שתף קטע נבחר

הגיע מעטלפים, עובר בצואה, והגנת המסיכה מוטלת בספק: מה ידוע עד כה על הקורונה

מגפת הקורונה ממשיכה להתפשט והמספרים רק עולים מרגע לרגע. על פי ההערכות מעל 75 אלף איש נדבקו, לפחות 260 חולים בסין מתו. מהיכן הגיע הנגיף, האם מסיכות פה באמת עוזרות, ומתי החיסון יהיה מוכן? כל מה שידוע עד כה

 

שר הבריאות, יעקב ליצמן על מגיפת הקורונה:

 

 

 

 

התפרצות וירוס הקורונה ממשיכה לאיים על העולם: הווירוס מתפשט ברחבי העולם, כשעל פי ההערכות מספר הנדבקים האמיתי מגיע לעשרות אלפים, הרבה יותר ממה שדווח. בינתיים, מתגלים פרטים חדשים נתונים חשובים על הנגיף במירוץ אחר פיתוח תרופה וחיסון נגדו.

 

נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

כך הסתננתי לאזור האסור שבו פרץ הנגיף

מצב חירום עולמי בעקבות התפרצות נגיף הקורונה

  

 

נוסעים טיסה שדה תעופה אוסטרליה נגיף וירוס קורונה ווהאן סין (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 

מאיפה הגיע הווירוס לכדור הארץ?

השבוע סיימו מדענים בסין למפות את הגנום של וירוס הקורונה, שקיבל מארגון הבריאות העולמי את השם 2019-nCov, קיצור של Novel Corona Virus 2019 – וירוס קורונה חדש. המיפוי איפשר להתחקות אחר הווירוס ולנסות להבין מהיכן הגיע.

 

על פי הערכות המדענים, אחת ההנחות היא שבעלי חיים באו במגע עם עטלפים. וכך הווירוס התפשט דרך עטלפים - בעלי חיים בעלי 1,300 מינים, מה שהופך אותם ליונקים השניים עלי אדמות במגוון שונות תתי המינים (הראשונים בהם הם מכרסמים). עטלפים נמצאים בכל מקום על כדור הארץ, ותוחלת החיים שלהם ארוכה. תנאים אלה, יחד עם מבנה גופם התעופתי, הופך אותם לגן עדן להתפשטות וירוסים והפצתם.

 

על פי ההערכות, העטלפים פיתחו מנגנונים שמגנים עליהם מפני וירוסים. התעופה מגבירה את חילוף החומרים שבגופם ואת טמפרטורת הגוף, בדומה לעליית חום אצל בני אדם ויונקים אחרים, מה שככל הנראה, משפר את תפקוד מערכת החיסון שלהם ההופכת עמידה לווירוסים.

 

מובן שעטלפים אינם היחידים שמעבירים וירוסים לבני אדם: וירוס ה-HIV הועבר דווקא מקופי שימפנזה. אבל על פי הידוע בעולם המדע, העטלפים הדביקו את בני האדם במרבית הווירוסים המסוכנים.

 

מדוע דווקא בסין נדבקו תחילה?

סין היא מדינה בעלת צפיפות אוכלוסייה גבוהה מאוד, כשבאזורים רבים חשופים בני האדם שם לבעלי חיים ובכלל זה גם לעטלפים. מאחר שהווירוס עובר גם בהפרשות, ייתכן שההדבקה התרחשה דרך הפרשות העטלפים על עצים וצמחייה שנאכלו על ידי בעלי חיים נוספים ומהם עברו לבני האדם. עם זאת, בשבועות האחרונים נודע כי הווירוס עובר גם מבני האדם עצמם, בהפרשות רוק דרך עיטוש ושיעול, וגם בהפרשות צואה.

 

מדוע אין עדיין חיסון נגד הווירוס?

מיפוי גנום הנגיף דרוש לצורך יצירת החיסון. כעת עובדות מספר מעבדות על פיתוח החיסון, תהליך ארוך שלוקח חודשים ולעיתים גם שנים. בעוד מספר שבועות אחת המעבדות תסיים לרצף את כל הגנטיקה של הווירוס, כך שניתן יהיה להתחיל בתהליך בניית החיסון. כך או כך, שיווק חיסון צפוי להתחיל בעוד שנה לפחות.

 

מה התסמינים הידועים של המחלה?

מהפרסומים הרפואיים אודות חלק מהחולים, עולה כי המחלה מתפרצת לאחר תקופת דגירה של יומיים עד שבועיים. המחלה עוברת גם בלי שרואים תסמינים כלשהם. הגיל הממוצע של החולים בסין הוא 45 שנים, כשטווח הגילאים נע בין שנתיים ל- 74 שנים. 71% מהנדבקים הם גברים. בסיכון גבוה נמצאים כאלה בעלי רקע רפואי מורכב, ובהם חולי לב, סוכרת, אסתמה, וחולים בעלי כשל חיסוני.

 

   (  )

 

האם מסיכות פה עוזרות למנוע את המחלה?

המומחים עדיין חלוקים בשאלה הזו. המרכז לבקרת מחלות האמריקני, ה-CDC, אינו ממליץ לאזרחים ללבוש מסיכות פה למניעת הדבקה. זאת משום שהמסיכות מונעות חדירה של רסיסי רוק גדולים, אך אינן מונעות נשימה של רסיסים זעירים. בנוסף, חלק מאלה שלובשים את המסיכות מזיזים אותן או שאינם מצמידים אותן באופן הדוק, מה שמאפשר חדירת רסיסי רוק ושאיפתם.

 

מחקרים שבוצעו בעולם בשאלה עד כמה מסיכות מונעות הדבקה, לא הגיעו למסקנה חד משמעית. על פי ההערכות, המסיכה עשויה להפחית הפצה של וירוסים, אך לא את סיכון ההדבקה. יתרה מזאת, ממשלת סין מחייבת את כל האזרחים לנוע במרחבים ציבוריים עם מסיכות, פעולה שלא הצליחה לעצור את התפשטות ההדבקה.

 

מה אפשר לעשות כדי לא להידבק?

משרד הבריאות יחד עם ארגוני הבריאות בעולם ממליצים על אותם אמצעי המניעה המוכרים: שטיפת ידיים במים וסבון בעיקר לאחר ביקור בשירותים ואכילה, יש להשתעל תמיד רק אל השרוול ולא אל כף היד או "באוויר". בתוך כך נמשכת בשלב זה המדיניות הקובעת כי מי שחזר מסין יישאר בהסגר למשך 14 יום מהרגע האחרון בו שהה בסין.

 

איגרת ל ציבור נגיף קורונה משרד הבריאות  ()

 

איך מטפלים במי שנדבק?

בשלב זה אין עדיין טיפול נגד וירוס הקורונה. השבוע החלו נסיונות לטפל בחולים בתרופות אנטי ויראליות כנגד נגיף ה-HIV, אולם טרם פורסמו התוצאות. בשלב זה, הטיפול היחיד הוא תמיכתי, באמצעות אשפוז החולה בבידוד, מתן נוזלים, ובעת הצורך מתן אנטיביוטיקה מונעת.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בודקים נוסעים שהגיעו בטיסה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים