שתף קטע נבחר

 

המסכים הם לא האויב שלכם

אנגלית טובה, ידע במחשבים, פיתוח היצירתיות ולימוד תחומים חדשים. אנחנו אוהבים לומר כמה המסכים הרסניים, אבל במינונים נכונים יש להם ערך גדול לילדים

השבוע יצאתי מהבית ליום גדוש פגישות בחוץ. באמצע הדרך גיליתי ששכחתי את הטלפון הנייד בבית. אם קרה לכם אתם בהחלט יכולים להבין את חוסר האונים שהרגשתי - איך אפעיל שירות חניה כשאגיע לפגישה? ועוד לא התחלתי לחשוב על הניתוק מהסביבה. מה עם הילדים? ובזמן ההמתנה לפגישה מה אעשה? הרגשתי ששכחתי איבר בבית ושפיתחתי תלות במכשיר, נשמע לכם מוכר?

 

הילדים שלכם כל היום עם הראש במסך - משחקי מחשב, טיקטוק, רשתות חברתיות, יוטיוב, ואתם מוצאים את עצמכם נלחמים ונרעשים, מה יהיה איתם? מה הם עושים שם? מרגישים שאתם מאבדים שליטה על זמן המסך ועל התוכן?

 

אפשר בהחלט להבין את ההורה המתוסכל, המודאג, החש אי נוחות, בלשון מחוסר השליטה ממה שהילד עושה ונחשף אליו במסכים השונים. רוב ההורים גדלו בדור ללא מסכים או שהיו בתחילת דרכם הטכנולוגית. הטלפונים לא היו כל כך חכמים והילדים היו הרבה יותר תמימים.

 

כיום אנו חיים בעידן הפוסט מודרני והמהפכה הטכנולוגית הביאה עימה התפתחות מהירה וחסרת תקדים בתחום הדיגיטלי. נראה כי הידע של ההורים בכל הנוגע לתחום לא מספיק לעקוב אחרי ההתפתחות המטאורית הזו וחוסר הידע גורם להורים לחוסר שליטה ולחוסר בטחון, כך שאם נראה לכם שאתם נלחמים בטחנות רוח זה באמת כך.

אפשר למצוא את הטוב גם בשימוש במסכים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר למצוא את הטוב גם בשימוש במסכים(צילום: shutterstock)

 

אתם באמת רוצים למנוע מהילדים גישה למסכים?

לא ניתן לעצור את ההתפתחות הזו. ימי התום של שנות ה-80-90 כנראה לא יחזרו בקרוב, לכן דווקא כן חשוב להכין את הדור הגדל כעת לעולם החדש, הדיגיטלי. התפקיד ההורי השתנה והתפתח ואם תחשבו על הילד שלכם בגיל 25, סביר להניח שתרצו שיהיו לו כישורים טכנולוגים על מנת שיהיה עצמאי ויצירתי בעולם החדש.

 

נכון שיש הרבה סכנות ברשתות החברתיות ובזמן מסך לא מבוקר. על הסכנות יש לא מעט מידע והן מאד מדוברות, אין להקל בהן ראש ולאחר שבדקנו, סיננו תוכן ונתנו לילדנו הדרכה מה מותר ואיך אסור לנהוג שמנו תוכנות מעקב על זמן המסך ועל מיקום הילד בכל זמן נתון, בכל זאת נראה כמה יתרונות יש במסכים שנהיו חלק בלתי נפרד מחיינו:

 

ידע זה כוח

משפחת היוטיוב ודומיה הביאו עימם מהפכת ידע ומידע. הנוער של היום צופה בתכניות יוטיוב יותר מאשר בטלוויזיה, הנוער מעמיק ומרחיב את הידע הכללי שלו. הורים רבים מופתעים שילדם יודע להשיב על שאלות בנושא ידע כללי ובמה שקורה סביבם במדינה. אם תשוחחו עימם, תראו כמה ידע צברו מזמן המסך. בעולם החדש המידע והידע בלחיצת כפתור ולצד התוכן הסתמי יש גם לא מעט תוכן איכותי. בצד הידע יש גם את החשיפה לשפות שונות והאנגלית שלהם משתפרת בצורה ניכרת.

 

קראו עוד:

סימני אזהרה להתנהגות מסוכנת של מתבגרים

מה צריך לדעת על הלו"ז של המתבגר בבית?

מחקר: מה יהפוך מתבגרים לאנשים מצליחים?

 

העתיד כבר כאן

המחקרים האחרונים מצביעים על כך שרוב הילדים הלומדים כעת במערכת החינוך יעבדו במקצועות שעוד לא הומצאו, כדאי לתת את הדעת על תעשיית המכונית האוטונומית שהולכת ומתפתחת בכדי להבין כמה מקצועות חדשים יתפתחו בעקבותיה וכמה ייעלמו מן החיים שלנו. הנקודה הזו חשובה על מנת להבין את נקודת המוצא של ההורים בכדי לחשוב מה נכון לילד ללמוד והיכן להוציא את המשאבים שלו ושלהם על מנת להכין אותו לעתיד. יש אינספור דוגמאות לכך שמי שידע לתפעל מחשב ולהתעדכן בחידושים הטכנולוגים יוכל לתפעל את חשבון הבנק שלו לדוגמא עקב הסניפים ההולכים ונסגרים, הקניות הולכות ונעשות רבות יותר באונליין.

