שתף קטע נבחר

 

נגיף הקורונה: מקרה מוות בפיליפינים – הראשון מחוץ לסין

אזרח סיני, במקור מהעיר שבה התפרץ הנגיף, מת לאחר שפיתח דלקת ריאות: "הראה סימני שיפור, אך מצבו הידרדר". בסין מדווחים על 304 מתים, קרוב ל-14,500 נדבקו ברחבי העולם, רובם ככולם בסין. הבוקר נחתו בנתב"ג שתי הטיסות האחרונות מסין שלנוסעים בהן הותר להיכנס לישראל

 

 

דווקא עכשיו: האנשים שטסים לעיר הנגיף    (צילום: רויטרס)

דווקא עכשיו: האנשים שטסים לעיר הנגיף    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אזרח סיני בן 44, במקור מהעיר ווהאן – העיר שבה התפרץ נגיף הקורונה - מת היום (א') בפיליפינים. כך מסר משרד הבריאות במדינה. הוא אושפז לראשונה ב-25 בינואר בשל חום, שיעול וכאבי גרון, ולאחר מכן פיתח דלקת ריאות. "בימים האחרונים הוא היה במצב יציב והראה סימני שיפור, אולם מצבו הידרדר ב-24 השעות האחרונות", מסר משרד הבריאות בפיליפינים. זה מקרה המוות המדווח הראשון מחוץ לאדמת סין כתוצאה מנגיף הקורונה.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

כך הסתננתי לאזור האסור שבו פרץ הנגיף

ישראל סירבה להכניס 35 סינים

דווקא עכשיו: אלה שטסים הביתה, לעיר הנגיף

משרד החוץ לישראלים בסין: לעזוב בהקדם

סין בבידוד גובר, סינים בעולם: "אנחנו לא וירוס"

 

בהלה למסכות בפיליפינים (צילום: AFP)
בהלה למסכות בפיליפינים(צילום: AFP)

 

בבית חולים בעיר הנגיף    (צילום: רויטרס)

בבית חולים בעיר הנגיף    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לצדו שהתה מלווה, אישה בת 38 שגם היא מהעיר ווהאן במקור. במשרד הבריאות בפיליפינים ציינו כי גם היא נדבקה בנגיף, ונמצאת כעת בבידוד בבית החולים בבירת הפיליפינים, מנילה. היא החולה השנייה בנגיף במדינה האסייתית.

 

במהלך הלילה, טרם מותו של האזרח בפיליפינים, הודיעה סין כי מניין המתים מהתפרצות הנגיף עומד על 304, 45 יותר ממניין המתים אתמול. כמו כן, נמסר כי מניין הנדבקים בנגיף עומד בסין על 14,380 ובמדינות אחרות עוד כ-150.

עם מסכות בבייג'ינג המושלגת (צילום: AFP)
עם מסכות בבייג'ינג המושלגת(צילום: AFP)

קונים מסכות הגנה בהונג קונג (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בתוך כך, הבוקר נחתו בנמל התעופה בן גוריון שתי הטיסות האחרונות מסין שלנוסעים בהן הותר להיכנס לישראל. על טיסת היינאן מבייג'ינג ועל טיסת סצ'ואן מצ'נגדו היו עשרות עובדי שגרירות סין בישראל. כניסתם התאפשרה בעקבות התחייבות מטעם השגרירות כי עובדיה ישהו בשבועיים הקרובים בבידוד, לפני שיצאו למרחב הציבורי.

 

למרות כל הצעדים שסין נוקטת, ובהם סגר על ערים שונות במחוז חוביי שבו התפרץ הנגיף, לפי שעה אין סימנים להאטת התפשטות הנגיף. מספר הנדבקים – יותר מ-14,000 – הוא כבר עכשיו גבוה בהרבה ממספר הנדבקים בנגיף הסארס שהתפרץ בשנים 2003-2002. עם זאת, הנגיף ההוא גרם למתים רבים יותר: מתוך כ-8,000 נדבקים, קרוב ל-800 מתו.

 

אחרי ששורה ארוכה של מדינות ייעצו לאזרחיהן שלא לנסוע לסין, ובריטניה הודיעה כי היא מתחילה להחזיר דיפלומטים מבייג'ינג וערים נוספות שם, בסוף השבוע הכריזו ארה"ב ואוסטרליה על הגבלות כניסה חמורות ביותר נגד הבאים אליהן מסין.

רחובות ווהאן במבט מלמעלה (צילום: AFP)
רחובות ווהאן ריקים(צילום: AFP)

צוותי חיטוי ברחובות ג'ג'יאנג (צילום: AFP)
צוותי חיטוי בעיר ג'ג'יאנג(צילום: AFP)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על צו שלפיו תיאסר כניסתם לארה"ב של אזרחים זרים שביקרו בסין ב-14 הימים שלפני בואם – משום שלפי מדענים תקופת הדגירה של הנגיף עשויה להימשך שבועיים. אזרחים אמריקנים השבים מסין יורשו להיכנס, אך יידרשו לעבור בדיקות, והחוזרים ממחוז חוביי, מוקד ההתפרצות הראשי, יחויבו להישאר בבידוד 14 יום. החל מהיום, יום ראשון, כל הטיסות הבאות לארה"ב מסין ינותבו לשבעה נמלי תעופה גדולים, ובהם יעברו הנוסעים בדיקות.

