מלחמת החורף של יורגן קלופ / "מר עולם"
מנג'ר ליברפול החליט שקבוצת המילואים תעלה למשחק החוזר בגביע האנגלי, ועורר סערה גדולה בממלכה. האם בעקבות הצעד שלו תהיה פגרה אמיתית לקבוצות הפרמייר-ליג? ואיך זה ישפיע על מעמדו של המפעל הוותיק ביותר בכדורגל העולמי?
והנה, בפעם הראשונה בהיסטוריה, גם לפרמייר-ליג יש פגרת חורף. טוב, זה לא יהיה כמו בגרמניה, איטליה ספרד וצרפת, כשהליגות פשוט מושבתות לתקופה של בין שבועיים לחודש. לא, באנגליה החליטו לפצל את הפגרה על פני שבועיים, כדי שבכל סוף שבוע יהיו משחקים - ארבעה בסופ"ש של ה-8 ו-9 בפברואר, ועוד שישה שבוע לאחר מכן. ההחלטה הגיעה לאחר לחץ כבד שהופעל בשנים האחרונות ע"י המועדונים וע"י מאמני נבחרת אנגליה, שטענו כי עומס המשחקים והשחיקה של השחקנים, גורמים לכך שהנבחרת מגיעה בסוף העונה מותשת למונדיאל וליורו.
לכאורה זהו פתרון מצוין. כל קבוצה תקבל שבועיים של מנוחה. לחלק צפויים 13 ימי פגרה ולאחרות 16 ימים. רק שאף אחד לא לקח בחשבון שחוץ מליגה יש גם גביע. וההתאחדות האנגלית, זו שאחראית למשחקי הגביע, קבעה שאם יהיה צורך לקיים משחקים חוזרים בסיבוב הרביעי בגביע (במקרה של תיקו במשחק הראשון), הם יתקיימו באמצע הפגרה. וכך, ארבע קבוצות הפרמייר-ליג שסיימו את משחקי הגביע שלהן בתיקו - ניוקאסל, ליברפול, טוטנהאם וסאות'המפטון - לא יזכו לפגרת החורף שהשחקנים והמאמנים כל כך ייחלו לה.
ראלף האזנהוטל, מאמנה הגרמני של סאות'המפטון, שסיימה את משחק הגביע שלה מול טוטנהאם ב-1:1, ממש לא אהב את הסיטואציה. "בגלל שהחוקים ממש לא טובים, יש לנו לפתע עוד משחק, באמצע הפגרה. אני לא מבין את זה, אבל אוקיי, אין לנו ברירה ונשחק. זה ממש לא מושלם עבורנו, אבל עלינו לקבל זאת". האזנהוטל, שמכיר את פגרת החורף בבונדסליגה, שנמשכת חודש שלם, יודע עד כמה היא חשובה ואפילו הכרחית לשחקנים שלו, מבחינה פיזית ומנטלית. אבל הוא החליט להוריד את הראש ולקבל את גזר הדין.
מי שלא היה מוכן לקבל את המצב המוזר הזה הוא יורגן קלופ, מאמנה של ליברפול, שסיימה ב-2:2 את משחק הגביע שלה מול שרוסברי הקטנה מהליגה השלישית: "כבר לפני שלושה שבועות הודעתי לשחקנים שתהיה להם פגרת חורף בת שבועיים. הפרמייר-ליג שלחו לנו מכתב והודיעו על כך כבר באפריל 2019. ולכן אף אחד מהשחקנים וגם אני לא נהיה שם, במשחק החוזר בגביע", הוא הכריז.זה לא שליברפול תחרים את המשחק באנפילד ביום שלישי הקרוב. ממש לא. אבל היא תתייצב אליו עם ההרכב של קבוצת המילואים (עד גיל 23), כולל מאמן קבוצת המילואים, ניל קריצ'לי.
