מניעת כניסה ובידוד: כך מתמודדים בעולם עם הבאים מסין
בארה"ב אוסרים זמנית כניסת זרים שביקרו בסין, ברוסיה מאפשרים הגעה דרך נמל תעופה אחד ובצפון קוריאה אסרו לחלוטין כניסת תיירים. כך מנסות המדינות השונות למנוע את התפשטות נגיף הקורונה שגרם למותם של 427 איש עד כה. צפו באתר המציג בזמן אמת את מספר המתים והנדבקים
בריטניה עדיין לא מונעת כניסה, רוסיה מאפשרת רק דרך נמל תעופה אחד: נגיף הקורונה שפוקד את סין לאחרונה הוביל מדינות רבות בעולם לנקוט צעדים שונים להתמודד עמו, ובהם איסור כניסה לשטחן לאזרחים זרים השבים מסין, כפי שגם נקטה ישראל. בהתאם לעדכון מסין שפורסם הלילה (בין שני לשלישי), מניין הקורבנות מהנגיף עומד על 427 ברחבי העולם. המספר הכולל של הנדבקים שעליהם ידוע לפי שעה עומד על 20,636, רובם ככולם בסין. צפו באתר המציג בזמן אמת את מספר המתים והנדבקים, בכל מדינה ומדינה ברחבי העולם.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- בגלל הקורונה: ארץ הקזינו מושבתת
- כבר 20,000 נדבקו בנגיף, 427 מתו
- כל העולם פייק ניוז: האם "11 מיליון ימותו"?
- העולם פוחד, ומפעלי המסכות בטירוף
- כך נראה בית החולים שסין בנתה ב-10 ימים
- פרץ גזענות עולמי: "פה לא משרתים סינים"
בארצות הברית למשל, שבה נרשמו עד כה 11 מקרי הידבקות מאומתים, החליטו לאסור באופן זמני את כניסתם של אזרחים זרים שביקרו בסין בשבועיים שקדמו להגעתם לשטח האמריקני. אזרחי ארצות הברית ששהו במחוז חוביי, שבו התפרץ הנגיף שבועיים לפני שובם למדינה יחויבו להישאר בהסגר למשך 14 יום, בעוד שאזרחים אמריקנים שחזרו מאזורים אחרים בסין יעברו בדיקות עם כניסתם למדינה, ויידרשו לבודד עצמם בביתם.
בריטניה טרם החליטה לאסור כניסת מטיילים מסין כולה, אולם מחייבת מטיילים, בריטים וגם כאלה שאינם בריטים ששהו במחוז חוביי ב-14 הימים האחרונים, לבודד עצמם ולהימנע ממגע עם בני אדם לאורך שבועיים. מטיילים שהגיעו ממחוזות אחרים בסין ופיתחו תסמינים של שיעול, חום או קוצר נשימה נדרשים גם הם להישאר במקום סגור ולא לבוא במגע עם בני אדם אחרים.
רוסיה טרם פרסמה הנחיות מוגדרות לאזרחיה, אולם היא אוסרת כניסה של אזרחים זרים שמגיעים מסין לרחבי המדינה, מלבד דרך נמל התעופה שרמטייבו במוסקבה. ראש הממשלה מיכאיל מישוסטין הגדיר את הנגיף "מחלה מסוכנת מאוד", והעניק לרשויות סמכויות מוגברות כדי להיאבק בקורונה. "אם אזרחים זרים יימצאו חולים – נוכל לגרש אותם או לנקוט צעדים מיוחדים, ובהם בידוד או הסגר", אמר מישוסטין.
מדינה שהחליטה לנקוט צעדים חריפים במיוחד נגד אזרחים זרים היא סמואה שבאוקיינוס השקט. המדינה החליטה למנוע את כניסתם של תיירים מרשימה ארוכה של מדינות – שבכולן התגלו מקרים מאומתים של חולי קורונה. האזרחים הזרים יוכלו להיכנס למדינה רק אם שהו בהסגר למשך 14 יום לפני הגעתם, ובכפוף לאישור רפואי שהונפק שלושה ימים לפני הגעתם.
באוסטרליה, כלל הנוסעים שעברו או שהו בסין החל מ-1 בחודש, לא יורשו להיכנס למדינה. הגבלה זו לא חלה על צוותי אוויר ואזרחי אוסטרליה שעברו או שהו בסין, ואלו יידרשו לבידוד עצמי בבתיהם לתקופה של שבועיים.
בחצי האי קוריאה, הדרום החליט לאסור על כניסת תיירים ששהו במחוז חוביי ב-14 הימים האחרונים, בעוד שבצפון – אזרחים זרים המגיעים לטייל במדינה לא יוכלו להיכנס כלל. אזרחים זרים שמגיעים לטובת עסקים למדינה נדרשים לבלות 14 יום בהסגר לפני כניסתם.
יפן, שבה נרשמו כבר 20 מקרי הדבקה מאומתים, אוסרת על אזרחים זרים שביקרו במחוז חוביי ב-14 הימים האחרונים להיכנס למדינה. במדינה גם החליטו להחמיר מעט עם אזרחי סין, וכאלה שדרכונם הונפק במחוז חוביי – לא יוכלו להיכנס למדינה גם הם, אף שייתכן שלא ביקרו בו לאחרונה.