 

מנכ"ל משרד הבריאות על נגיף הקורונה

מנכ"ל משרד הבריאות על נגיף הקורונה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בישראל, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב פרסם אמש שתי הוראות חדשות שנועדו למנוע ככל הניתן את כניסת הנגיף לישראל. בהתאם להוראתו הראשונה, מסרבת רשות האוכלוסין להכניס לארץ נוסעים לא-ישראלים ששהו בסין בשבועיים האחרונים. אמש דווח לראשונה ב-ynet כי 35 נוסעים סינים שהגיעו בטיסה ממוסקבה לא הורשו להיכנס לישראל ונאלצו לעשות את הדרך חזרה. הטיסות הישירות לסין הופסקו זה מכבר וכעת בוחנים בישראל בדקדקנות גם נוסעים שהגיעו בטיסות מסין עם עצירות ביניים. בנוסף יפורסם בהמשך צו שיחייב את תושבי ישראל ששהו בסין לשהות בבידוד ביתי עד שיחלפו שבועיים ממועד עזיבתם את סין. גם ראש הממשלה נתניהו יכנס דיון בנושא בהמשך היום.

 

גם המכות הכלכליות המלוות את הנגיף ממשיכות ליפול על סין. ענקית הטכנולוגיה אפל הודיעה כי כל החנויות שלה במדינה יהיו סגורות עד 9 בפברואר לפחות. לאפל יש 42 חנויות בפנים היבשה הסינית, וסין היא השוק השלישי בגודלו של החברה – קודמים לה רק ארה"ב ואירופה. סין היא גם היכן שרוב האייפונים והמכשירים האחרים של אפל מיוצרים. בימים האחרונים הודיעו גם חברות ענק אחרות על סגירת סניפים, בסין, בהן איקאה.

תושבי מחוז חוביי הוחזרו לביתם מתאילנד וממלזיה (צילום: EPA)
תושבי מחוז חוביי - שחזרו לביתם מתאילנד(צילום: EPA)

סין ממשיכה להתעקש כי היא מסוגלת לבלום את הנגיף, אך נראה שגם בתוך המדינה עצמה הכעס על השלטונות מבעבע. בסוף השבוע הודה מזכיר המפלגה הקומוניסטית בווהאן, העיר שבה התפרץ הנגיף לראשונה, כי הרשויות שם פעלו לאט מדי. "אם היו ננקטים אמצעי פיקוח נוקשים בשלב מוקדם יותר – התוצאה הייתה טובה יותר עכשיו", אמר מא גואוצ'יאנג. ברשתות החברתיות בסין מותחים גולשים ביקורת על פקידי ממשל בווהאן, בטענה שעיכבו את פרסום המידע על התפרצות הנגיף עד לסוף דצמבר אף שידעו על ההתרחשויות כבר שבועות קודם לכן.

 

אף שסין עושה צעדים לבלימת הנגיף זה כמה שבועות, רק בשבוע שעבר היא הכריזה על מהלכים דרמטיים באמת, כשהטילה סגר על ערים שלמות במחוז חוביי ואילצה עשרות מיליונים להישאר בבתיהם כדי למנוע את המשך ההתפשטות. החזרה לבית הספר מחופשת ראש השנה הסינית נדחתה, שירותי אוטובוסים ורכבות הופסקו, והוגברו הבדיקות לנוסעים ברחבי המדינה.  

 

בחזרה מסין, בלי בדיקה בנתב"ג

שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" לסין, דניאל אדלסון, שב לארץ ביום שישי האחרון. עם הגעתו לנתב"ג, הוא לא נבדק, יחד עם עוד חמישה ישראלים שטסו מסין דרך איסטנבול. "עברנו בביקורת הגבולות, כמו כולם: בלי תשאול, בלי בידוק, ובלי להתייחס כלל לעובדה שהגענו מגראונד-זירו של התפרצות הקורונה, אחד הנגיפים המסוכנים שצצו בעולם בשנים האחרונות", הוא סיפר.

דניאל אדלסון ברחובות ג'ג'יאנג (צילום: דניאל אדלסון)
שליחנו, דניאל אדלסון, בסין(צילום: דניאל אדלסון)

"החשש המשותף לי ולישראלים שהגיעו איתי מסין התבדה במהרה כשעברנו, בלי שאלות, בביקורת הגבולות", הוסיף. "אמנם גם בעצירת הביניים באיסטנבול עברנו באין מפריע - ארדואן הרי ישמח לשלוח אלינו איזה וירוס - אבל מילא הטורקים, הגם אתה, בן-גוריון? אחרי כל הנחישות ששר הבריאות ליצמן הציג לאומה? איפה כל ההבטחות וההצהרות ש'ישראל מוכנה וערוכה'?", הוא תהה.