עולה להתקפה
קלופ הוסיף: "אני לא רוצה להיות במרכזם של כל הדיונים האלה. אני לא אדם של מהפכות שרוצה להראות לכל העולם עד כמה הוא חזק. זו ממש לא הסיבה. האחריות היחידה שיש לי היא כלפי השחקנים שלי, ואם להיות כן ב-100 אחוז, כלפי כל השחקנים. כי אם הייתי מוותר ועולה עם הקבוצה הראשונה, שום דבר לא היה משתנה ואני חושב שכל מי שקשור לכדורגל מסכים שהשינוי הזה, של פגרת החורף, היה נחוץ".
ההתאחדות לכדורגל הגיבה על דבריו של קלופ וטענה כי כל המועדונים הסכימו ללוח הזמנים של הגביע ואישרו אותו, אבל קלופ לא התרשם. "אני יודע שכל המועדונים ידעו על לוח הזמנים, אבל לא היה שם אף מאמן או מנהל מקצועי. זה מה שאנחנו צריכים וזה גם דבר שצריך להשתנות. כי אם לא, המצב הזה יחזור גם בשנה הבאה". היו רבים שהבינו את הטענות של קלופ, שדואג לשחקנים שלו, אבל לא הבינו מדוע הוא עצמו לא יוכל להיות במשחק ולנהל אותו מהקווים. שחקן העבר ופרשן ההווה, ריו פרדיננד, אמר: "המאמן חייב להיות על הקווים בכל משחק, לא משנה מי השחקנים שבסגל שלו". קלופ הגיב: "האם אני אוכל להיות במשחק החוזר בגביע? ברור שכן. אבל זו אי הבנה מוחלטת של ניהול ואימון. השחקנים האלה צריכים לצידם את המאמן הקבוע שלהם, וזהו קריצ'לי".
אגב, קבוצת המילואים, עם המאמן קריצ'לי, כבר שיחקה העונה במקום הקבוצה הבכירה. זה היה בדצמבר, במשחק רבע גמר גביע הליגה מול אסטון וילה, שהתקיים יום אחד לפני משחק חצי הגמר של ליברפול באליפות העולם במועדונים שנערכה בקטאר.
אז לא הייתה ברירה, והשחקנים הצעירים עלו ושיחקו והובסו 5:0, יום לפני הניצחון של מוחמד סלאח, סאדיו מאנה ורוברטו פירמינו על מונטריי המקסיקנית. הפעם, לפחות תיאורטית, יש ברירה. אבל יורגן קלופ לא מוכן להתפשר.
"הצעד הזה בא כדי להבהיר את העמדה שלנו. זו הצהרה. שמעתי אנשים שאומרים שאני עצלן ולכן לא אגיע למשחק. אחרים טוענים שני לא מכבד את המסורת של הגביע האנגלי. זה ממש לא נכון והאמת שגם ממש לא אכפת לי מה אומרים עלי", הוא אמר בלהט.
צריך להבין שבמכתב ששלחה הנהלת הפרמייר-ליג ל-20 המועדונים כבר באפריל הובהר כי בתקופת פגרת החורף בפברואר אסור יהיה להן לקיים משחקי ראווה. יש קבוצות שיצאו לחנות אימון בחו"ל בחלק מזמן הפגרה, אבל לא מעבר לכך. וזה מה שממש הטריף את קלופ: "ראשי הפרמייר-ליג ביקשו מאיתנו לכבד את פגרת החורף, וזה מה שאנחנו עושים", אמר המאמן הגרמני של אלופת אירופה ומוליכת הליגה. "אם ההתאחדות לכדורגל לא מכבדת את זה, אז אנחנו לא יכולים לשנות דבר. אנחנו חייבים לכבד את השחקנים. הם חייבים מנוחה, מנוחה מנטלית, פיזית, וזו בעצם המשמעות של הפגרה הזאת. ואת ההחלטות הללו צריך לקחת מראש, כי לשחקנים האלה יש משפחות והם כבר עשו תכניות".
