראל: "יש בעיה בדחייה בקבלת ההחלטות בישראל. וזמן שווה כסף"
נתניהו דחה את תחזית האוצר הקודרת והציג יעד גירעון נמוך יותר
האוצר מעריך: הגירעון יחצה את ה-4% בשנה הבאה
הכישלון של כחלון: השנה הסתיימה, הבור נשאר
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במשרד האוצר נערכים כיום להתמודדות עם הקיפאון הפוליטי, כך שאם אכן תוקם ממשלה לאחר הבחירות הקרובות זה יקרה כנראה לא לפני תחילת חודש אפריל ורק אז יחלו הדיונים לגיבושו של תקציב המדינה לסוף שנת 2020 ולשנת 2021. לפי לוח הזמנים הצפוי תקציב המדינה לא יאושר בממשלה ובשלוש קריאות בכנסת לפני נובמבר. המשמעות היא שצעדים חיוניים ביותר יידחו למעשה לעוד 10 חודשים לפחות וכנראה עד לינואר 2021.
גורמים בכירים במשרד האוצר אמרו אתמול, כי יכינו לשר האוצר הבא מספר צעדים שיש לבצעם כבר בראשית הקיץ הקרוב. בראש הצעדים יעמדו קיצוץ חד-פעמי בתקציב הקניות בשיעור של כ-3%-4%, והעלאת המע"מ באחוז מ-17% ל-18%, כנראה מ-1 ביולי כדי לצמצם מיידית את הגירעון בתקציב.
בכירים באוצר: אין לדחות את העלאת גיל הפרישה לנשים
עוד סבורים בכירי האוצר כי אין לדחות את העלאת גיל הפרישה לנשים ויש למנוע מצב שבו יהיה צורך לקצץ בתשלומי הפנסיה לגמלאים, אם העלאת גיל הפרישה תידחה. שר האוצר הנוכחי, משה כחלון, מנע במשך שלוש שנים את העלאת גיל הפרישה, אולם בקיץ האחרון נאלץ משרד האוצר, בשל האפשרות שיקוצצו דמי הפנסיה, לגבש תוואי להעלאה הדרגתית של גיל הפרישה לנשים תחילה לגיל 64 ואחר כך לגיל 65. התוכנית כבר הוצגה לממשלה.
המצב כיום חסר תקדים, כשבשל שלוש מערכות הבחירות, קיים כבר למעלה משנה קיפאון מוחלט בקידום תוכניות כלכליות ובביצוע צעדים משמעותיים, שלא ניתן היה לאשרם. למעט קיצוץ תקציבי מזערי שבוצע בחודשים האחרונים ושנבע מהצורך לבצע הוצאה ביטחונית דחופה ולתקצב את מעונות היום, לא קודמה שום תוכנית כלכלית בשנה האחרונה ובעצם, כהגדרת בכיר במשרד האוצר, "הכל תקוע ויישאר כך עוד חודשים לא מעטים, עד לאישורו של תקציב מדינה חדש".
במשרד האוצר שקדו בחודשים האחרונים על מספר הצעות שיוצגו לשר האוצר הבא ובהם תוכנית לצמצום משרדי הממשלה, הצעות לשנות את תוכניות מחיר למשתכן כך שיפחיתו את הפגיעה בקופת המדינה, תוכנית להעלאת קצבאות הקשישים והתייעלות בתקציב הביטחון.