נתניהו ומנהיג סודן נפגשו באוגנדה ודנו בכינון יחסים
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש באוגנדה עם ראש מועצת הריבונות של סודן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן. השניים סיכמו להתחיל בשיתוף פעולה שיוביל ליחסים בין המדינות. נתניהו גם הניח זר לזכר אחיו שנהרג ב"מבצע אנטבה": "תחושות גאווה וגעגועים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, נפגשו היום (ב') באנטבה שבאוגנדה בהזמנת נשיא אוגנדה, יוורי קגוטה מוסווני. בפגישה שנמשכה כשעתיים הסכימו נתניהו ואל-בורהאן להתחיל בשיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות. גורם ישראלי אמר כי המהלך צפוי להשפיע על טיסות לישראל מעל סודן.
סודן היא מדינה מוסלמית בצפון-מזרח אפריקה, המונה יותר מ-43 מיליון תושבים, ואיננה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. ראש הממשלה נתניהו מאמין שסודן נעה בכיוון חדש וחיובי, והוא הביע את השקפתו בפני שר החוץ האמריקני. מנהיג סודן מעוניין לסייע למדינתו לעבור תהליך של מודרניזציה על-ידי הוצאתה מבידוד. מוקדם יותר דיווחו כלי תקשורת בסודן כי מנהיגם יצא לביקור פתע באוגנדה, בעת ביקור נתניהו.
לאחר חידוש היחסים עם צ'אד בינואר שנה שעברה, אמר נתניהו כי הוא רוצה לשכנע את סודן וצ'אד לאפשר למטוסים ישראליים לטוס דרך אפריקה לברזיל, מסלול שעשוי לקצר את משך הטיסות ב-3 שעות לערך.
אל-בורהאן, איש צבא, מונה לראש מועצת הריבונות בסודן בחודש אפריל האחרון, לאחר שהרודן עומאר אל-באשיר ששלט במדינה במשך 30 שנה הודח בהפיכה. לאחר מינויו אמר אל-בורהאן כי תקופת ממשלת המעבר בסודן תימשך לכל היותר שנתיים, אך לא הבהיר מתי תקום ממשלה אזרחית ומתי ייערכו בחירות.
אתמול הזמין מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו את אל-בורהאן לביקור בוושינגטון במטרה לדון ביחסים המתחדשים בין המדינות. בכירים בישראל אמרו כי נתניהו הוא שתיווך במגעים לקיומה של פגישה בין פומפאו ואל-בורהאן. בהודעה מטעם מועצת הריבונות בסודן נמסר כי מאז הדחת אל-בשיר, התחממו משמעותית היחסים בין ארצות הברית לסודן. לדברי המועצה, אל-בורהאן ייענה להזמנה בקרוב. פומפאו עצמו אמר בחודש דצמבר האחרון כי ארה"ב מתכננת לשלוח שגריר לסודן לאחר הפוגה בת 23 שנים.
בשנת 1993 הוסיפה ארה"ב את סודן לרשימת המדינות תומכות הטרור בעקבות האשמות נגד אל-בשיר, דבר שביטל את זכאות המדינה להקלה בחובות ולמימון מקרן המטבע הבינלאומית ומהבנק העולמי. בחודש נובמבר אמר בכיר במחלקת המדינה של ארה"ב כי וושינגטון עשויה להוציא את סודן מהרשימה.
נציין כי לפי פרסומים זרים, בשנת 2009 תקפה ישראל שיירת משאיות שהסיעה אמצעי לחימה ששלחה איראן אל ארגון חמאס דרך סודן. לפי דיווחים אלה, ישראל תקפה גם ספינת נשק איראנית בעזרת כוח של חיל האוויר או כוח של שייטת 13. בשנת 2012 נטען כי ישראל תקפה בחרטום, בירת סודן, מפעל נשק שייצר תחמושת עבור חמאס. לאחר התקיפה האשים הנשיא הסודני דאז אל-בשיר את ישראל.
נתניהו הניח זר במקום שבו נהרג אחיו: "תחושת גאווה"
במהלך הביקור באוגנדה ביקרו נתניהו ורעייתו שרה בשדה התעופה באנטבה והניחו זר ליד שלט הזיכרון של "מבצע אנטבה" שתלוי על מגדל הפיקוח. נתניהו, שאחיו יוני נהרג במהלך "מבצע אנטבה", אמר כי "זו הפעם החמישית שאני עומד במקום הזה, מטרים ספורים מהמקום שאחי יוני נפל. זה תמיד מייצר נחשול של תחושות, של געגועים וגם של גאווה".
