"החוכמה היא להביא חדשנות לבית שאן, לדימונה, לירוחם ולטבריה"
איך הרשויות המקומיות והשלטון המקומי תורמים לחדשנות העירונית, ומה צפוי לנו בוועידת השלטון המקומי לחדשנות MUNI-EXPO 2020? "אנחנו מובילים את נושא החדשנות ואת ניהול הערים החכמות", אומר ראש העיר מודיעין ויו"ר השלטון המקומי חיים ביבס לאולפן ynet. צפו
בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות Muni Expo
מערכת בחירות שלישית בתוך שנה, אי ודאות פוליטית וממשלת מעבר, מציבות מכשול גם בפני הרשויות המקומיות, שחלקן תלויות כלכלית כמעט לחלוטין בהעברת תקציבים ממשלתית. למרות זאת, בשנה האחרונה הן ניהלו בפועל את החיים של התושבים ושמרו על השגרה, כשבתווך גם צמחו יוזמות של ראשי רשויות שתפסו פיקוד. האם זו תחילתה של מגמה שתלך ותתעצם ועד כמה הרשויות המקומיות מוכנות לקבל על עצמן ניהול אוטונומי לחלוטין? בדקנו עם ראש העיר מודיעין ויו"ר השלטון המקומי, חיים ביבס שהגיע לאולפן ynet.
איך המשבר הפוליטי משפיע עליכם, השפיע עליכם, בזמן אמת?
"קודם כל הוא משפיע מאוד, משום שבשנה האחרונה אנחנו בעצם מתנהלים לבד. מצד אחד אין משרדי ממשלה, הקפאה מוחלטת של הרבה מאוד דברים. מצד שני אנחנו גם נושאים את האלונקה הזאת לבד וכל יום מעמיסים עליה עוד ועוד גזירות ועוד מטלות כאלה ואחרות", מציין ביבס. "אנחנו שנה שלמה מוכיחים שאנחנו בעצם לא רק הזרוע הביצועית האמיתית של ממשלת ישראל, אלא גם הזרוע היציבה ביותר במדינת ישראל. אנחנו עושים הכל - חינוך, תרבות, פנאי, תחבורה".
"מצד שני זו הייתה שנה לא פשוטה", מוסיף ביבס. "זו הייתה שנה מאתגרת, שנה שבסופה אנחנו גם צריכים להבין שאי אפשר יהיה להמשיך בדרך הזאת עוד הרבה זמן".
צריך לדעתך להעניק לרשויות המקומיות יותר סמכויות?
"חד משמעית כן, משום שהשנה האחרונה מוכיחה שאם היו לנו יותר סמכויות היינו יכולים להמשיך ולהתנהל עוד הרבה שנים ככה. שימשיכו לעשות בחירות, מערכת אחרי מערכת, לקחנו על עצמנו הרבה מאוד דברים ואילו היה לנו גם את הסמכויות עצמן, היינו יכולים להתקדם הרבה יותר".
ביבס מציין שניתן לראות את ההבדל גם בין רשויות עצמאיות לבין רשויות המקבלות מענקי איזון. "67 הרשויות שנוטלות מענקים רצות קדימה ומדובר בסדר גודל של למעלה מ-50% מתושבי ישראל החיים ברשויות האלה. אם הן לא יקבלו את המענק הן יקרסו, ולכן אנחנו עומדים על כך שלפחות את הבסיס נוכל להמשיך לקבל".
איך הרשויות המקומיות והשלטון המקומי תורמים לחדשנות העירונית?
"אנחנו מובילים את נושא החדשנות כבר למעלה משלוש שנים - מה שנקרא, ניהול הערים החכמות", אומר ביבס. לדבריו, זה הדבר הבא ובסוף, כל הערים במדינת ישראל ובכלל בעולם המערבי יהיו בתוך הסיסטם של ניהול ערים חכמות. "זה מביא ליעילות, לקיצור תהליכים, לקיצור בירוקרטיה ולקיצור משמעותי בהרבה מאוד דברים. אנחנו כשלטון מקומי לקחנו על עצמנו לקדם את הנושא, הקמנו מרכז חדשנות במטרה לייצר פתרונות קצה, והדבר הנוסף והמשמעותי, יהיה גם להביא תקציבים לרשויות שצריכות את זה. בסוף זה לא חוכמה שתל אביב, מודיעין, הרצליה ורעננה יהיה להם חדשנות ויהיה להם ניהול ערים חכמות. החוכמה זה להביא את זה לבית שאן, לדימונה, לירוחם ולטבריה".