 

כל דבר דורש כלים טכנולוגיים

אפילו אם תרצו להציג מוצר או רעיון חדש כדאי שתדעו לתפעל מצגת כמו שצריך. מספיק להתבונן בסבא וסבתא ובנכדים שלהם על מנת להבין כמה המחשבים הם חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו וכמה הדור הקודם עומד מתוסכל וחסר אונים מול חוסר הידע והכישורים הנדרשים אפילו בכדי לראות תוצאות בדיקות מקופת החולים שלהם.

משפחה שקועה בטלפון הנייד (צילום: Shutterstock)
בסופו של דבר גם אנחנו ההורים במסכים כל היום(צילום: Shutterstock)

 

יצירתיות ומעורבות חברתית

רבים יגידו שאין כמו יצירת קשר פנים מול פנים ומשחק באותו חלל, אך האם יצא לכם להתבונן בבת שלכם ממציאה ריקוד או בבן שלכם נלחם בכוחות הרשע במחשב? הם מפתחים את החלק האחראי במוח על היצירתיות. הם מפתחים מיומנות של שיתוף פעולה עם החברים ברשת, מנהיגות, גמישות, הכלת תסכולים, חברות וקואליציות.

 

ככל שנפנים ונבין שמשחק המחבואים של שנות ה-90 הוחלף בפורנייט וטיקטוק ומקבלים ממנו ערכים נוספים שאם רק נקשיב נשכיל להבין שהם לא לבד בחדר עם המסך, הם נמצאים בעולם שלם מלא באתגרים אשר מפתחים אותם לחיים. אפשר להסכים ואפשר גם לא, אבל הרשתות החברתיות כאן כדי להישאר ולהתפתח ואגב, גם ווטסאפ מוגדרת תחת ההגדרה לרשת חברתית.

 

אלטרנטיבות

תהיו כנים עם עצמכם, מי שילם עבור כל המסכים בחדר? ברוב המקרים ההורים הם אלו ששולטים בקניית המסך/הנייד כי הם מבינים שאין מנוס מכך, אך מנהלים קונפליקט פנימי לגבי העניין. קשה לנו להודות אפילו בפני עצמנו שלעיתים אנו זקוקים לחצי שעה של שקט והמסך הוא הדרך הקלה להשגת השקט הזה.

 

אפשר לשלב מסכים ופעילות גופנית בהרבה מאד תוכנות או לרשום את הילד לחוג ספורטיבי כלשהו. תנו להם אלטרנטיבות, רבים הילדים שישמחו לצאת מהמסך לטובת אימון כדורסל עם אבא או רכיבה על אופניים עם אמא.

 

הורה וילד (צילום: Shutterstock)
אי אפשר להתעלם מהקדמה (צילום: Shutterstock)

 

מודעות

כולם רוצים שינוי אך אף אחד לא רוצה להשתנות. כל מה שלא מוכר לנו מרתיע אותנו. זה מנגנון הישרדותי הטבוע בכל אחד מאיתנו. אנחנו עסוקים יותר בפחד מהשינוי ובטוחים שיודעים הכי טוב עבור הדור הבא. אני מציעה להפסיק לראות במסך כאויב גדול. בכל דור יש חידושים שהדור הקודם הרים גבה ואסר אותם. הדור הקודם לא האמין שנשלם כסף על מים, או שמותר לגור יחד לפני הנישואין. הדור הקודם חשב שמסעדות הן מותרות ופרט לאירוע ממש מיוחד לא הולכים למסעדה, וכיום נראה אתכם משיגים מקום בערב שישי במעבר האחורי של המסעדה.

 

אם לא נוכל לנצח בואו נצטרף, נשחרר את המקום המאוים ונבדוק מה נוכל לקחת מהקדמה וההתפתחות שהביאה עימה. אתם בוודאי כבר חכמים ומנוסים בכדי להבין שככל שנגביל את זמן המסכים זה רק יגרום למסכים להיות יותר אטרקטיביים בעיני הילדים.

 

אם הילד הולך לבית הספר, עושה את המטלות מותאמות גילו, עושה פעילות גופנית ורב השיח שלכם מלווה בוויכוחים על זמן המסך ופוגם בטיב היחסים שלכם אולי כדאי שתחשבו מסלול מחדש. אולי כדאי כן לחשוב קדימה ושכל הורה יבחר בעצמו באופן מודע מה נכון לו ונכון לביתו, מה הגבולות שלו, ולא באופן אוטומטי להירתע מהנושא.

 

קרוב לוודאי שגם ברגע זה אתם יושבים מול מסך וקוראים את הכתוב, לכן מציעה להניח מעט בעיקר לעצמכם עם נושא המסכים. הם לא הבכרח האויבים שלכם ועל כל מחקר שיש על כמה המסכים מזיקים יצא מחקר המוכיח כמה הם מפתחים.

 

הכותבת שירלי בן יאיר, מנחת הורים מוסמכת משרד החינוך, מנהלת התוכן של מרכז הורות גבעתיים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא ניתן לעצור את ההתפתחות
צילום: shutterstock
מומלצים