 

הוא פנה לפקיד בעמדת הדרכונים של משטרת הגבולות, ותהה אם אינו רוצה להבין מהיכן הגיע. "'חבר, עוד מעט שבת', סינן מישהו בתור, והפקיד מורה לי להסתלק - מבלי להרים מבט. כך נופצו תוכניות התובלה שלי היישר לבית החולים. במקום זה נאלצתי להתקשר לאחותי שתסיע אותי הביתה. היא מסרבת בנימוס, "אבל שמתי לך אוכל מחוץ לדלת". גם הבוס השאיר הודעה ובה אזהרה פן אנסה להתקרב למשרד ברדיוס של שלושה קילומטרים", הוא הוסיף.

 

במשרד הבריאות ציינו כי "הכתב אזרח ישראל ורשאי להיכנס לארץ. ההמלצות לסגירת הגבולות היבשתיים והימיים יצאו לגורמים הרלוונטים. בניגוד לאמור ישנה עמדת מד"א פעילה בנתב"ג 24/7 ושילוט, כך שאם היו לו סימפטומים הוא צריך ללכת להיבדק. לפי המלצות המשרד, הוא צריך ביוזמתו להישאר בבידוד ביתי".

 

"בייג'ינג היא עיר עם רחובות נטושים"

יונתן צדקה, הציר בשגרירות ישראל בבייג'ינג, שנשאר בסין וממשיך בעבודה, סיפר אמש: "נותרו צוותים בכל הנציגויות בסין: מעבר לשגרירות בייג'ינג יש עוד ארבע נציגויות: שנגחאי, צ'אנגדו, גוואנגז'ו והונג קונג. אנו מבחינתנו במתכונת עבודה רגילה אבל עם פחות אנשים. מי שהיו בחופשה וכן עובדים שביקשו לחזור - ניתנה להם האפשרות".

יונתן צדקה ()
יונתן צדקה. "רבים מהאנשים בבידוד"
 

צדקה סיפר על עיר נטושה לנוכח המצב: "השינוי ברחובות הוא דרמטי. יש פה שילוב גם של ראש השנה הסיני שבמסגרתו מאות מיליוני סינים עוזבים את מרכזי הערים ונוסעים לחופשות. זה מרוקן את העיר. בנוסף יש את סוגיית התפרצות הנגיף, ואנשים הרבה יותר מסתגרים. רובם נמצאים בבידוד ולכן הערים ריקות בצורה קיצונית. בייג'ינג היא עיר חיה, שוקקת ופעילה בשוטף, אבל בימים האלה זו עיר שהרחובות שלה נטושים. המצב דומה בערים אחרות בסין. לא הכל פתוח. מסעדות ובתי קפה רובם סגורים, יש בודדים שפתוחים. המרכולים פתוחים ולא נרשם מחסור".

 

"אנחנו יודעים שמאז שהתחיל המשבר ומאז פרסום אזהרת המסע הרבה מאוד ישראלים יצאו מסין", הוסיף צדקה. "באופן קבוע יש הרבה מאוד ישראלים שנמצאים פה במגוון עיסוקים. סטודנטים, אנשי עסקים, תיירים, אנשים שנמצאים באופן ארעי וקבוע, אנשים שזה מקום המגורים הקבוע שלהם והמשפחות כאן. ולכן זה השפיע באופן שונה על אוכלוסיות. ישראלים שזה מקום המגורים שלהם, חלקם בחר להישאר, אך רובם יצאו - מדובר בוודאי בירידה דרמטית".

 

צדקה סיפר כי גם ההתנהלות השגרתית של הדיפלומטים הישראלים השתנו מקצה לקצה בשל המצב: "החיים האישיים והמקצועיים די מעורבבים, המשפחה שלי כמו רבות אחרות נמצאת בארץ מתחילת השבוע. אנחנו במוד עבודה הרבה יותר אינטנסיבי לאור המצב. גם לעשות את הדברים השגרתיים זה דורש מאמץ והרבה מאוד השקעה כדי שנגיע לאותה תוצאה בתנאים אובייקטיבים מאוד מאתגרים. ההתנהלות היומיומית היא עם הרבה יותר זהירות ואחריות.

 

"אנחנו ממעטים ביציאה החוצה, אירועים פומביים מבוטלים. במשרדי הממשלה - החופשה הוארכה. רבים מהאנשים נמצאים בבידוד. זה מאוד משפיע על ההתנהלות היומיומית שלנו. אנחנו עוטים כמובן מסכות, מנהלים את החיים תחת הנחיות הרופא של משרד החוץ ומשרד הבריאות, מחטאים ידיים, שוטפים ידיים. היגיינה הרבה יותר קיצונית כדי למנוע מצב של הגברת הסיכון בהידבקות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בהלה למסכות בפיליפינים
צילום: AFP
מומלצים