ההתמודדות עם נגיף הקורונה: סין הזיקה לעצמה
השימוש באמצעים קיצוניים ובלתי מקובלים שנוקט המשטר בסין כדי למנוע את התפשטות הקורונה, לצד הימנעות מלספר את האמת לציבור הרחב התברר כקטלני הרבה יותר מהנגיף: נולדה הפאניקה הגדולה, הפוגעת קשות קודם כל במשק הסיני עצמו ומשם במשק העולמי. פרשנות
עקב התפשטות נגיף הקורונה: האטה בהזמנת חבילות מסין
בעקבות איסור הטיסות מסין: צפויים עיכובים בחבילות
בהלת נגיף הקורונה: שר הבריאות אסר על טיסות מסין לישראל
הווירוס הסיני מקפיא פעילות במקדונלד'ס, סטארבקס ודיסני
הנגיף המסתורי מסין: כמה עולה מגפה קטלנית?
עד כה מתו מהזן החדש של נגיף הקורונה כ-300 איש ברחבי העולם כולו, אחד מהם מחוץ לסין. שיעור התמותה הרשמי נע בין 1% ל-2% מהחולים, אבל אם נכונות ההערכות לפיהן המספר האמיתי של הנגועים בנגיף נאמד כבר ברבבות רבות, התמותה ממנו לא עוברת את 0.2% מאוכלוסיית הנדבקים.
זו הפרופורציה שבה ממליצים כלכלנים להתייחס למגפה הסינית: אירוע המשפיע על כלכלת העולם לא בגלל ההיקף שלו והנזק הישיר שלו, אלא בגלל התגובה ההיסטרית עליו. דבר לא מדגים באופן קולע יותר את הטיפול הראוותני וחסר התוחלת במחלה מהבדיקות ההמוניות של אזרחים סינים והשבים מסין באמצעות מדי חום ניידים. תוצאות המדידה בלתי אמינות בעליל, החום הנמדד עשוי להשתנות מדקה לדקה, והבנק העולמי, במחקר עומק על הנושא, קבע כי השיטה מחטיאה את מטרותיה ב-90% מהמקרים. אף על פי כן היא נפוצה וצוברת תאוצה. היא מצטלמת יפה באמצעי התקשורת ומחוללת תחושה מזויפת של מיון מדעי.
סין היא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. היא מספקת כ-16% מהתוצר הגלובלי. המוצרים מתוצרתה ממלאים תפקיד מכריע בשרשרות אספקה רבות, מתרופות עד מכוניות, מניידים עד בגדים, מצעצועים עד סיבים אופטיים. אבל סין היא גם מדינה תחת משטר חד-מפלגתי, סמכותני, ובאחרונה מתקרבת לדיקטטורה של איש אחד, הלא הוא המנהיג וראש המפלגה שי. במשטר כזה, המפעיל בלא היסוס רשת צפופה ומתקדמת טכנולוגית של מעקב אחר כל אזרח ואזרח, יש נטייה ברורה להשתמש באמצעים קיצוניים ובלתי מקובלים למניעת התפשטות הנגיף, לצד הימנעות מובנית מלספר את האמת לציבור הרחב. השילוב התברר כקטלני הרבה יותר מהווירוס: נולדה הפאניקה הגדולה, הפוגעת קשות קודם כל במשק הסיני עצמו ומשם במשק העולמי.
הפחד והמשמעת מכתיבים את הצעדים
חגיגות ראש השנה הסיני בוטלו, תעשיות שלמות יצאו לחופשה כפויה ארוכה, תנועת אנשים וסחורות בתוך המדינה הסינית הענקית צומצמה למינימום, אתרי נופש ותיירות נעלו את שעריהם, אספקת מוצרי יסוד עברה לידי הצבא, ועובדים זרים, כולל חיוניים ביותר, עוזבים בבהלה. רק מעטים מצעדים אלו היו מחויבי המציאות ותורמים לבלימת המגפה. רובם מוכתבים על ידי תערובת של פחד ומשמעת. מומחים מעריכים כי גם אם התפשטות הנגיף תיעצר בעוד כשבועיים, המשק הסיני יצמח ברבע הראשון של 2020 בקצב שנתי של 2% בלבד - הנמוך מאז נפילת משטר האימים של מאו. בגלל המשקל הכבד של סין בכלכלה העולמית צפויה לפחות עד האביב האטה משמעותית גם בצמיחה הגלובלית. האטה שתוצאתה תהיה גידול בשיעורי האבטלה מחד ובקצב האינפלציה מאידך, שהרי המאפיין הבולט של תוצרת סין היה המחיר הנמוך.
העתקת מקטעים קריטיים משרשרת האספקה העולמית מסין למדינות אחרות תגרום בהכרח - וכבר גורמת - לעיכובים ולייקורים. סטארבקס השביתה כמחצית מבתי הקפה שלה בסין, ודיסני את פארק השעשועים בשנגחאי. אך אלו תאגידים רב-לאומיים ענקיים שיעמדו במכה. שערי מניותיהם יירדו, עד שיתאוששו. בינואר ובפברואר כל שנה הבורסות בדרך כלל מתנדנדות. לעומתן ייפגעו קשות יצרנים ומשווקים בינוניים וקטנים, שאין להם כרית ספיגה, ותזרים המזומנים שלהם ממילא לחוץ מאוד.
ניתן להניח בסבירות גבוהה כי העלייה החדה במספר הנדבקים בווירוס הקורונה תיעצר בעוד זמן-מה, כי יימצא חיסון יעיל נגדו, וגלגלי הכלכלה הסינית יחזרו לנוע במהירות כדי לפצות על החודשים האבודים. כפי שקרה אחרי שפסקה ההתפשטות של נגיף SARS ואחר כך נגיף שפעת החזירים. ובכל זאת, במדינות היעד המובהקות של היצוא הסיני, כולל ישראל, פרשת נגיף הקורונה צריכה להביא למחשבה שנייה על עומק התלות שהן פיתחו בסין. המחיר, מסתבר, אינו חזות הכל - ולעיתים קרובות, במיוחד בעיתות משבר, הזול ביותר הוא היקר ביותר.