מעבר לסיפור הפרטי של קלופ ושל ליברפול, יש כאן נושא נוסף לא פחות חשוב: הגביע האנגלי הפך לסוג של מטרד עבור הקבוצות הגדולות. גביע הליגה הוא כזה כבר כמה שנים והקבוצות נוטות להעלות, לפחות בסיבובים המוקדמים, הרכבים משניים ביותר והרבה שחקני נוער. אבל עכשיו זה הגביע האנגלי, טורניר הכדורגל העתיק ביותר בעולם, וזה שהיה עד לא מכבר אחד מהתארים החשובים ביותר באנגליה.
"קלופ, אתה מביך"
עבור הקבוצות הקטנות, ובמיוחד אלו מהליגות הנמוכות, הגביע הוא עדיין מפעל חשוב ויוקרתי. עבור כל קבוצה מהליגה השנייה, השלישית או הרביעית, זה אירוע שיא לשחק מול קבוצה מהפרמייר-ליג. גם מהבחינה הספורטיבית וגם מזו הכלכלית.
אנדי הולט, הבעלים של ארקינגטון סטנלי מהליגה השלישית, תקף באופן בוטה את קלופ וכינה אותו "בושה וחרפה". הולט מאשים כי קלופ "הורג" את הגביע האנגלי ודרש מההתאחדות לפעול כנגדו ולהעניש אותו על "ביזוי משחק הכדורגל".
הולט פנה גם באופן אישי לקלופ ואמר: "יורגן, אתה מביך את עצמך. זו אנוכיות טהורה מהמעלה הראשונה והיא מכתימה את המוניטין שלך. צריך להעניש את ליברפול באופן קשה. הכדורגל לא שייך רק להם. הוא של כולנו. הדרך הזו, שבה תמיד החמדנות של קבוצות הפרמייר-ליג מנצחת, חייבת להיפסק".
האמת שיש בזה משהו, כי עבור הקבוצות הגדולות, אלו שמשחקות בליגת האלופות ובדרך כלל גם נמצאות בצמרת הפרמייר-ליג, הגביע כבר הרבה פחות חשוב ממה שהיה בעבר. ואף אחד גם לא מבין את קיומם של משחקים חוזרים במקרה של תיקו. פפ גווארדיולה בעצמו אמר שהגיע הזמן לבטל את המשחקים החוזרים ולהכריע אותם בפנדלים, כמו שנהוג בכל העולם. ראלף האזנהוטל אמר: "המשחק מול טוטנהאם היה כל כך אינטנסיבי ומרגש עבור האוהדים, והוא היה חייב להיות מוכרע, כפי שצריך להיות בכל משחק גביע". יכול להיות שבקרוב אכן יוחלט לוותר על המסורת של המשחקים החוזרים, מה שיפתור אחת ולתמיד את הבעיה שנוצרה כעת בפגרת החורף הראשונה אי פעם באנגליה.
ומה באשר לנבחרת אנגליה? המאמנים הזרים שהיו בעבר לנבחרת, סוון גוראן אריקסון השבדי ופאביו קאפלו האיטלקי, טענו בלהט כי העובדה שרק באנגליה אין פגרת חורף מציבה את הנבחרת בעמדת נחיתות לפני כל טורניר גדול. לטענתם השחקנים של נבחרות גרמניה, ספרד, צרפת ואיטליה מגיעים למונדיאל וליורו רעננים הרבה יותר, וזו הייתה לדעתם אחת הסיבות לכישלונות של נבחרת שלושת האריות לאורך ההיסטוריה. גארת' סאות'גייט, המאמן הנוכחי, לא בטוח שזה המצב. "זה ויכוח מעניין", הוא אומר. "אבל אני לא זוכר שדיברו על כך כשאני שיחקתי בנבחרת ביורו 1996 או במונדיאל 1998. רק כשהגיעו המאמנים הזרים זה הפך להיות נושא מרכזי".
וכך, מבלי שהתכוון לכך ולמרות שהוא טוען שאינו מהפכן, יורגן קלופ משנה לאט לאט את פני הכדורגל האנגלי. הוא זה שיצליח להחזיר את ליברפול לפסגה אחרי הפסקה של 30 שנה והוא גם זה שישנה כמה מסדרי הבראשית של מולדת הכדורגל.