שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

לא, האנשים האלה לא מתו מקורונה

כל העולם פייק ניוז: התפשטות הנגיף הסיני נתנה את האות לשלל תיאוריות קונספירציה ודיווחים שקריים, שזורעים בהלה מקנדה ועד ווהאן. מ"11 מיליון ימותו", דרך "הנשק הביולוגי הסודי" עד המזימה של ביל גייטס: היזהרו משמועות שווא

אזורי אסון הם תמיד קרקע פורייה לתיאוריות קונספירציה ולהפצת שמועות, אבל דומה שמאז פיגועי 11 בספטמבר היו מעט מאוד אירועים שריכזו סביבם כל כך הרבה דיווחים שקריים ומשוללי יסוד כמו אלה שמתפרסמים בימים האחרונים בנוגע לנגיף הקורונה הסיני. מסעודות עטלפים ביוטיוב ועד דיווחים על מאות אלפי מתים בווטסאפ – בכל העולם שואלים: מה אמת ומה לא?

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

תמונת פייק ניוז !!! דיווח שקרי על מתים מ נגיף קורונה ()
התמונה שהופצה בפייסבוק: הם לא סינים

בדבר אחד אין ספק: התפרצות הנגיף בעיר ווהאן והתפשטותו למרכזים אורבניים אחרים בסין, ובמידה פחותה בהרבה ליותר מ-20 מדינות ברחבי העולם, היא אירוע חמור שיש להתייחס אליו ברצינות רבה. אבל דומה שחוסר האמון המובנה כלפי סין, בהיותה דיקטטורה קומוניסטית שבעברה הלא רחוק ניסיונות הסתרה של אסונות, כמו ממדי ההרג בטבח טיאננמן בסוף שנות ה-80 או התפרצות הסארס בשנת 2002, מקל עוד יותר על מפיצי השמועות להשיג את מטרתם.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  ()

בניסיון לעצור את שטף השקרים הודיעה פייסבוק בסוף השבוע כי תתחיל להסיר מדפיה מידע מטעה שמפרסמים גולשים על התפרצות הנגיף – צעד החורג מהמדיניות הרגילה שלה בנוגע לפרסום מידע מפוקפק בנושאי בריאות. בבלוג שלה הודיעה פייסבוק כי תסיר טענות שקריות ותיאוריות קונספירציה, משום שאלה מפירות את האיסור שלה על הפצת מידע שגוי שגורם נזק פיזי.

 

במהלך השבועות האחרונים זכו לתשומת לב בישראל ובעולם שלל דיווחים שאין להם כל שחר. למטה מובאים כמה מהמרכזיים שבהם. קראו וזכרו: מותר וצריך לשאול את השאלות הקשות, אבל חשוב גם שלא להתפתות לרסיסי המידע השקרי המופצים ברשת.

 

המוני מתים בכיכר

בפוסט בפייסבוק שזכה לשיתופים רבים פורסמה תמונה שבה נראים אנשים מוטלים ברחוב, ונטען כי אלה קורבנות של נגיף הקרונה. בכיתוב שהוצמד לתמונה נכתב באינדונזית: "תמונת לוויין בסין. עוד אנשים מתים... שום חיילים משום צבא שיכולים למנוע את הווירוס. זה עונש?".

תמונת פייק ניוז !!! דיווח שקרי על מתים מ נגיף קורונה ()
התמונה השקרית. זו לא סין, זאת פרנקפורט

בפועל מדובר בתמונה ישנה, שסוכנות הידיעות רויטרס פרסמה כבר ב-24 במרץ 2014. נראים בה אנשים שהשתתפו במיצג אומנות בפרנקפורט, גרמניה, לזכר קורבנות מחנה הריכוז קצבאך.

 

11 מיליון ימותו

בסרי לנקה, בפוסט ששותף על-ידי מאות אלפי בני אדם, נטען כי רופאים מעריכים שכל אוכלוסיית העיר ווהאן – 11 מיליון בני אדם – תמות מהנגיף. בפועל לרשויות בסין אין שום הערכה כזו.

3082 (Photo: AFP)
מרססים באינדונזיה אזרחים שחזרו מעיר הנגיף ווהאן(Photo: AFP)

אף שלפי שעה אין חיסון לנגיף החדש, המרכז האמריקני לבקרה ולמניעה של מחלות מעריך שרוב הנדבקים בנגיף יחלימו בכוחות עצמם. נראה שהנגיף מידבק יותר מנגיף הסארס שהתפרץ ב-2002, אולם שיעור התמותה ממנו נמוך בהרבה.

 

כולם זוללים עטלפים

בסרטון וידאו שפורסם בחשבון פייסבוק בפיליפינים ב-26 בינואר ושזכה להמוני צפיות ברחבי העולם הוצגו מראות של עטלפים, עכברושים נחשים ושלל בשרים של חיות אחרות נמכרים בשוק הומה אדם, ונטען כי זהו השוק בעיר הסינית ווהאן שבו הופיע הנגיף לראשונה.

תמונת פייק ניוז!!! דיווח שקרי על מכירת עטלפים בשוק ב ווהאן זה בכלל באינדונזיה נגיף קורונה ()
בשוק בווהאן. אה, לא, זאת אינדונזיה

בכיתוב שצורף לסרטון שהופץ נכתב: "השוק בווהאן, סין... מקור נגיף הקורונה... יותר מדי יותר מדי... זה השוק שלהם בווהאן איפה שכל המאכלים האקזוטיים נמכרים, זאת הסיבה שמחלת וירוס הקורונה נוצרה".

 

בפועל, בדיקה העלתה שמדובר בסרטון שצולם בשוק באינדונזיה. צוות של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, האמון על בדיקת דיווחים שקריים והפרכתם, גילה שקטעים בסרטון נלקחו מסרטון אחר, שהועלה ליוטיוב כבר ב-20 ביולי 2019, חודשים לפני התפרצות הנגיף. לפי הסוכנות, הסרטון צולם בשוק לנגוואן במחוז צפון סולווסי שבאינדונזיה.

תמונת פייק ניוז !!! סינית אוכל עטלף ב פלאו כתבת קונספירציות נגיף קורונה ()
נגיסה בעטלף. הסרטון של וואנג מנגיון

זהו רק אחד מכמה סרטונים שנראה כי הופצו בכוונה כדי לבסס את ההאשמות כלפי סינים, שלפיהן מנהגיהם ודרכי אכילתם הם הגורם לסכנה שמרחפת כעת מעל בני האדם. בסרטון אחר שהופץ נראתה אישה סינית בשם וואנג מנגיון נוגסת בעטלף ומספרת שטעמו כטעם עוף, אבל מתברר שהסרטון צולם ב-2017 בפלאו, ולא בסין, ושאכילת עטלפים אינה דבר שכיח במיוחד בסין. חשוב לציין גם כי אף שהועלתה האפשרות שמקור הנגיף בעטלפים, אין בכך ודאות.

 

נשק ביולוגי וביל גייטס

בשלל פוסטים בפייסבוק ובטוויטר נטען כי הנגיף החדש יוצר בכוונה תחילה. בין השאר נטען כי מי שאחראי ליצירתו הוא המרכז האמריקני לבקרה ולמניעה של מחלות, שייצר אותו לכאורה ב-2015. המרכז הוא סוכנות ממשלתית של ארה"ב. חלק מהגולשים אף צירפו לטענה שלהם תיעוד לכאורה של רישום פטנט על-ידי המרכז, רישום שלדבריהם מחזק את טענתם. בפועל מדובר בפטנט שרשם המרכז במסגרת מאמציו להילחם בזן אחר של נגיף קורונה בשנים עברו.

ביל גייטס (צילום: Getty Images)
ביל גייטס. "מיליוני דולרים"(צילום: Getty Images)

גולשים אחרים ניסו לקשור את המיליארדר ביל גייטס להתפרצות הנגיף, משום שהקרן שלו ושל רעייתו העבירה מיליוני דולרים למכון פירברייט, שפורסמה טענה שקרית כי הוא מחזיק בחשאי חיסון לנגיף הקורונה החדש.

 

תיאוריה אחרת שהופצה ברשתות החברתיות היא שהנגיף קשור לתוכנית חשאית לייצור נשק ביולוגי המופעלת לכאורה בווהאן. טענה נוספת היא שהנגיף הוברח לווהאן ממעבדה בקנדה, National Microbiology Laboratory שמה, שחקרה ב-2013 מקרים של הדבקות בנגיפי קורונה מזנים אחרים.

מארק צוקרברג בשימוע בקונגרס (צילום: רויטרס)
מייסד פייסבוק מארק צוקרברג. פוסטים יימחקו(צילום: רויטרס)

בפועל, המרכז האמריקני לבדקה ולמניעה של מחלות מעריך שמקור הנגיף במזון שנמכר בשוק בווהאן. שום גורם רשמי בכיר אינו מעלה את האפשרות שמקור הנגיף בנשק ביולוגי.

 

בית חולים ב-16 שעות

בטוויטר ובפייסבוק זכתה למאות אלפי שיתופים תמונה שנטען כי נראה בה בית חולים שנבנה ב-16 שעות בלבד במיוחד לנדבקים בנגיף הקורונה.

 

סין אמנם ידועה ביכולתה להקים בניינים ותשתיות במהירות הבזק – רק השבוע פתחה בית חולים שדה ענקי שהוקם בתוך 10 ימים – אבל התמונה שפורסמה בפוסטים האלה נלקחה ממאגר תמונות כללי כלשהו, ונראה בה בניין אקראי שאיננו בית חולים. היא נמצאת ברשת לפחות מאז ינואר 2019.

 

בדיווחים שקריים אחרים שזכו למאות אלפי שיתופים ואחר כך הופרכו נטען שאדם שנראה בסרטון מתמוטט בסרי לנקה נדבק מהנגיף, וזויפו הודעות אזהרה לכאורה של הרשויות באוסטרליה שלא להתקרב לאזורי המגורים של בני הקהילה הסינית בפרברי קווינסלנד. זה רק קצה הקרחון של הפייק ניוז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא סין, פרנקפורט. מתמונות הפייק ניוז
מומלצים