לדברי נתניהו, "כשרעייתי ואני באנו הנה עם שני בנינו, באחד הביקורים הנשיא מוסווני ערך כאן טקס אזכרה לחייל הנופל, שהיה באמת מרגש מאין כמוהו. אחר כך באוהל בצד שאלתי אותו - בכל זאת זה לא שגרתי שיקימו כאן מצבה לכוח זר שנכנס בכוח, וגם לקח את חייהם של חיילים אוגנדים רבים. הוא אמר: 'אני רוצה שתבין מה המשמעות של המבצע, אנחנו נלחמנו באידי אמין שטבח בחצי מיליון אוגנדים, היינו בג'ונגלים ושמענו על הפשיטה באנטבה והבנו אז שניתן לנצח את הרוע'. וזה מה שהמצבה הזאת אומרת מאחורי - שבאומץ ובכוח הנפש והגבורה ניתן להתגבר על כל רוע. אני חושב שזה מה שאנטבה מסמל וזה מה שבמידה רבה חייו של יוני סימלו וגם מותו".
מוקדם יותר היום הציע נתניהו לנשיא אוגנדה יוורי מוסווני לפתוח שגרירות בישראל. "יש לי הצעה פשוטה - אתה תפתח שגרירות בירושלים ואני אפתח שגרירות בקמפלה (בירת אוגנדה). נקווה שזה יקרה בזמן הקרוב. יש בינינו יחסים מצוינים", אמר נתניהו לנשיא בהצהרה משותפת לשניים במשכן הנשיאות באנטבה. נשיא אוגנדה השיב לנתניהו כי ישקול את ההצעה.
נתניהו הגיע לאוגדנה לביקור מדיני הכולל פגישות עם הנשיא מוסווני וראש הממשלה רוהאקנה רוגונדה. לפני הגעתו דווח כי במהלך הביקור צפוי נתניהו להיפגש עם כמה מנהיגים ממדינות שאינן מקיימות יחסים רשמיים עם ישראל, אך לא היה ידוע עם מי.
בשל המחלוקת על מעמדה הבינלאומי של ירושלים, כיום פועלות בבירה שתי שגרירויות זרות בלבד - של ארצות הברית וגואטמלה. יתר השגרירויות ממוקמות בתל אביב וסביבתה. עד שנת 1980 היו בבירה 13 שגרירויות זרות, אך הן הועברו ממנה במחאה על אישורו של "חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל".
במהלך ביקורו של נתניהו נרשמה מבוכה קלה, כאשר נשיא אוגנדה פרסם בטוויטר ציוץ שבו בירך את נתניהו לרגל הגעתו, אך שילב בו אימוג'י של דגל ניקרגואה, במקום דגל ישראל. בציוץ הוא כתב: "אני מקדם בברכה את ראש הממשלה נתניהו ופמלייתו. אני בטוח כי הביקור יחזק את קשרינו עם ישראל".
עם המראתו לפנות בוקר אמר ראש הממשלה, שנוסע יחד עם רעייתו שרה וראש המוסד יוסי כהן, כי זהו ביקורו החמישי באפריקה בשלוש שנים וחצי. "ישראל חוזרת לאפריקה, ואפריקה חזרה לישראל. אלה קשרים שחשובים מאוד בתחום המדיני, בתחום הכלכלי, בתחום הביטחוני - ועוד יסופר בזה", אמר נתניהו.
"אנחנו מחזקים את הקשר עם המדינה הזאת, אני מקווה שבסוף היום יהיו לנו בשורות טובות מאוד למדינת ישראל", הוסיף נתניהו. בשנה שעברה הודיע נתניהו על חידוש היחסים הדיפלומטיים עם צ'אד, ולישראל עדיין אין יחסים עם סודן, מאלי וניז'ר.
בשבועות האחרונים ביקר נתניהו בשורת מדינות ונועד עם מנהיגים שונים, בין השאר בעקבות פרסום עסקת המאה. בדצמבר בשנה שעברה נועד נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בליסבון, בירת פורטוגל, ובשנה האחרונה נתניהו ביקר גם בהודו, פולין, גרמניה, פורטוגל, רוסיה וארצות הברית.