שבת המלכה
הן מבשלות יחד את ארוחות השבת, מכינות תכנים לפעילויות ויוצרות קשר אישי בגובה העיניים במקביל לתהליך הלימודי. כך מקדמת אורית קאופמן, מנהלת בית הספר "מדרשת אמי"ת", שאחותה טלי חטואל ובנותיה נרצחו בפיגוע בגוש קטיף, את תלמידותיה להצלחה ולאזרחות טובה. "במקום שיש קשר יש חיים"
בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים
תלמידות תיכון "מדרשת אמי"ת" למדעים ואמנויות באשדוד ממתינות בקוצר רוח לתור של הכיתה שלהן להתארח בשבת בביתה של המנהלת והמורה למדעים אורית קאופמן, הנוהגת לארח את התלמידות בביתה במסגרת תפיסה הרואה בחינוך דבר שהוא מעבר לקירות הכיתה והצלצולים.
התלמידות ומחנכות הכיתות מבשלות יחד איתה את ארוחות השבת ומכינות תוכנית לפעילות משותפת. קאופמן, מורה ומנהלת לא שגרתית, מאמינה שכל התפתחות נוצרת דרך קשר אישי כחלק בלתי נפרד מהתהליך החינוכי.
מאות רבות מתלמידותיה של קאופמן במהלך שנות עבודתה כמחנכת וכמנהלת עדיין שומרות איתה על קשר, מתייעצות עימה ומשתפות אותה ברגעים עצובים ושמחים בחייהן. "יותר מכל דבר אחר, כשתלמידה יודעת שיש לה אוזן קשבת ומורה עם אכפתיות, היא באה בשמחה ללימודים וגם מגיעה להצלחה", היא מסבירה.
לפני 16 שנה נרצחו אחותה, טלי חטואל, וארבע בנותיה בפיגוע מחריד בגוש קטיף, ובתוך כל השבר הנורא היא אומרת שהיו אלה תלמידותיה שסייעו לה לקום ולשוב לכיתה.
"כתבתי לתלמידות שלי מכתב מתוך שבעת ימי האבל, כי מול מי שרצה להחשיך לנו את העולם אנחנו חייבים לקום ולהאיר אותו דרך החינוך לתרומה למדינה ולאהבת הזולת", סיפרה.
העצמה וצמיחה של כל תלמידה ותלמידה היא עמוד התווך בגישה החינוכית שלה, לצד אכפתיות מכל אחת.
לאחרונה, כשכמויות עצומות של גשמים ירדו בעיר, הגיעו תלמידות רבות עם גרביים שנרטבו מהשלוליות. אב הבית נשלח לקנות עשרות זוגות גרביים כדי שהבנות יוכלו ללמוד בצורה נעימה יותר, ממש כמו בבית.
"אם אנחנו בתוך המרחב הבית-ספרי רוצים ליצור התפתחות ערכית, מוסרית, לימודית רוחנית - המקום של הקשר הוא בלתי נפרד מהתהליך. במקום שיש קשר › יש חיים, שם אני מרגישה שהאמת פועמת", אומרת קאופמן. "כל תלמיד הוא אדם שלם, ואם נראה אותו במבט רחב ובעין טובה הוא יצליח הרבה יותר".
קאופמן מוסיפה: "בתי ספר רבים מתגאים בתוכניות כאלה ואחרות שהם רוכשים או מקיימים. אבל בעיניי מעבר לכל תוכנית, חשובה ככל שתהיה, הדבר המשמעותי ביותר קורה במרחב של 40 הסנטימטרים שבין עיני התלמידה לעיניה של המורה. בתוך המבט הפשוט והכן משתקפת היכולת של המחנך לומר לתלמידו: 'גדל, צא לדרך, אני יודע שאתה יכול".
מוריה בן-אסולין, תלמידת כיתה ח' במדרשה, מספרת כי קאופמן היא דמות להערצה עבור התלמידות. "דלתה תמיד פתוחה והיא גם נשארת מעבר לשעות הלימודים כדי לשמוע תלמידות ולסייע בכל דבר", אמרה. "היא משקיעה בקשר אישי עם כל אחת מהבנות, ויש לה רצון ואכפתיות לקדם כל אחת ואחת".
רחלי הורביץ, תלמידתה לשעבר של קאופמן, סיפרה שגם עשר שנים לאחר שסיימה את לימודיה קאופמן מהווה עבורה כתובת ודמות לחיקוי. "היא המלאך שלי. ברגעים הטובים וגם באלו שפחות, המורה אורית תמיד שותפה, הראשונה לדעת ולעזור. כשיש לי התלבטות, היא תמיד תיתן לי תחושה שאני הדבר הכי חשוב, ותדאג לפנות את כל העיסוקים על מנת שניפגש ונדבר", סיפרה.
ממליצים על המורים של המדינה
תחרות "המורה של המדינה", הנערכת זו השנה ה-12, היא יוזמה של מפעל הפיס, הסתדרות המורים, "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף בנק מסד, ומהווה פרויקט חברתי שנועד לתת במה לעבודתם של אנשי חינוך מצטיינים ויוצאי דופן. מבין כ-160 המורים שעלו עד היום לשלב הגמר, זכו 68 בתואר המכובד "המורה של המדינה".
בפעם הבאה זה יכול להיות אחד או אחת מהמורים האהובים שלכם. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להמליץ על המורה שראוי לדעתכם לתואר בעזרת טופס הרשמה .
וגם השנה: פרס מפעל הפיס למורה המבטיח. ניתן להגיש כמועמדים בקטגוריה זו מורים העוסקים במקצוע ההוראה שלוש שנים ומטה בלבד. בנוסף, ששת המורים הזוכים יקבלו כל אחד מלגה בסך 15 אלף שקל מתנת מפעל הפיס ואותה יוכלו לתרום לקהילה.
- הקריטריונים לבחירת המורה של המדינה
תהליך המיון וסינון המועמדים ייעשה בכמה שלבים בליווי ובפיקוח צמוד של חברת קינן שפי. לאחר שייבחרו 15 המועמדים הסופיים, תראיין אותם ועדה ציבורית המורכבת מאישים בכירים בתחומי החינוך, החברה, התעשייה והכלכלה ותבחר מביניהם את ששת המורים שיזכו בתחרות. תהליך הבחירה על כל שלביו ייעשה בכלים מקצועיים בלבד, ובשום מקרה לא לפי כמות הטפסים שיישלחו עבור מועמד מסוים.
הזוכים יוכרזו בטקס חגיגי במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שייערך בחודש מאי. כל 15 המועמדים שיגיעו לגמר יקבלו תעודת הוקרה ומחשב נייד אישי מתנת בנק מסד. ששת המורים הזוכים יזכו בנוסף גם בהשתלמות יוקרתית בארה"ב, מתנת תלמ"א (תוכנית לאומית למצוינות באנגלית), הממומנת על ידי קרן משפחת שטיינהרט בישראל וקרן שוסטרמן, וכאמור, במלגה מתנת מפעל הפיס, אותה יוכלו לתרום.
זה הזמן להמליץ על המורה של המדינה
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים