תתרגלו: התפרצות מגפה עולמית - המצב הנורמלי החדש
התפרצות וירוס הקורונה מדירה שינה מעינינו בגלל שבעיקר אנחנו לא יודעים לאיזה ממדים זה יגיע ומתי זה יסתיים. פרופ' רן בליצר מסביר כי כדאי שנתחיל להתרגל למציאות בה נחיה מאיום בריאותי אחד לזה שיבוא אחריו
לפני עשור וחצי, התחלנו לדבר על ההגדרה החדשה למצב שגרה - ׳The New Normal׳. התנבאנו שעלינו להתרגל למצב קבוע בו אחת לכמה שנים בודדות יגיח מחולל חדש שעבר מבעלי חיים לבני אדם, ויאיים להתפשט בכל העולם. השפעתו הפוטנציאלית נעה בין קטסטרופה מוחלטת (כמו אבולה או מגיפת השפעת ב-1918) לבין אירוע בנאלי (שפעת ב-2009). הבעיה בכל אירוע כמו זה שלפנינו כעת בהתפרצות נגיף הקורונה החדש הנה – איך ומתי נדע עם איזה תרחיש אנו מתמודדים?
אחרי הניסיון מהסארס, שפעת העופות והמגפה של 2009 אפשר לדעתי להתחיל להבין את הדינמיקה הקבועה של האירועים האלה.
נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
כך הסתננתי לאזור האסור שבו פרץ הנגיף
מצב חירום עולמי בעקבות התפרצות נגיף הקורונה
שלב ראשון
השלב הראשון הוא שלב ההמתנה הדרוכה. רוב הטרום-אירועים מסתיימים בהכלה מקומית בתוך המדינה בה החלו, ונעלמים מהאופק. כך קרה במקרה של ה-MERS (נגיף דמוי סארס בערב הסעודית שמקורו בגמלים), במספר זני שפעת חדשים שהתגלו, ובעוד מקרים אליהם הציבור כלל לא התוודע. גם הפעם נרשמה תקופת המתנה דומה.
לאחר שמובן שהמחלה החדשה מתפשטת, מתחיל השלב השני.
שלב שני
שלב זה, בו אנו מצויים כעת, מתאפיין בערפל קרב סמיך שנמשך שבועות לכל הפחות. ניחושים על מידת הקטלניות, מידת המידבקות והיקף ההתפשטות האמיתי, מייצרים תגובות דו-קוטביות בקרב אנשי מקצוע והתקשורת. הקוטביות נעה מזריעת פאניקה מאפוקליפסה קרובה (סבב ראשון), ועד הרגעה לא מבוססת שמדובר באירוע בנאלי (סבב שני).
זורעי פאניקה כבר נצפו מפיצים תוצאות מודלים מופרכים, ובקרוב יופיעו גם מרגיעים ללא ביסוס - מתוך אמונה אמיתית, או מעמדת 'איפכא מסתברא' המזכה בתשומת לב ציבורית ובהזדמנות לומר 'אמרתי לכם' במידה ויצדקו, אך ללא לקיחת אחריות במידה ויתברר שטעו.
אלה ואלה לא מסייעים. הניסיון מלמד שאין דרכי קיצור – יידרשו מספר שבועות עד שייאסף מידע אמין. בינתיים – ימשיך ויתנהל הדיון הציבורי, ואנסה להקדים ולנחש את הטיעונים העיקריים: המרגיעים יגידו שמדי חורף בשפעת עונתית נפטרים אלפי אנשים בארה"ב לבדה, ונראה שהאירוע שלפנינו לא יהיה שונה - הרי עיקר הנפטרים הם הקשישים והחולים כמו בכל שפעת עונתית, ומעט מאד ילדים נפגעו באירוע עד כה.
מאידך, יאמרו אחרים - אירוע דמוי שפעת עונתית קשה שיתרחש באביב הקרוב הוא בשורה רעה מאד לבריאות הציבור, עם אבידות רבות בנפש, ועוד ייתכן ששיעורי התחלואה יתבררו כגבוהים יותר. כך או כך – ללא נתונים מאומתים הדיון לא יכול להתקדם.
שלב שלישי
השלב השלישי הוא השלב בו יזוהו מקרים ראשונים בישראל. הסבירות לכך בשבועות הקרובים היא גבוהה מאד, כמעט ודאית. ייתכן אף שמקרים כאלה כבר עברו מתחת לרדאר וטרם זוהו כיוון שלא התאפיינו בסיבוכים. שלב זה רק יחריף את הדיון הציבורי בין שני הקטבים לעיל.
הימים והשבועות הקרובים יהיו לכן תנועת מטולטלת של חרדה והרגעה. על התקשורת לעשות מאמץ להתעלם מנבואות הזעם וצפירות ההרגעה של מומחים מטעם עצמם, ועל הרשויות להמשיך לעשות הכל להכיל את המקרים הראשונים בישראל ובמיוחד למנוע הדבקה נרחבת במוסדות בריאות. אירוע הסארס לימד שהדבר אפשרי.
מדינת ישראל נמצאת בעמדה יחסית טובה להתמודדות עם התרחיש שהולך ונפרס בפנינו. משרד הבריאות והצוות לטיפול במגיפות 'תירגל' תרחיש דומה פעמים רבות בעשור וחצי האחרונים – באירועי אמת ובתרגילי היערכות, הן בקהילה והן בבתי החולים.
עם זאת, אם וכאשר תתפשט המחלה בהיקף נרחב בישראל – יבואו לידי ביטוי במלוא עוזם החסרים בציוד ובכח אדם, תוצר של ההרעבה התקציבית המתמשכת של מערכת הבריאות הציבורית, בדיוק כפי שהם מתבטאים מדי חורף. כשם שאנו מתקשים להתמודד עם תחלואת חורף קשה, נתקשה מאד להתמודד עם תחלואה דומה באביב. לכן שבועות אלו הם הזדמנות פז, תקופה המכונה בעגת ההיערכות 'זמן יקר', להשקיע בתגבור תשתיות, ציוד וכח אדם.
נקווה שגם הגל הזה שלפנינו יחלוף ללא אבדות בנפש, אולם עלינו לזכור – במצב הנורמלי החדש, גם לאחר תום אירוע נגיף הקורונה 2020, האירוע הבא בא יבוא, וזו רק שאלה של זמן. מערכת בריאות ציבורית איתנה היא המפתח להתמודדות עם משברים אלה, בשגרה ובחירום.
הכותב הוא ראש מערך החדשנות בכללית, מנהל מכון כללית למחקר וחבר בצוות הטיפול במגיפות של משרד הבריאות