יש מורים זיג-זג
השבוע פגשתי צוות חינוך של אחת מחטיבת הביניים. המנהלת הקריאה קטע מתוך יש ילדים זיג-זג. היא סיפרה על עצמה. היא לא הייתה ילדת עיגול, ולא ילדת ריבוע, לא נערת משולש ולא נערת מלבן. היא הייתה ילדת זיג-זג. אבל המערכת, אוי, שוב המערכת, הכריחה אותה לבחור צורה. "עכשיו כשאני מנהלת" היא אמרה "אני מחפשת מורים זיג-זג"
בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים
התבוננתי, וקיוויתי. שהילדים שלנו יפגשו במורים "זיג-זג"; כאלה שלא ימדדו אותם במדחום וישוו את מידותיהם לאלה של חבריהם לספסל הלימודים. מורה זיג-זג יודע - כמו אבא ואמא - להניח כף יד אוהבת על המצח, ולדעת מה מידת חומו של הילד.
יש לכם מורים שלעולם לא תשכחו? המליצו עליהם לתואר "המורה של המדינה"
בתי ספר קמו כדי לשרת את "המערכת": לבסס את הכלכלה, להעצים את מקומן של הדתות או אידיאולוגיות אחרות, להשליט את המדינה וערכיה על אזרחיה.
לשמחתי העולם השתנה. לראשונה, מורים ומנהלים חדורי שליחות, מוּנַעים מכוחם של התלמידים. הילד והילדה מהווים את ההצדקה הערכית לקיומם של בתי ספר. אני פוגש מורים שבעיניים בורקות מבהירים שמטרת בית הספר היא להעצים, להחיות, לעטוף כל ילד וילדה; להעניק ידע רלוונטי, שימושי, בהתאמה לחוזקות ולמקורות העוצמה של כל ילד; לבנות יחד אישיות מוסרית המחויבת לסולידריות, בעלת יכולת בחירה וכושר השתנות גבוה. לחדד את השייכות הלאומית, את הזהות האישית והקהילתית.
מורים מוארים אינם רק שליחי המערכת; מורים מצטיינים הם כאלה שיש בהם כוח למרוד, קצת; מורים עמוקים לא מעבירים את החומר אלא הופכים אותו לסיפור חיים.
מערכות מחפשות מורים הדומים למתדלק בתחנת דלק: המשאבה היא משרד החינוך, מקור הידע; הצינור הוא ה"חומר" שעובר מהמשאבה ל"מכונה" (הילד) ה"מתדלק" הוא המורה. ממלא את המכל ואומר: סע!
מורים מעוררי השראה אינם מתדלקים אלא עובדים במערכות השיגור לחלל של נאס"א. הם יוצרים את האנרגיה המתאימה, את הבעירה הגדולה, שבסופו "ישוגר" התלמיד "לחלל". לא למתדלקים אנו זקוקים אלא למשגרי חלליות.
מורים מצטיינים דורשים חופש וחירות, מבקשים שלא יחנקו את חלומותיהם, דורשים לבחון את תלמידיהם בדרכים מגוונות. מורה טוב איננו שליח של קומיסר או פקיד, הבוחן אותו בטבלאות אקסל, אלא מי שנדרש להושיט יד אוהבת המובילה את הצעירים בשבילי חיים זרועי מהמורות ואבנים.
עלינו ההורים מוטלת החובה להתייחס אחרת למורים. הם גיבורי התרבות שלנו, הם בוני העתיד, הם המשרד לתשתיות לאומיות. שיעורי היסטוריה יעצבו את העתיד; שיעורי תנ"ך וספרות יעצבו את החברה, המוסר והעזרה ההדדית; שיעורי מדעים יהיו תשתית להמצאות שישנו את העולם; שיעורי מתמטיקה ייתנו כלים לחשבון נפש וחשבון חיים אחר.
יש לנו מורים מצטיינים. צריך רק לאפשר להם להיות מי שהם, לא מדקלמי מסרים ובודקי מדדים, כי אם אנשי המחר. צעירים מעוררי השראה יבחרו בהוראה אם נעצים אותם, נשחרר אותם מרגולציה מעיקה, נאפשר להם ליישם את חלומותיהם. מובן שלשכר ולתנאי העבודה משקל גדול, אבל העיקר הוא בהבנת תפקיד המחנך: מעורר, מפעיל, מנהל דיאלוג, מעודד בחירה אישית, מדרבן למצוינות.
פרויקט המורה של המדינה מציב בחזית חלון הראווה של מדינת ישראל "מורים לדוגמה". כאלה שמלמדים אותנו שזה לא חלום, זה אפשרי.
תודה לכם, מורים נפלאים. תודה על תרומתכם. וסליחה, סליחה שאנו לא מעריכים מספיק.
הרב שי פירון הוא ממייסדי תנועת פנימה, שר החינוך לשעבר
ממליצים על המורים של המדינה
תחרות "המורה של המדינה", הנערכת זו השנה ה-12, היא יוזמה של מפעל הפיס, הסתדרות המורים, "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף בנק מסד, ומהווה פרויקט חברתי שנועד לתת במה לעבודתם של אנשי חינוך מצטיינים ויוצאי דופן. מבין כ-160 המורים שעלו עד היום לשלב הגמר, זכו 68 בתואר המכובד "המורה של המדינה".
בפעם הבאה זה יכול להיות אחד או אחת מהמורים האהובים שלכם. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להמליץ על המורה שראוי לדעתכם לתואר בעזרת טופס הרשמה .
וגם השנה: פרס מפעל הפיס למורה המבטיח. ניתן להגיש כמועמדים בקטגוריה זו מורים העוסקים במקצוע ההוראה שלוש שנים ומטה בלבד. בנוסף, ששת המורים הזוכים יקבלו כל אחד מלגה בסך 15 אלף שקל מתנת מפעל הפיס ואותה יוכלו לתרום לקהילה.
- הקריטריונים לבחירת המורה של המדינה
תהליך המיון וסינון המועמדים ייעשה בכמה שלבים בליווי ובפיקוח צמוד של חברת קינן שפי. לאחר שייבחרו 15 המועמדים הסופיים, תראיין אותם ועדה ציבורית המורכבת מאישים בכירים בתחומי החינוך, החברה, התעשייה והכלכלה ותבחר מביניהם את ששת המורים שיזכו בתחרות. תהליך הבחירה על כל שלביו ייעשה בכלים מקצועיים בלבד, ובשום מקרה לא לפי כמות הטפסים שיישלחו עבור מועמד מסוים.
הזוכים יוכרזו בטקס חגיגי במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שייערך בחודש מאי. כל 15 המועמדים שיגיעו לגמר יקבלו תעודת הוקרה ומחשב נייד אישי מתנת בנק מסד. ששת המורים הזוכים יזכו בנוסף גם בהשתלמות יוקרתית בארה"ב, מתנת תלמ"א (תוכנית לאומית למצוינות באנגלית), הממומנת על ידי קרן משפחת שטיינהרט בישראל וקרן שוסטרמן, וכאמור, במלגה מתנת מפעל הפיס, אותה יוכלו לתרום.
זה הזמן להמליץ על המורה של המדינה
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים