שימו לב אליו: האיש שלא יהיה הלילה באייווה
המיליארדר מייקל בלומברג כבר שלישי בסקרים, אבל בהצבעה הראשונה בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות לא ישתתף. בעוד 10 מועמדים מתקוטטים על 41 צירים באייווה, ראש העיר ניו יורק לשעבר משקיע כספים אדירים במדינות ה"סופר טיוזדיי" וב-415 הצירים של קליפורניה. אסטרטג: "לא ראיתי קמפיין כזה". היריבים: "הוא קונה את הבחירות"
כשבוחרי המפלגה הדמוקרטית יתכנסו הלילה (בין יום ב' ל-ג') לאספות-הבחירות באייווה שיוציאו לדרך את הפריימריז לנשיאות, שם אחד לא יונח על השולחן: מייקל בלומברג. העובדה הזו עשויה להישמע מוזרה: בלומברג המיליארדר, ראש העיר ניו יורק לשעבר, נוסק בשבועות האחרונים בסקרים, ובסקר של רויטרס-איפסוס מסוף השבוע האחרון הוא העפיל כבר למקום השלישי בתמיכה הארצית בקרב הבוחרים הפוטנציאליים, ודחק למקום הרביעי את אליזבת וורן, שעד לפני חודשים אחדים נראתה כמועמדת בכירה למדי.
הפריימריז הדמוקרטיים – סיקור נרחב ב-ynet:
- המטרה: לסלק את טראמפ. מדריך לפריימריז
- למה אייווה כל כך חשובה?
- ההכנות האחרונות: שליחת ynet מדווחת מאייווה
ובכל זאת, להצבעה ב-caucuses, אספות הבחירות שבהן יבחרו הלילה תושבי אייווה את המועמד המועדף עליהם (על השיטה – קראו כאן), בלומברג לא נרשם כאחד המתמודדים. הסיבה לכך היא שהמיליארדר מניו יורק הצטרף למרוץ הדמוקרטי בשלב מאוחר מאוד, בסוף נובמבר, לפני פחות מחודשיים וחצי, וכשהוסיף את שמו לרשימת המועמדים הארוכה (שהתקצרה בחודשים האחרונים מ-28 ל-11), רוב המתמודדים האחרים חרשו כבר שבועות ארוכים את אייווה לאורכה ולרוחבה.
אייווה אמנם נתפשת – בהיותה הראשונה להצביע – כמדינה חשובה מאוד ליצירת מומנטום בראשית הפריימריז, אבל בהתחשב בנתוני הפתיחה שאיתם התמודד בחר לו בלומברג מסלול אחר: הוא ויתר על ההתמודדות בה ובכל שלוש המדינות האחרות שיצביעו בפברואר, ובמקום זאת מתכוון להצטרף להצבעה עצמה רק ב"סופר טיוזדיי", יום שלישי הגדול ב-3 במרץ שבו יצביעו תושבי 15 מדינות. בעוד ארבע המדינות שמצביעות בפברואר מחלקות רק 4% מ-3,979 הצירים בבחירות המקדימות, אלה שמצביעות ב"סופר טיוזדיי" יחלקו לא פחות מ-34%.
כדי למקסם את האפשרויות שלו שלף בלומברג את היתרון העיקרי שלו על פני יריביו: ארנק כמעט ללא תחתית. הונו של בלומברג נאמד ב-56 מיליארד דולר, ובשבועות שעברו מאז כניסתו למרוץ הוא השקיע יותר מ-200 מיליון דולר בפרסומות, במודעות ובתשדירי בחירות – יותר משהשקיעו כל המועמדים האחרים גם יחד בכל השנה שעברה.
מחכה לביידן בפינה
בעוד עשרת המועמדים האחרים בפריימריז מנסים לשכנע את הבוחרים באייווה הקטנה, בלומברג לוטש עיניים למדינת הענק קליפורניה, שב"סופר טיוזדיי" תחלק את 415 הצירים שלה – יותר מפי עשרה ממספר הצירים של אייווה (41). עד לא מזמן התפארו אנשיו של ברני סנדרס שהם מנהלים את המבצע הגדול ביותר של מועמד דמוקרטי כלשהו אי פעם בקליפורניה, אבל אז נכנס בלומברג לזירה, וכעת הוא משקיע שם משאבים אדירים בניסיון לרשום ניצחון סוחף במדינה. בחודשיים שעברו מאז שפתח בקמפיין שלו שכר בלומברג 200 עובדים בקליפורניה, ולפתע הצוות של סנדרס שם – 80 בני אדם – לא נראה גדול במיוחד.
"הוא פותח משרדים קדמיים בקליפורניה כמו שלא ראיתי בשום מערכת פריימריז קודמת", אומר בראיין ברוקאו, אסטרטג דמוקרטי מסקרמנטו. "הכול נמצא במקום, אבל האם זה יוכל להתבשל לכדי משהו ממשי? את זה אי אפשר עדיין לדעת".
השנה עשוי ה"סופר טיוזדיי" להיות מכריע מהרגיל, במיוחד אם ארבע המדינות שיצביעו בפברואר לא ייצרו מועמד מוביל ברור. אם ג'ו ביידן, המועמד המתון הבכיר האחר במרוץ, ינחל כישלון באייווה ויפסיד בפער משמעותי לסנדרס, שנחשב למנהיג מחנה השמאל הרדיקלי יותר במפלגה, עשוי בלומברג למשוך אליו מצביעים ממחנה המרכז. "הוא מסתמך על ההימור שביידן לא יצליח ושהוא יהפוך לאלטרנטיבה הגדולה לסנדרס", אומר בוב שרום, מנהל מרכז USC לעתיד פוליטי בלוס אנג'לס.
800 איש ב-35 מדינות
אבל ההחלטה של בלומברג לוותר על ההתמודדות בארבע המדינות הראשונות ולהצטרף מעשית למרוץ במרץ כרוכה גם בסיכון. כלי תקשורת בארה"ב ובעולם נוטים לסקר את ההצבעה באייווה באופן בלתי פרופורציונלי למידת השפעתה, כך שבלומברג עשוי להחמיץ הזדמנות לחשיפה, בעוד ביידן וסנדרס, שני המועמדים החזקים ביותר שמקדימים אותו, יזכו להרבה זמן מסך. מצד שני, לאיש מאלה שלקחו את הסיכון הזה לפני בלומברג, בהם ראש העיר ניו יורק לשעבר רודי ג'וליאני, לא היו משאבים אדירים כמו שיש לו.
בסך הכול מעסיק הקמפיין של בלומברג 800 איש ב-35 ממדינות ארה"ב, ויש לו עוד מאות עובדים במטה הקמפיין בניו יורק. בטקסס, המדינה השנייה הכי גדולה שתצביע ב"סופר טיוזדיי", יש לבלומברג 150 עובדים. לשם השוואה, לאליזבת וורן, שנראה כי היא נהנית מהנוכחות השנייה בגודלה במדינה, יש רק כ-30. מסע הבזבוזים של בלומברג גם גרם לעלייה במחיריהם של תשדירי הבחירות בטקסס, וייתכן שבכך הוא הופך לקשה עוד יותר את האתגר של המועמדים האחרים לעמוד בהוצאות.
בלומברג עדיין אינו קרוב מספיק לשני המועמדים המובילים ביידן וסנדרס – בסקר רויטרס-איפסוס הם מקבלים 23% ו-18% בהתאמה, בעוד הוא זוכה ל-12% – אבל לפי ההתקדמות שלו בשבועות האחרונים ההתנהלות שלו מוכיחה את עצמה, ויש לו סיבה לאופטימיות. ביום שישי האחרון קיבל עוד בשורה מצוינת, כשהמפלגה הדמוקרטית הכריזה על כללים חדשים לקראת העימותים הטלוויזיוניים שייערכו בין המועמדים בהמשך הדרך, והשינויים שהוכנסו בהם צפויים לאפשר לבלומברג להשתתף בעימותים האלה.
לפי הכללים החדשים, החל מהעימות שייערך ב-19 בפברואר בנבאדה לא יחויבו עוד המועמדים המעוניינים להשתתף להוכיח שיש להם די תמיכה בציבור באמצעות איסוף חתימות מאלפי תורמים. כיוון שבלומברג מממן את הקמפיין שלו מכספו שלו בלבד, החוקים הקודמים לא היו מאפשרים לו להשתתף בעימותים על אף נסיקתו בסקרים.
"אנחנו נרגשים מכך שהמצביעים יקבלו בקרוב הזדמנות לראות את מייק על במת העימות, לשמוע את החזון שלו למדינה הזאת ולראות מדוע הוא המועמד בעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח את דונלד טראמפ ולאחד את המדינה שלנו", נמסר מהקמפיין של בלומברג.
מסים על עשירים כמוני
יריביו של בלומברג בפריימריז הדמוקרטים טוענים נגדו כי הוא מנסה למעשה לקנות את הבחירות, ויש מי שמיהרו לגנות את השינויים בכללים הקובעים מי רשאי להשתתף בעימות. "לשנות את החוקים באמצע המשחק כדי לספק את רצונו של מייקל בלומברג, שמנסה לקנות את דרכו למועמדות הדמוקרטית לנשיאות, זה דבר שגוי. זו ההגדרה של מערכת מושחתת", אמר ג'ף וויבר, יועץ בכיר בקמפיין של ברני סנדרס.
בעידן שבו מועמדי שמאל פרוגרסיבי כמו סנדרס ואליזבת וורן קורצים לרבים מאוד מהבוחרים הדמוקרטים, בלומברג מודע לכך שעושרו עשוי להיות גם מכשלה עבורו. בסוף השבוע, אולי בניסיון הדגיש את היותו אדם הגון, הציע בלומברג לקבוע העלאה גדולה במסים לאנשים פרטיים עשירים ולתאגידים עשירים בארה"ב, כולל מס חדש שיוטל על מי שמרוויחים יותר מ-5 מיליון דולר בשנה. בקמפיין של בלומברג אומרים שכך אפשר יהיה לגייס כחמישה טריליון דולר בעשר שנים.
חוסר השוויון הכלכלי בארה"ב גבוה בהרבה מברוב העולם המפותח. נכון לשנת 2016, אחוז אחד מבתי האב בארה"ב החזיק ביותר מ-40% מעושרה של המדינה. לשם השוואה, הנתון הזה גבוה יותר מפי שניים מזה של האחוזון העליון של קנדה.
כל המועמדים הבכירים בפריימריז הדמוקרטיים כבר קראו להטיל מסים כבדים יותר על העשירים, ותוכניתו של בלומברג מציבה אותו גם במישור זה באגף המתון של המועמדים. הצעתו דומה במידת מה להצעתו של ביידן: כמוהו בלומברג תומך בביטול הקיצוצים במסים לאמריקנים אמידים שהוכנס לתוקף בימי ממשל טראמפ, ובהעלאת מס התאגידים מ-21% ל-28%. אלא שבלומברג מכוון במדיניותו גם לפעולה שתפגע באנשים עשירים-למדי כמוהו, ובכך הגישה שלו דומה יותר לגישה של הטלת מיסי עשירים שמציעים מועמדים פרוגרסיביים כמו סנדרס ואליזבת וורן. בניגוד אליהם הוא מבקש להטיל מס על ההכנסות של העשירים האלה, ולא על נכסיהם.