איך מתמודדים עם קנאה בחברים עשירים?
אם הילד שלכם מתוסכל מכך שלחבר שלו קונים בכל תקופה טלפון חדש וטסים לחו"ל לעיתים קרובות, אל תזלזלו ברגשות שלו. איך בכל זאת אפשר להראות לו את הדברים החיוביים בחייו וללמד אותו לפרגן מכל הלב?
שיחות כזו ודומות להן מתנהלות בהרבה בתים, עם ילדים בטווחי גילאים שונים. ילדים רבים מצאו את עצמם בסיטואציה בה הם מקנאים בחבריהם. אנו חיים בחברה הישגית, תחרותית וחומרית, שרואה בהצלחה חומרית ערך מוביל, ומשכנעת אותנו שהעולם שייך למצליחנים, אלה שיש להם הכל: הכי גדול, הכי יפה, הכי יקר.
הפייסבוק של השכן יותר ירוק
ממחקרים עולה כי השוואה חברתית גורמת לקנאה מוגברת, ביטחון עצמי נמוך, ואף עלולה להוביל לדיכאון. לעומת זאת, כאשר אנשים עורכים השוואה כלפי מטה, מתחזק הביטחון שלהם. נתון מעניין נוסף הוא כי כאשר אנשים עורכים השוואה, הם נוטים להעריך במידה מופרזת את החיוביות של האחרים, ונוטים להערכה פחותה יותר של אירועים שליליים בחיי האחרים.
קראו עוד:
האמא שעזרה לבנה בזכות 12 אתגרים
המקלות שהורים שמים לעצמם בגלגלים
השימוש ברשתות חברתיות הופך את הצעירים ליותר רגישים להשוואות חברתיות, מה שבתורו מגביר את הקנאה. חשוב מאוד שהורים ישימו לב כי קנאה לא הופכת להיות מוגזמת, שכן היא עלולה לשתק ולעכב התפתחות, ולהוביל לכעס ומתח רב.
איך לטפל בקנאה?
נתחיל במה לא לעשות - אל תדכאו את הרגש, כיוון שדיכוי הרגש יגרום לילד לחוש רגשות אשם. הורים רבים יגיבו בתרעומת לשמע הדברים שישמיע ילד שעורך השוואות, כיוון שהם עלולים להרגיש מאוימים: הרי הם עושים כמיטב יכולתם.
ואז יגיע הכעס, במשפט כמו: "אתה כפוי טובה, אתה לא מעריך את מה שיש לך ואת מה שאנחנו נותנים לך". תגובה כזאת מצד ההורה תיצור אצל הילד כעס, שכן באמירה כזו מבטל ההורה את הרגש של הילד שלו.
מה כן לעשות? זכרו שילדים אמורים לחוות את כל קשת הרגשות, ולמעשה, כל רגש הוא לגיטימי. קנאה היא רגש טבעי, והתפקיד שלנו הוא להכיל את הרגש הזה, כמו את כל שאר הרגשות, חיוביים ושליליים כאחד.
רגשות קנאה, כמו רגשות אשם, אמורים להוות בעבורינו תמרור אזהרה שפירושו שהילד שלנו לא מרגיש שהמציאות שלו מספיק מיטיבה עמו, והיה רוצה להיות כמו החבר שלו. נהלו עם הילד שיחה שתשקף לו את מה שיש במציאות שלו, בהתאם לגילו, למשל משפטים בגיל צעיר כמו: "גם אני רוצה" יקבלו תשובה כגון: "נכון, יש לו רכבת חשמלית, ולך - יש אופנים".
בגיל מבוגר יותר נלמד את הילדים שני שיעורים: הראשון הוא שתמיד יהיו כאלה שיש להם יותר, ולכן עליהם להתרכז בטוב שלהם. השיעור השני הוא שקנאה באותו חבר או חברה עשירה יכולה לשמש להם מנוף צמיחה לשאוף ולהשיג את מה שהם רוצים וחולמים עליו.
המיקוד, אם כן, יהיה על בניית תוכנית של מה הם רוצים להשיג ומהי הדרך שלהם להשיג את הדברים שהם חולמים עליהם. בניית חזון עתידי יעזור להם להתמקד בצמיחה שלהם במקום להיות עסוקים במה שיש לאחרים. בנוסף, ההורה צריך לשים לב לאווירה שקיימת בבית. אם האווירה בבית תחרותית, כזו שמעודדת רק הצלחות ולא נותנת לגיטימציה לכשלונות, הרי שרגש הקנאה יהפוך לחלק מהאווירה בבית.
איזו אווירה על ההורה לקדם בבית?
צרו אווירה של שיתוף פעולה, שמעודדת הרמוניה, ועזרה לשאר בני המשפחה, כמו גם פרגון ועידוד. אווירה כזאת תלמד את הילד ליהנות ולראות את האחרים המשמעותיים בחייו כמטיבים עמו, וזה יעזור לו להסתכל על אחרים בהערכה וכבוד.
ההורה צריך לעזור לילד לראות לילד את חצי הכוס המלאה - את היש. אחת הדרכים היעילות ביותר הינה הכרת תודה. אם למשל קניתי לילד בגד או צעצוע, אעזור לו להרגיש את הכיף והזכות שיש לו, שזכה לקבל את מה שביקש, משימה לא פשוטה בתקופה של חברת השפע.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
אסטרטגיה חשובה ביותר, שמומלץ מאוד להשתמש בה, היא הפגנת רגשות חיוביים כלפי העושר של החבר. משפטים כמו: "איזה יופי שיש לו מכשיר חדש", או: "אני שמחה שהוא טס לבלות, למה לא? שייהנה עם המשפחה שלו" יהוו תגובה הולמת, שתלמד את הילד לא להתרכז במה שאין לו, אלא לפרגן לחבר העשיר.
הילד שלנו לא יהפוך להיות עשיר בכסף כמו החבר שלו, אך הוא יהיה עשיר בשביעות הרצון שלו, ויהווה לאחים ולחברים שלו דוגמה. רגש ההערכה, ואולי אפילו ההערצה לאחר יוביל את ההורה והילד כאחד למצב בו כולם יוצאים נשכרים: החבר העשיר, שהילד יפרגן לו, ויגרום לו לחוש אהוד, הילד שאמור היה לקנא, שירגיש טוב עם ההתנהגות שלו, ואחרון חביב, הורה - שמשמש דוגמה לפרגון להצלחתם של אנשים אחרים, שיש להם יותר, והוא עצמו הצליח לכבוש את יצר הקנאה, הטבעי כל כך, ולמנף אותו לפרגון ועשייה, וגם להנחיל זאת גם לילדיו.
ורד רחמן היא מדריכת הורים ומנחת קבוצות בוגרת מכון אדלר ויועצת אישית וזוגית