שתף קטע נבחר

תוציאו אֵת ומחשב ותתחילו לעבוד

לא, זו לא טעות, האֵת הוא בשביל עבודת האדמה. עולם התיירות משנה את פניו ומתחבר לרשת האלחוטית, כך אפשר לשלב עבודה מרחוק עם טיול ברמת הגולן ועבודת כפיים בקיבוץ. הכירו את הנוודות דיגיטלית שעושה שירות לתיירות הישראלית. זה הזמן להתחיל לארוז, אל תשכחו את המחשב הנייד

בשיתוף כנס IMTM

 

התיירות הקלאסית כמו שאנחנו מכירים אותה כבר מזמן שינתה פנים וצורה, היא כבר לא רק טיולים באירופה הקלאסית, מחוף לחוף בארה''ב או טיולי תרמילאים בהודו בואכה תאילנד- היום יש דרכים לגלות את העולם מחדש, בעזרת נוודות דיגיטלית

 

סביר להניח שאם תשאלו את רוב החברים שלכם, החלום שלהם הוא לטייל בעולם ובו זמנית, להצליח לממן את הטיול הזה. עד לפני כמה שנים היה ברור שמדובר בחלום או במקרה הטוב בפנטזיה, אבל בשנת 2020 זו לגמרי המציאות בזכות מונח חדש שנקרא: נוודות דיגיטלית.

 

להגיע לקיבוץ ולהכיר אנשים מכל העולם
להגיע לקיבוץ ולהכיר אנשים מכל העולם
 

נוודים דיגיטליים, כך מגלה לנו ויקיפדיה, הם עובדים העושים שימוש בטכנולוגיות תקשורת על מנת להתפרנס. הנוודים הדיגיטליים עובדים לרוב מחוץ לגבולות המדינה בה הם חיים, בבתי קפה, ספריות ציבוריות או חללי עבודה משותפים. הסיבה להפוך לנווד דיגיטלי היא לרוב על מנת להרוויח עצמאות, פיתוח קריירה, הגדלת הכנסה, רצון לראות את העולם וגם דרך להתחמק ממתיחות פוליטית או מלחצים במדינת המקור.

 

אז בזמן שיש לא מעט נוודים דיגיטליים ישראלים שמצליחים להתפרנס תוך כדי שהם יושבים על שפת הבריכה בבאלי, מנשנשים בבית קפה בניו יורק או שומרים על השקט בספרייה הציבורית בפריז, יש מי שגילה דרך ייחודית להביא אנשים לארץ ולהציע להם חוויה מיוחדת, קיבוצית וציונית.

 

עומר הר שי זכה בחוויה משנת חיים לפני כמה שנים, כשנסע לעזור לחבר שמנהל את החאן בניצנה לבנות את המקום. "זו הייתה עבודה מאוד פיזית במהלך הבוקר ואז אחה"צ התיישבתי מול המחשב והמשכתי בעבודה הרגילה שלי" הוא מספר. "שמתי לב שהשילוב הזה בין עבודה פיזית לעבודה מול המחשב הוא מאוד הגיוני ומאוד בריא והספקתי בארבע שעות מול המחשב את מה שלפני כן הייתי צריך יום שלם כדי להספיק. התחלתי לחשוב איך אני מנגיש את החוויה הזו לעוד אנשים, עד שלפני שנה צץ הרעיון של הקיבוץ".

 

במקום לחפש ברשת, חפשו בטבע (צילום: באדיבות Gather)
במקום לחפש ברשת, חפשו בטבע(צילום: באדיבות Gather)

 

הרעיון של הקיבוץ הוא כזה: "יש לנו בארץ 270 קיבוצים, יפים ומוקפים במרחבים ולכל קיבוץ יש את השירותים המלאים שכל קהילה צריכה (מגורים, בריכה, מכולת ועוד), כך שהקיבוץ הוא הבסיס המושלם בשביל אותם נוודים דיגיטליים שרוצים לצאת מהעיר עם המחשב הנייד ולחוות משהו אחר, בשילוב של עבודה פיזית, קהילה ולחוות סגנון חיים אחר.