תן לנו איזשהו ספוילר, משהו מהועידה, מה-EXPO השנה?
ביבס מביא דוגמה של מערכת הסעות חכמה ומקושרת שמדווחת להורים על מיקום ילדיהם בדרך למוסדות החינוך דרך מאגרי נתונים המוצגים על גבי מפה דיגיטלית. "ההורה יושב במשרד, יודע בדיוק מתי הילד שלו יצא, מתי הוא חזר, אם הוא בכלל עלה להסעה, או לא עלה להסעה - זה הדבר הבא". לדבריו, הרשות מקבלת תמונת מצב מלאה של ההסעות המבוצעות בפועל ומאפשרת שקיפות לתושבים בעזרת אפליקציית הורים. ההורים יוכלו לקבל התראה של 10 דקות לפני הגעת ההסעה, ללא המתנה מיותרת וגם לראות שהילד הגיע ליעדו. "זה כבר נכנס ב-100 רשויות ואנחנו לאט לאט מרחיבים את היכולת גם של ההורים וגם של המערכת לעקוב ולראות".
איזה עוד מהלכים אתם עושים בשלטון המקומי כדי לנסות להנחיל לנו את החדשנות הזאת במשך השנה?
"יש לנו את הנושא של אשפה חכמה, שמאפשר מעקב מלא ויכולת בכל שלב נתון לשלם רק על מה שאתה מפנה בפועל". ביבס מספר על פחי אשפה עם קולטנים המתריעים כשתכולת הפחים העירוניים מלאה. הטכנולוגיה יוצרת בקרה מלאה על פינוי האשפה בעיר, מונעת הצפות זבל ומייעלת את תהליך פינוי הפחים דרך מתקני מחזור טמוני קרקע, דחסניות, מכולות, מיחזור ופתרונות כוללים לטיפול באשפה. "הכול מביא לחסכון משמעותי של מיליונים שחוזר להשקעה בחינוך, בתרבות".
"יש גם נושא של תחבורה חכמה. היכולת לעקוב אחרי התחבורה הציבורית. אנחנו לאט לאט נכנסים פנימה על מנת לאפשר לתושב לעקוב בכל שלב נתון איפה האוטובוס נמצא, מתי הוא מגיע, מתי הוא לא מגיע. ויש עוד הרבה דברים מרכזיים שאנחנו יושבים עליהם".
והממשלה מגבה אתכם או שאתם מוצאים את עצמכם לבד?
"המשרד לשוויון חברתי מוציא הרבה מאוד משאבים על ישראל דיגיטלית וניהול ועל ניהול ערים חכמות, בעיקר לפריפריה, וכך זה צריך להיות. בסוף אנחנו יודעים להסתדר, אבל יש רשויות שצריכות את הסיוע של המדינה. אנחנו מביאים את הסיוע המקצועי, והמדינה את הסיוע התקציבי ואנחנו ביחד מתחברים כדי להנגיש את כלל הרשויות".
אם נדבר ממש לסיום על החזון שלך, למשל 2022 - עיר חכמה ועצמאית?
"אני הייתי לוקח את זה טיפה יותר קדימה, 2025, אנחנו נגיע למצב שהרבה מאוד ערים יהיו בפנים, אנחנו מצד אחד ניתן להם את מרכז החדשנות, את הענן שאנחנו עכשיו רוכשים כדי לייצר לכל הרשויות האלה את היכולת לקבל את כל המידע המגובה ומאובטח כנדרש. מצד שני גם להגיע למצב שהרבה מאוד תוכניות נכנסות בתוך הרשויות, לא רק במרכז הארץ אלא בצפון, בדרום, בגליל, בנגב".
ועידת החדשנות MUNI EXPO תתקיים בשבוע הבא, 19-20.2.2020 באקספו ת"א.
בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות Muni Expo