במזרח התיכון, כוויית החליטה לנקוט צעדים חריפים נגד אזרחי סין והונג קונג ולא תאפשר להם להיכנס למדינה. תיירים שביקרו בסין ובהונג קונג בשבועיים האחרונים לא יוכלו גם הם להיכנס לנסיכות. שכנתנו ירדן החליטה לנקוט צעד דומה לישראל, ולאסור כניסת אזרחים זרים שביקרו בסין ב-14 הימים האחרונים.
"השאלה המרכזית שעמדה בפני משרדי הבריאות בעולם היא מה עושים עם הנוחתים מסין ואם כדאי לנסות לאתר חולים כבר בשדה", הסביר ד"ר אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "המסקנה שאליה הגענו בדיונים שנערכו בארץ היא שמדידת חום בנמל התעופה אינה יעילה. במדידה מושקעת המון אנרגיה מיותרת - ולא מאתרים כמעט אף אחד".
לדבריו, "למחלה יש תקופת דגירה משמעותית של עד 14 ימים והסיכוי שנתפוס אותו בשדה התעופה בדיוק ביום שבו הוא מפתח תסמינים הוא קטן מאוד". הוא ציין כי "נוסעים יוכלו ליטול תרופות להורדת חום, וכך לא להיחשב כמפתחים תסמינים. קיבלנו החלטה להקים עמדת מידע בנתב"ג והפצנו צו עם פרטים מדויקים להתנהגות בבידוד ביתי. יש לנו את היכולת לאכוף את הבידוד הביתי בשימוש בכלים שונים".
במשרד הבריאות חידדו אמש את ההנחיות לציבור השבים מסין, והדגישו כי "גילוי שנאה או ניכור כלפי אנשים ממוצא אסיאתי אינם מקובלים". זאת לאחר שנרשמו כמה מקרי גזענות נגד אזרחים סינים, בעיקר ברשתות החברתיות.
"צריך לא להיכנס לפאניקה ולא לתת לפחדים ודעות קדומות לנהל את המשבר", אמר מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב. "צפיתי בתוכנית שבה התארחה סטודנטית מסין שלומדת בארץ, והיא סיפרה על חוויה לא נעימה שעברה כשאדם זר ניגש אליה ברכבת והשתמש בגוגל טרנסלייט כדי לשאול אותה האם היא הייתה בסין לאחרונה. מגיעים אלינו יותר ויותר עדויות על אנשים שעושים הכללה ומתנהגים בצורה לא ראויה ולא נכונה. ככל הנראה שיא ההתפרצות עוד לפנינו, אך בסוף ההתפרצות תחלוף ונמשיך לשמור על הקשרים החשובים בין הממשלות ובין העם הסיני לישראלי".
נזכיר כי הנחיות הבידוד שפורסמו לציבור על ידי משרד הבריאות מחייבות כל אדם ששהה בסין בשבועיים האחרונים, גם אם לשהות קצרה, לשהות בבידוד בבית ולא לצאת למרחב הציבורי. כמו כן, חל איסור לשהות במקומות ציבוריים ובכלל זה מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות, לתקופה של שבועיים ממועד השהייה האחרונה בסין, שזו היא תקופת הדגירה של המחלה.
במשרד הבריאות מבקשים מהשבים מסין שחשים תסמינים של מחלת חום ושיעול לגשת למרפאה או לבית חולים, בתיאום והודעה מראש, תוך כיסוי האף והפה במסכה או בבד. המשרד הודיע כי בין היתר יחייב את המעסיקים במשק שלא לאפשר כניסה למקום העבודה של מי שאמורים להיות בבידוד.
בתוך כך, הבוקר פרסם מודיעין טיס של רשות שדות התעופה הנחיה מיוחדת לכל חברות התעופה הפועלות בארץ, שלפיה על צוותי האוויר יהיה להכריז לפני הנחיתה כי יש הנחיות מיוחדות של משרד הבריאות בכל הנוגע להתמודדות עם הנגיף. מטרת ההנחיה החריגה היא לסייע לרשויות להתמודד עם נוסעים שהגיעו מסין בטיסות המשך מרחבי העולם. "אם הייתם בסין ב-14 הימים האחרונים, אתם מחויבים לאסוף דף הנחיות עם הגעתכם לנמל התעופה", יודיעו צוותי האוויר לנוכחים במטוס. "אם אתם חשים ברע, יש לכם חום, שיעול או קשיי נשימה – עליכם לגשת במיידי לעמדת החירום בשדה".
משרד הבריאות יפרסם אישור מחלה תקף לכל מי שחובת הבידוד חלה עליו למשך תקופת הבידוד. נוסף לכך, שלשום נענו חברות הסלולר לבקשת משרדי הבריאות והתקשורת והחלו לשלוח מסרונים לכל הישראלים שנוחתים בנתב"ג עם ההנחיות הרלוונטיות לחוזרים מסין.