קרב חרמות: "נעצור את הייבוא החקלאי מהרשות"
אחרי חודשים של חרם פלסטיני על ייבוא עגלים והפגנות חקלאים, ועל רקע תוכנית טראמפ, החליט בנט לעצור את הייבוא החקלאי מהרשות: "מאות משקים קרסו". ברשות איימו תחילה בתגובה להפסיק את הייבוא מישראל, אך שר החקלאות הפלסטיני נשמע אחרת: "נלמד את הצעדים הנדרשים"
הסלמה בעימות הכלכלי עם הפלסטינים, על רקע תוכנית טראמפ וקריאת הימין לסיפוח בקעת הירדן וההתנחלויות: לאחר כמה חודשים של חרם פלסטיני על מגדלי הבקר הישראלים, הורה שר הביטחון, נפתלי בנט, לעצור את ייבוא התוצרת החקלאית מהרשות הפלסטינית לישראל. בתחילה אמרו ברשות כי יעצרו את כל הייבוא מישראל, אבל לאחר מכן נשמע אחרת שר החקלאות הפלסטיני, ריאד עטארי, ואמר בתגובה להחלטת בנט: "נלמד את כל הצעדים הנדרשים כדי להגיב לחלטה במקרה ותיושם".
החלטת בנט להנחות את מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון, לעצור באופן מיידי את הייבוא החקלאי מהרשות התקבלה - לפי ההודעה - לאחר "חודשים של ניסיונות חוזרים ונשנים של מערכת הביטחון לפתור בהידברות את משבר העגלים שהוביל לפגיעה קשה ומתמשכת בסקטור מגדלי הבקר בישראל ולקריסת מאות משקים בענף".
בהודעת שר הביטחון נאמר כי "משסירבה הרשות להפסיק את שיטת ה'פרמיטים', אשר אפשרה לרשות להגביל את הסחר מהמגדלים הישראלים ולצמצם משמעותית את היקף הייבוא, הנחה בנט את מתאם פעולות הממשלה בשטחים ליישם את ההנחיה". בעקבות זאת, החל מיום ראשון בבוקר ייעצר הייבוא החקלאי מהרשות.
ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו עקב החלטת בנט ואמר כי "בתפקידו כבובה זמנית במשרד הביטחון בנט מנסה להרעיב פלסטינים לצרכי בחירות. פניתי בדחיפות לראש הממשלה ודרשתי כי יורה לבנט שלא להטיל מצור כלכלי על תושבי הגדה המערבית החיים תחת שלטון צבאי ישראלי".
בשבועות האחרונים ערכו חקלאים כמה הפגנות במחאה על החרם הפלסטיני על ייבוא עגלים מישראל. לפני שבועיים הגיעו עשרות חקלאים עם עגליהם לרעננה, והורידו אותם בחצר שניצבת מול בית בנט. בהפגנה אחרת, לפני כשלושה חודשים, חסמו כמאה חקלאים את מעבר הסחורות לגדה המערבית (שער אפרים) וקראו: "הפלסטינים מחרימים, בממשלה שותקים והחקלאים נחנקים". שבועיים לפני כן הם הגיעו בשיירה של טנדרים ומשאיות לירושלים וקראו לנתניהו להתערב במשבר.
עד לפני כמה חודשים רכשה הרשות 90% מהעגלים ממגדלים בישראל - 130 אלף עגלים בשנה. ברשות החליטו במקום זאת לייבא עגלים על ידי 11 חברות פלסטיניות שונות מחמש מדינות אירופאיות. המגדלים טוענים שלא מדובר בחרם פוליטי אלא למעשה בשחיתות מקומית: שני יבואנים גדולים שהחליטו להביא לעצירת יבוא העגלים מישראל. לדבריהם, בכך הרשות מפרה לכאורה את הסכם פריז, שמגדיר את מערכת היחסים הכלכלית בין שני הצדדים.
ישראל רוכשת מהרשות הפלסטינית וכן מרצועת עזה פירות וירקות ויש יחסי סחר מתמשכים בין הצדדים. גורם בהתאחדות החקלאים אמר כי "מדובר ב-800 אלף שקל בשנה, בפגיעה בפרנסתן של כ-550 משפחות שמפעילות את הענף ועוד 2,000 עובדים שאיבדו את ההכנסות שלהם ונמצאים בהפסדים כספיים כבדים".
בצד הפלסטיני טענו כי ההחלטה לאסור על יבוא עגלים מישראל התקבלה כחלק מתוכנית להיפרדות כלכלית מישראל בכמה שיותר תחומים לאור הקיפאון המדיני בין שני הצדדים. ברשות הפלסטינית גם דרשו את פתיחתו ועדכונו של הסכם פריז, שנחתם אחרי הסכמי אוסלו בשנות ה-90 של המאה הקודמת.