מעצרי הברחת הגת: השיטה, המספרים והצעד שיכול לעצור את התופעה
מאז נובמבר 2018 נעצרו על הברחת גת לאירופה 120 ישראלים - רובם מאוכלוסיות מוחלשות שמנוצלים על-ידי מפעילים. הבעיה: בארץ זה חוקי, וידי המשטרה כבולות. משרד החוץ מנסה לשנות את המצב, וגם תיקון צו הייצוא עשוי לסייע
משרד החוץ פנה באחרונה למשטרת ישראל בבקשה שתפעל נגד המגייסים של בלדרי הגת לאירופה – תופעה שהולכת ומתרחבת: מאז נובמבר 2018 ועד היום נעצרו לא פחות מ-120 ישראלים, רובם צעירים. כיום כלואים ברחבי אירופה 16 ישראלים בגין עבירה שכזו, מתוכם ארבעה קטינים בגילאים 17-15 בפראג, וינה וקופנהגן.
התופעה נולדה מכך שמפעילים ישראלים מגייסים אנשים מקרב אוכלוסיות מוחלשות בחברה הישראלית ומפתים צעירים לדבר עבירה בחו"ל. השיטה עובדת כך: המפעיל מוסר להם בשדה התעופה מזוודות עם 35-25 ק"ג גת כל אחת (נתפסו גם צעירים ישראלים עם כמות של 80 ו-90 ק"ג ואפילו 184 ק"ג בתשע מזוודות). בתמורה הוא מציע לצעירים כרטיס טיסה לחו"ל (לרבים מהם זו הפעם הראשונה בחו"ל) וסכום שנע בין 2,000 ל-5,000 שקל. את המזוודות הם אמורים לתת לנציג בחו"ל והם מונחים לא ליצור קשר עם השגרירות אם נתפסים ו"להמתין לשחרורם המהיר על ידי המפעילים".
מלבד אותם 120 עצורים, במשרד החוץ מעריכים שישנם עוד עשרות שנתפסו אך לבקשתם הקונסול הישראלי לא קיבל הודעה על המעצר. עוד מעריכים כי מאות ישראלים אחרים הוציאו לפועל את המשלוח האסור ולא נעצרו.
גילאי העצורים נעים מ-15 ועד 48, רובם סביב גיל 20. המפעילים מנצלים אוכלוסיות מוחלשות בחברה הישראלית. בין העצורים צעירים מהקהילה האתיופית, בני ישיבות, חוזרים בתשובה, יוצאים בשאלה, נפגעי נפש וחוסים במעונות נוער ואזרחים בטיפול משרד הרווחה. רבים מהעצורים הם תלמידי ישיבות ואולפנות מסוימות שבהן התופעה נפוצה. המדינות שבהן נעצרו: דנמרק, נורבגיה, שבדיה, אנגליה, גרמניה, ספרד, שווייץ, טורקיה, אירלנד, צ'כיה, אוסטריה וצרפת.
לעיתים הישראלים נתפסים בתחנות ביניים במעבר טיסות. לעיתים אחרות הם מסורבים כניסה ומגורשים תוך יום-יומיים (למשל בנורבגיה או באנגליה), אך לפעמים נשפטים לתקופות מאסר - כמו בגרמניה, צרפת ושבדיה (כמה חודשים) או טורקיה (10 שנים).
פרטי המפעילים נמצאים בידי משרד החוץ מדיווחי עצורים ובני משפחותיהם והועברו למשטרת ישראל. אולם מכיוון שהגת חוקי בישראל ובאירופה לא – מעשי המפעילים לא נחשבים כבלתי חוקיים עבור המשטרה בישראל ולכן התופעה ממשיכה ואף מתגברת.
דיונים ומכתבים
לאחרונה פנה מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם במכתב לממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, פירט בפניו את חומרת התופעה וביקש את מעורבותו על מנת שהמשטרה תפעל לאלתר נגד המגייסים בישראל. "יהיה בכך כדי למנוע מעצרים נוספים רבים של אזרחים ישראלים תמימים ומשוטים במדינות חוץ", כתב רותם.
בנוסף התקיימה ישיבה ברשות שדות התעופה בהשתתפות מנכ"ל הרשות יעקב גנות, מנהלת המחלקה לישראלים בחו"ל במשרד החוץ סימה דובדבני ונציגי משטרת ישראל, ובה נדונה השאלה כיצד לטפל בתופעה. בעקבות הדיון החלו גורמים בנתב"ג להזהיר ישראלים שבמזוודות שלהם יש צמח גת בכמויות מסחריות שהם עלולים להייעצר באירופה. למרות זאת, רובם ככולם המשיכו בטיסה כרגיל.
עוד נודע כי השר לבטחון פנים גלעד ארדן פנה לשר הכלכלה אלי כהן וביקש ממנו לתקן את צו הייצוא החופשי, כך שיכלול את צמח הגת. כהן השיב שהוא אינו יכול לתקן את הצו כי גת איננו נכלל בפקודת הסמים המסוכנים. ארדן שב ופנה לכהן והביע הסתייגות מהקביעה שלו. ארדן טען שההיתר ליצוא מסחרי של עלי הגת ניתן מכוח צו יצוא חופשי וכי בנסיבות אלו יש לתקן את הצו כך שיחריג מהאישור את יצוא עלי הגת למדינות בהן חל איסור על הכנסת הגת לשטחן, תוך פירוט המדינות, וצעד זה פשוט לביצוע ולא תהיה פה משום פגיעה בסחר הבינלאומי.
השר לביטחון פנים ציין כי משטרת ישראל יזמה אזהרה בנמל התעופה ליוצאים את הארץ כשברשותם גת, אולם כפי שמתברר אין בכך על מנת לעצור את התופעה המסוכנת באופן מלא, וידיה של המשטרה כבולות. "מדובר בתופעה שהולכת ומתרחבת ומשפיעה על יותר ויותר ישראלים שגורמים עברייניים מנצלים את תמימותם ואת חוסר המודעות שלהם להשלכות החמורות של הפעולה הזו. אנו עלולים למצוא את עצמנו מתמודדים עם ישראלים רבים שנשפטים לעונשי מאסר קצרים או ממושכים, דוגמת הצעיר שנשפט בטורקיה ללא פחות מ-10 שנות מאסר בפועל".