 

בחודשים הבאים הסתובב בר שי בכ-60 קיבוצים ברחבי הארץ, וגילה שיש התלהבות ונכונות מצד הקיבוצים, להשערתו מכיוון שמדובר על תיירות מזן חדש, לא מסורתית וגם כי יש איזו נוסטלגיה בקיבוץ למתנדבים של פעם. "תוך כדי המסע הזה גילינו גם שיש בקיבוצים חללים שלא תמיד מנוצלים ויכולים לשמש הן כמשרד במהלך היום, וכל מה שצריך זה כמה שולחנות ורשת אינטרנט אלחוטית, ויש גם בית ילדים פנוי שיכול

 לשמש ללינה. הרבה חללים שעם כמה התאמות מזעריות יכולים להיות רלוונטיים לקהל שמגיע לחוות את החוויה. כך נוצר מצב שאנחנו נותנים למשתתפים את כל מה שהם צריכים במקום אחד, מה שמבטל נסיעות, סידורים, הכנת אוכל וכדומה. כך מפנה להם זמן לעבודה, זו נעשית יותר אפקטיבית ויש להם זמן ליצור חוויות נוספות".

 

כיום, הר שי מציע ריטריטים של עשרה ימים בקיבוצים ברחבי הארץ. התכנית Gather כוללת את כל מה שהמשתתף צריך מבחינה אישית ומקצועית - מחלל עבודה ומגורים ועד להזדמנות להתנדב ולעבוד עם הידיים, וכמובן לבלות כמה שעות אופליין (לא מול המחשב). נוצרים מפגשים מעניינים בין האנשים משום שהקבוצה מורכבת, אמנם מאנשים מתחומים שונים, אבל כל אחד מגיע מרקע שונה, ממדינה שונה, כך שיש חיבורים מעניינים בין האנשים שמפרים זה את זה ברעיונות ומגבירים את החוויה.

 

"כבר היום יש 5 מיליון אמריקניים שעובדים מרחוק, זה תחום שהולך ותופס תאוצה וכמעט כולנו יכולים לעבוד היום מכל מקום ובכל שעה -לשם העולם הולך. יש עוד תכניות בעולם שמביאות נוודים דיגיטליים או אנשים שעובדים מרחוק, למשל, לדרום אמריקה, לבאלי ומקומות נוספים.

אנחנו, בתכנית, עושים משהו אחר כי הרעיון הבסיסי שלנו הוא לשלב בין טבע לעבודה עם הידיים וסגנון חיים אחר, יחד עם העבודה על המחשב. חוץ מזה שאתה זוכה לחיות בקיבוץ, בתוך קהילה קיימת, וזו חוויה שאי אפשר לחוות בשום מקום בעולם. אנחנו מביאים אנשים לגליל העליון, לנגב, מפגישים אותם עם אנשים חדשים, עם עבודה אחרת ממה שהם מכירים, שאולי הם מעולם לא חשבו בכיוון הזה של נוודות דיגיטלית. ויש פה גם אלמנט של ציונות בעיני, להראות זוויות חדשות ישראל שלא תמיד אפשר לחוות אותן לבד.

להכיר אנשים חדשים, להכיר אורח חיים חדש בקיבוץ (צילום: באדיבות Gather)
להכיר אנשים חדשים, להכיר אורח חיים חדש בקיבוץ(צילום: באדיבות Gather)
 

רוס כהן, מהנדס מערכות במשרד עורכי דין גדול בניו יורק, לא מגיע לעבודה בסאבווי כל יום, כי אם יושב לו בקיבוץ כפר בלום במסגרת המיזם: "אני מומחה IT שעובד בחברה גדולה. בעבר, הייתי צריך לנסוע למשרד שהיה במרחק של שעתיים לכל כיוון. עם הזמן פשוט נשחקתי, הייתי תשוש. לשמחתי, החברה הפכה ליותר ויותר סבלנית כלפי עבודה מהבית, או בעצם עבודה שאינה מהמשרד הפיזי. זו הייתה הזדמנות מדהימה לשלב את האפשרות של נוודות דיגיטלית".

 

כהן מסביר שנוודות דיגיטלית מפגישה בין אנשים שאולי אילולא האפשרות הזו לא היו נפגשים לעולם, וגם לא היו מגיעים לכל המקומות האלו, כמו, למשל, הקיבוצים, שהם אורח חיים ייחודי לישראל. "היופי בחוויה הוא שזה מוצע כתכנית, לא רק לבוא ולעבוד במקום חדש, אלא גם להרגיש חלק ממנו, לראות את האתרים המדהימים שיש במדינה הזו, ולפגוש אנשים חדשים. מבחינתי החוויה הייתה הצלחה ואני ממש שמח שקיבלתי את האישור מהעבודה לנסוע, אני חושב שכל אחד שיש לו אפשרות להיות חלק מתכנית כזו, חייב לנסות, זה משהו שאפשר להפיק ממנו המון תועלת".

 

ככה זה בקיבוץ, כולם אוכלים יחד (צילום: באדיבות Gather)
ככה זה בקיבוץ, כולם אוכלים יחד(צילום: באדיבות Gather)
 

סשה וויקנדן, אינסטגרמית ומייסדת של Amrapali Oil, מסכימה עם כהן: לכל אחד מהנוודים הדיגיטליים יש סיפור אישי איך הכל התחיל, עבורי זה התחיל במקרה, בנסיעה קצרה לחופשה בת שבעה ימים ששינתה את חיי. החלטתי לוותר על קריירה, על רוסיה, על המשפחה ועל החברים וכך הפכתי לנוודית דיגיטלית לפני שבע שנים".

 

בהתחלה המשפחה והחברים של וויקנדן חשבו שיצאה מדעתה, הם לא הבינו איך היא מוותרת על קריירה כעורכת-דין בחברה גדולה. "הם אמרו לי שאני הורסת את חיי ומשאירה הכל מאחור, אבל אני יודעת שזו הייתה ההחלטה הכי נכונה שעשיתי בחיי.

 

כיום, אני משתדלת לקום כל יום בשעה מוקדמת, לעשות קצת יוגה ומדיטציה, ואז לאכול ארוחת בוקר בריאה. אני מתחילה לעבוד בסביבות השעה 11-12. אני פוגשת במסגרת העבודה שלי אנשים מעוררי השראה, חברים, מתנדבת ומכירה אנשים חדשים.

 

לא רק מול המחשב כל היום, גם עבודת כפיים (צילום: באדיבות Gather)
לא רק מול המחשב כל היום, גם עבודת כפיים(צילום: באדיבות Gather)
 

במהלך שבע השנים האחרונות ביקרתי במקומות רבים במדינות שונות בעולם, אבל התכנית בכפר בלום הייתה מיוחדת בעיני מכמה סיבות: ראשית, בגלל שמהותה היא התאספות של האנשים, ממש מפגש מיוחד בין אנשים, שזה לא משהו שקורה בדרך כלל במהלך נוודות. פה זה ממש היה העניין. בנוסף, הטבע שסביבנו, היה חיבור בין עבודה אונליין על המחשב, במקביל לעבודה של ממש, שלכלכה לנו את הידיים ואפשרה לנו חיבור עם האדמה והטבע. וגם המקום היה ממש מדהים, קיבוץ זה קונספט ממש מיוחד, המקום מאוד בטוח, אנשים מכירים את זה והתכנית אפשרה לנו ליצור חברויות לכל החיים וגם לעבוד ולהתחבר לטבע.

 

אז למרות איך שזה נראה מבחוץ, וויקנדן מבהירה שזה לא תמיד פוטוגני:" זה מאוד מאתגר לעבוד מרחוק, זה לא רק ישיבה מול המחשב כשברקע דקלים מתנופפים עם שקיעה יפה וכוס משקה. צריך לדעת למצוא ולהכין את אזור העבודה, להתחבר עם אנשים שייקחו חלק בעניין יחד איתך כדי שתועילו אחד לשני, גם כדאי שאלו יהיו אנשים נחמדים. צריך חיבור לאינטרנט, שקעי חשמל – וזהו, אפשר להתחיל לעבוד מרחוק ולהמשיך לטייל".

 

יש ערימה של חבר'ה על הדשא - ליד הירדן (צילום: באדיבות Gather)
יש ערימה של חבר'ה על הדשא - ליד הירדן(צילום: באדיבות Gather)
 

ולא רק בחו"ל מכירים את המושג עבודה מרחוק, ליאור שם טוב מתל אביב "עובד מרחוק" בשנתיים האחרונות כמפתח תכנה. כרגע הוא בסנטה מרתה, קולומביה, נהנה מנוף של יערות עד ירוקים, וגם הוא השתתף בתכנית שהביאה אותו אל הקיבוץ. "החוויה בקיבוץ אפשרה לי להתנתק מהשגרה ולפגוש אנשים מכל העולם שבאו לתקופה, להתחבר יחד, לשתף, כל אחד מהרקע והניסיון שלו - אלו יתרונות שאין בעבודה משרדית כמו שרובנו מכירים. הקיבוץ נתן לנו פלטפורמה כיפית, מבודדת ושקטה כדי להתחבר, לעבוד וגם כדי להכיר את הקיבוץ עצמו, חוויה יוצאת דופן בהחלט".

 

תערוכת התיירות הבינלאומית השנתית, IMTM 2020- International Mediterranean Tourism Market, תערך בישראל בפעם ה-26, ב'אקספו' תל אביב בביתנים 1 ו-2, בין התאריכים 11-12 בפברואר 2020, ותהיה פתוחה לקהל הרחב ללא עלות 

 

בשיתוף כנס IMTM

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים