באילו מקרים אין אחריות לאיטום? בדקנו
ההפוגה בגשמים, אפשרה לרבים לנסות לטפל בכשלי האיטום בביתם. אתר "המקצוענים" עם סקירה של המקרים בהם לא תהיה לכם אחריות על איכות העבודה, ראו הוזהרתם
ביצעתם רק תיקון מקומי בגג? מתקין דודי השמש פגע בתשתית האיטום? שכחתם לפתוח סתימות מהמרזבים ושלוליות מים הצטברו על הגג? ישנם לא מעט מקרים שבהם תתאכזבו לגלות שלא מגיעה לכם אחריות על איטום הגג. ההפוגה מהגשמים היא הזדמנות טובה לבצע תיקונים, אך לדעת מה המשמעות שלהם מבחינת אחריות.
ביצעתם תיקון נקודתי? לכו תוכיחו את מקור הנזילה
"מרבית קבלני האיטום לא יתנו לכם אחריות על ביצוע תיקון נקודתי באיטום", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "הסיבה לכך היא שרוב כשלי האיטום הם בחיבורים. אם חלק מסוים מהגג בלבד תוקן, לא יהיה ניתן לדעת בוודאות מאין הגיעה הרטיבות בגשמים הבאים. לכן, אם מצב האיטום של הגג הוא כזה שכבר מצדיק החלפה של כל תשתית האיטום, עדיף להחליף את כל התשתית. מעבר לעובדה שהאיטום יתבצע בצורה מקצועית ויסודית יותר, זה גם יאפשר לכם לקבל אחריות של כמה שנים טובות מקבלן האיטום".
פגיעה לא סבירה בתשתית האיטום? לא תקבלו אחריות
תקלות רבות נגרמות בגגות בעקבות רשלנות של בעלי מקצוע שונים שם, או התנהלות רשלנית של יתר דיירי הבניין. השארת חפצים שיכולים לחדור אל תשתית האיטום החשופה לשמש, ולגרום לחורים בה, היא דוגמה למצב שבו לא תהיו מכוסים באחריות. דבר נוסף, שקורה לעתים קרובות, הוא שבעל מקצוע עולה לתקן מזגן, דוד שמש או כל אלמנט הממוקם על הגג, ופוגע באיטום. זה יכול להיות בשל קדיחה ביריעות ביטומניות (יריעות המחליפות את השימוש שלרוב נעשה בעבר בזפת, ונחשבות לעמידות יותר), גרירת חפצים כבדים שגורמים לקרע ביריעות או השארת שאריות של חומרי בניין, שיכולים להתחמם ולחדור את שכבת האיטום.
במקרה כזה, לא תקבלו אחריות מקבלן האיטום, שכן זה לא קשור לאיכות העבודה והחומרים שבהם השתמש, ונחשב לפגיעה לא סבירה באיטום.
נזילת מים מדוודים הממוקמים על הגג
מים ימצאו את דרכם מטה, גם אם ייקח להם זמן. לכן, במצב שבו הם עומדים זמן רב, ללא אפשרות ניקוז, הם יכולים לחדור גם דרך שכבת האיטום, ולפגוע בתשתית הבית. פעמים רבות, ישנם "מים כלואים" מתחת לשכבת האיטום, שלאט לאט מחלחלות וגורמות לבעיות רטיבות בדירות העליונות בבניין. הסיבה לנזילות מים מדוודים היא לרוב בשל בלאי. לכן, אחת לכמה שנים חשוב לוודא שאין תקלות, ובמידת הצורך להחליף את הדוד. לעתים גם בעיות בחיבורי הצנרת יכולים לגרום לנזילות מים, ברגים ישנים שסביבם יש קורוזיה, ואשר יוצרים חורים בדוד דרכם זולגים מים החוצה וכן תיקון רשלני של בעל מקצוע.
מרזבים ופתחי ניקוז סתומים? אין טעם לחדש את האיטום לפני שמנקים ומתקנים
מעבר לכך שאחת לשנה יש לדאוג לנקות את הגג, לוודא שכל הניקוזים והשיפועים תקינים, שאין לכלוך שחוסם ושהמרזבים פתוחים – חשוב לעשות זאת במיוחד לפני איטום יסודי של הגג. הסיבה: אם מרזבים פנימיים, הממוקמים בתוך תשתית הבניין נסתמו, המשמעות היא שהניקוז לא תקין, ובגשמים הבאים, תסבלו ממים עומדים באזורים מסוימים בגג. לכן, לפני שממהרים לאטום, וכדי שבעל המקצוע לא יטען שחדירת המים אינה באחריותו, יש לתקן תחילה את המרזבים. אם המרזב הוא חיצוני, וכבר התבלה, אין טעם להשקיע בתיקון שלו, ומוטב להוסיף מרזבים חיצוניים חלופיים.
לא דאגתם לנקות לשלשת יונים? זה לא באחריות הקבלן
עוד סיבה נוספת שגורמת לכשלי איטום, גם לאחר עבודת איטום יסודית ומקצועית היא לשלשת של יונים. מכיוון שהיא בסיסי וחומצתית, היא חודרת דרך חומרי האיטום וגורמת לכשלי איטום. בנוסף, היא יכולה לגרום לסתימה של פתחי הניקוז של המרזבים, לקורוזיה ולנזקים לדודי שמש. אם היא מופיעה לאחר שקבלן האיטום ביצע את עבודת האיטום, הוא לא ייקח על זה אחריות. לכן, מומלץ להקפיד על תחזוקת גג שכוללת ניקוי יסודי שלו בקביעות, ובמידת הצורך אלמנטים הומניטריים להרחקת יונים מהבניין. בשוק יש מגוון פתרונות לכך, ולא כדאי להקל בכך ראש.
עוד כתבות בנושא:
איטום דירות מגורים: מה חשוב לדעת?
סימנים של רטיבות
שכחתם להלבין את הזפת? לא תהיה לכם אחריות
אם אתם עדיין משתמשים בזפת לצורך איטום הגג, דעו כי במקרה כזה, חובה עליכם לדאוג להלבנה שלה עם סיד מדי שנה. כדי שקבלן האיטום יעניק לכם אחריות על העבודה, למשך 5 שנים, עליכם להזמין אותו מדי שנה לסיוד הגג, שכן הזפת נאכלת הרבה יותר מהר כשאינה מסוידת, בשל הגוון השחור שלה. סדקים בזפת, הם בדיוק נקודות התורפה של איטום הגג, וכדי למנוע היווצרותם, ואת הצורך בתיקוני זפת מקומיים, שלא תמיד יהיו מספיק אפקטיביים, דאגו לתחזוקה. לכן, בעת הזמנת בעל מקצוע לזיפות הגג, דאגו לקבל הצעת מחיר למשך 5 שנים, שתכלול את עלות הסיוד מדי שנה. ברגע שאותו בעל מקצוע מבצע את העבודה ברציפות, מגיעה לכם אחריות. בכל מקרה, דאגו למסמך בכתב, כדי שאם יתגלו סימני רטיבות, תהיה לכם כתובת לפנות אליה.
לכמה זמן נהוג לתת אחריות ועל מה?
"כאמור, עבור זפת נהוג לתת אחריות של כ-5 שנים, בכפוף להתחייבות לכך שאותו קבלן מגיע מדי שנה לבצע את הסיוד", מסבירים במוקד השירות. "עבור איטום באמצעות הלחמה של יריעות ביטומניות, נהוג לתת אחריות ארוכה יותר (לפחות של 10 שנים).
"בכל מקרה, בעת התקשרות עם קבלן איטום, בדקו את הצעת המחיר, ודאו שהמטראז' שהוא חישב אכן תואם את שטח הגג שלכם, ודאו שהעבודה כוללת ניקוי מקדים של הגג, הרמת דודי שמש וקולטי שמש, הרמת מנועי מזגנים, ניקוי ופתיחת סתימות במרזבים, עלות חומרים וכלי עבודה ומשך האחריות.
"בנוסף, ודאו שמתבצעת בדיקת הצפה, לאחר האיטום. אם תחליטו לוותר על בדיקת הצפה, ותסתפקו בהמתנה לגשמים הבאים, בעל המקצוע יוכל להתנער מאחריות, ולטעון שהאיטום היה יסודי כשהוא סיים את העבודה, ושהכשל נגרם כתוצאה מסיבה אחרת (למשל, נזק לא סביר לתשתית האיטום או סתימת מרזבים שנגרמה לאחר סיום העבודה".
צריכים קבלן איטום? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"