לתפוס את "המצורעים": סינים לוכדים חשודים
נגיף הקורונה התפשט בסין בזמן חופשת השנה הירחית החדשה, כשמאות מיליונים נוסעים ברחבי המדינה. הפאניקה הפכה את מי שמגיעים ממחוז חוביי – שם התפרץ הווירוס - למצורעים. קהילות עוברות מדלת לדלת, מקימות מחסומים ומציעות פרסים - הכול כדי למצוא אותם ולא להידבק
קהילות בסין מציעות לתושבים פרסים כספיים, ואנשיהן עוברים מדלת לדלת וחוקרים את מי שמנסה להיכנס לשכונה. הן לא מחפשות פושעים, אלא אזרחים שהגיעו מהעיר ווהאן במרכז המדינה – שבה התפרץ נגיף הקורונה.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- 361 מתו, סין: התגובה העולמית מוגזמת
- העולם פוחד, ומפעלי המסכות בטירוף
- כך נראה בית החולים שסין בנתה ב-10 ימים
- פרץ גזענות עולמי: "פה לא משרתים סינים"
נגיף הקורונה התפשט בסין בזמן חופשת השנה הירחית החדשה, שהתארכה לאור המצב. בסין חששו שהעובדה שמאות מיליוני אזרחים יוצאים לחופשות ברחבי המדינה ובחו"ל תגרום להתפשטות מואצת של הנגיף. שכונות בבייג'ינג התכוננו לחזרת התושבים, וחלקן גם הקימו מחסומים מאולתרים. באותן שכונות דורשים מהתושבים, ומכל מי שמגיע לאזור, לספק את היסטוריית הנסיעות שלו.
מחוז בעיר שיג'יאז'ואנג בצפון סין מציע פרס של 2,000 יואן (288 דולר) למי שידווח על מישהו שנסע לווהאן בשבועיים האחרונים. עבור חלק מהקהילות בסין כל מי שביקר במחוז חוביי, שווהאן היא בירתו, כבר לא רצוי.
"גם אם אתם חיים כאן אתם לא יכולים להיכנס", אומר מאבטח בכניסה לשכונה בבייג'ינג כשהוא נשאל על על הגעת אזרחים מחוביי. "אלה שמגיעים מחוביי יכולים להביא את הווירוס לפה", הוא אומר ל-AFP, כשמסכה כחולה על פניו. "אם אתם מחוביי אתם צריכים להודיע לוועדת השכונה".
סין מתקשה להתמודד עם התפשטות נגיף הקורונה. היא הטילה עוצר על ערים באזור ווהאן והפסיקה את פעילות האוטובוסים והרכבות באזור חוביי. קווי אוטובוס בינעירוניים, וגם טיולים מאורגנים, בוטלו. אתרי תיירות פופולאריים נסגרו.
למרות הצעדים האלה הווירוס עדיין ממשיך להתפשט, וגבה את חייהם של יותר מ-360 בני אדם. יותר מ-17 אלף נדבקו בסין וברחבי העולם. רוב הנדבקים – 11,177 – הם במחוז חוביי. גם קרוב ל-60 מהקורבנות מגיעים מהמחוז הזה. בבייג'ינג דווחו על 191 נדבקים.
לפני שבוע משרד הבריאות הסיני קרא לתושבי כפרים ברחבי המדינה להפוך כל אבן כשהם חוקרים להיכן נסעו תושבים בחופשה. היום, עם סיום החופשה שהתארכה, הממשלות המקומיות נמצאות תחת לחץ גדול לגלות מי מהתושבים ביקרו במחוז חוביי במהלך חופשת השנה החדשה. "אם הם לא נראים מוכרים, או שהם נושאים מזוודה, אני אבקש מהם להירשם", אומרת אישה במחסום בבייג'ינג. "אני די מודאגת".
למרות שחלק מהשכונות נקטו גישה קיצונית ומנעו לחלוטין כניסה של אנשים שהגיעו מחוביי, רוב הקהילות בסין יאפשרו להם לחזור הביתה. עם זאת הם יישלחו לבדידו של שבועיים. שו אימין, מזכירת שכונה בבייג'ינג, אומרת שכאשר הם יחזרו לבתים "הם לא יוכלו לצאת ולהיכנס". אם הם יצטרכו לקנות אוכל, אומרת שו, ועדת השכונה תקנה אותו במקומם.
שו הוסיפה שתושבים שמגיעים ממחוז חוביי זכאים לבצע שיחות טלפון מדי יום, ובמהלך הבידוד מודדים להם חום. לפי שו, ועדת השכונה שלה – שאחראית על מתחם דירות שבו יותר מ-2,400 בתים – דופקת על כל דלת כדי לבדוק היכן ביקרו לאחרונה התושבים. "אנחנו רוצים לתת לכל אחד להפוך למקור מידע", אומרת שו. "אם תושבים לא סומכים על האיש בדלת ליד הם צריכים להתקשר מיד".
הרשויות בסין הטילו עוצר על עשרות מיליוני אנשים במחוז חוביי במטרה לעצור את התפשטות הנגיף. אתמול הודיעו הרשויות על עוצר בעיר נוספת, וונז'ו, שבה חיים 9 מיליון בני אדם. ההחלטה התקבלה אחרי שדווח על מאות נדבקים בעיר – למרות שהיא נמצאת במרחק של יותר מ-800 ק"מ מווהאן.
הרצון של קהילות בסין למנוע ממבקרים שמגיעים מחוביי להיכנס עלול לגרום לזעם ותסכול גדול. ממשלת סין מודעת לעניין. בשבת היא הזכירה לראשי הקהילות שכל עוד אזרח שנבדק לא סובל מחום אין להם סמכות למנוע ממנו לחזור הביתה.
גם התזכורת הזאת לא הורידה את מפלס הלחץ ואת החשש שאנשים שחוזרים מהחופשה ידביקו את התושבים בקורונה. גם מי שמגיע מחוץ לחוביי עלול להיתקל בבעיות. ג'ו היירונג, צעירה בת 24, חזרה לבייג'ינג מהעיר צ'נגדו במחוז סצ'ואן בדרום סין. היא תקועה בתחנת רכבת במערב בייג'ינג, ואומרת שהשכונה שבה היא גרה לא מסכימה שהיא תחזור.
עם הבהלה גם מתפתחת סטיגמה על תושבי ווהאן ומחוז חוביי. "איך שאתם רואים את ווהאן זה איך שהעולם רואה את סין", כתב גולש ברשת החברתית הסינית Weibo. לוסי הואנג, דוקומנטריסטית שגדלה בווהאן וכיום חיה בבייג'ינג, אמרה שכשהנגיף התפרץ המגמה ברשת הייתה למתוח ביקורת על תושבי ווהאן וחוביי.
"זה פגע בי", סיפרה לוסי בת ה-26. "התאכזבתי שלאנשים אין אפילו קצת סימפטיה". היא מדגישה שהיא מבינה את הצורך לגלות זהירות, אך לדעתה "האויב שלנו הוא הווירוס, לא האנשים מחוביי או ווהאן".