הנסיקה המיידית והתמרון החריג: כך חמק המטוס מפגיעה בדמשק
המטוס של חברת התעופה הסורית שנשא 172 נוסעים, הגיע כבר לגובה של 2,000 מטר בלבד לקראת נחיתה, כשמתקפת הטילים בדמשק גרמה לו לבצע תמרון חריף תוך שהוא מגביר מהירות ונוסק בחזרה לגובה 8,200 מטר. צפו בתמונות המכ"ם הדרמטיות
מטוס האיירבוס 320 שניסה לנחות בנמל התעופה בדמשק החל להנמיך גובה מ-33 אלף רגל (כ-10,000 מטר) לקראת השעה 1:00 בלילה בין רביעי לחמישי. כ-13 דקות לאחר מכן, כשהוא בגובה של 2,000 מטר בלבד מול מסלול הנחיתה בדמשק, יצאה לדרך מתקפת טילים ישראלית לפי גורמים זרים שגרמה לו לבצע תמרון חריף ביותר, תוך כדי שהוא מגביר מהירות ונוסק בחזרה לגובה של כ-8,200 מטר. התמרון היה מעגלי עד שלבסוף הסתיים צפונית מערבית לדמשק במסלול נחיתה בשדה התעופה של חמימים סמוך ללטקיה. בסרטון הבא: מתוך המכ"ם - נסיקה פתאומית, הגברת מהירות ושינוי כיוון מדמשק צפונה.
משרד ההגנה במוסקבה טען כי התקיפה שיוחסה לישראל סיכנה את המטוס של חברת התעופה הסורית CHAM WINGS שנשא 172 נוסעים והיה בדרכו מנג'ף בעיראק לדמשק (6Q514). ברשת RT הרוסית ציינו כי זו הייתה נחיתת חירום. לפי הדיווחים, בגל התקיפות נהרגו 23 בני אדם בהם גם אזרחים איראנים.
דובר משרד ההגנה הרוסי איגור קונשנקוב אמר כי ישראל מודעת היטב לנתיבי הטיס האזרחיים מסביב לדמשק הפעילים ביום ובלילה. לדבריו, "פעולות פזיזות שכאלו מוכיחות שלמקבלי ההחלטות בישראל לא אכפת מאזרחים שעלולים להיפגע. רק בזכות הפעולות המיידיות של פקחי הטיסה בנמל התעופה של דמשק והפעולות היעילות של מערכת התעבורה האווירית, הצליח האיירבוס A320 לנחות בשדה התעופה החלופי הקרוב ביותר", אמר הדובר.
אירוע דומה התרחש ב-26 בדצמבר 2018 כאשר אותה טיסה של חברת התעופה הסורית (6Q514) הגיעה לנחיתה בנמל התעופה בדמשק בזמן תקיפה של מחסני נשק ותחמושת המיוחסת לישראל. תוך כדי הליך הנחיתה המטוס החל לבצע סיבוב באוויר ואחרי זמן קצר המשיך צפונה עד שנחת בלטקיה. יממה אחרי האירוע הודיעו הרוסים כי ישראל סכנה שני מטוסים אזרחים ושמדובר ב"פרובוקציה".
לפי ההודעה הרוסית מטוסי F-16 של חיל האוויר הישראלי שיגרו אתמול בלילה שמונה טילי אוויר-קרקע ליעדים בפרברי דמשק מבלי שנכנסו למרחב האווירי הסורי. במוסקבה האשימו כי "זו הפכה לשיטת עבודה עבור חיל האוויר הישראלי להשתמש במטוס אזרחי כמגן מפני מערכות הנ"מ הסוריות".
מרכז המעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה שמושבו בבריטניה, דיווח שלפחות 23 בני אדם נהרגו בתקיפה שיוחסה לישראל בדמשק ובאזורים נוספים בסוריה - ושלושה מהם היו אזרחים איראנים. בארגון ציינו כי 15 מההרוגים משתייכים למיליציות הפרו-איראניות הפועלות במדינה. מתוכם, חמישה הם אזרחים סורים והאחרים בעלי אזרחות זרה - כששלושה הם כאמור איראנים. שמונת ההרוגים האחרים במתקפה לפי הדיווח שייכים לצבא אסד, אחד מהם קצין. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית של סוריה, "סאנא", שמונה חיילים של אסד "נפצעו" בתקיפה, ונגרם נזק לרכוש.
בארגון ציינו בלילה הקודם כי התקיפה כוונה נגד יעדים של המשטר הסורי והמיליציות הפרו-איראניות צפונית לדמשק ובשדה התעופה אל-מאזה, ונגד אתר למחקרים מדעיים בפרברי דמשק. בהודעתו המעודכנת אמש ציין מרכז המעקב שמקרי המוות התרחשו בפרברי דמשק וגם באזור דרעא.
כמה שעות לפני התקיפה, שלשום בשעה 19:00, זוהה מטוס מטען איראני מדגם בואינג 747 של Saha Airlines, הנמצאת בבעלות משמרות המהפכה האיסלאמית, שעשה את דרכו חזרה מדמשק לטהרן. המטוס זוהה בגובה שיוט על תוואי המסלול ששימש להעברת תחמושת מטהרן לסוריה.
למרות שהמטוס לא שידר במהלך מסלולו כדי לא להיחשף הוא נקלט בטכנולוגיית MLAT. טכנולוגיה זו מאפשרת קליטה של המטוס מכמה מקלטים שונים כך שתוכנת מחשב מצליחה לחשב את מיקומו המדויק על אף שלא שידר ולא רצה להיחשף. יצוין כי לפי דיווחים זרים ישראל תקפה בעבר באזור נמל התעופה בדמשק בעקבות טיסות של מטוסי תובלה שהביאו ציוד צבאי מאיראן.
לפני כשנה וחצי אבד הקשר עם מטוס מודיעין של צבא רוסיה מסוג איליושין 20 בזמן תקיפה בלטקיה שבסוריה, אשר יוחסה לישראל. המטוס נעלם במרחק של כ-35 ק"מ מחופי העיר הסורית. ברוסיה טענו אז כי ישראל עדכנה את הרוסים דקה לפני התקיפה, וכי המטוס הופל על-ידי צבא סוריה. לפי הרוסים, המטוס עבר בדרכן של מערכות ההגנה האווירית הסוריות. ברוסיה האשימו אז את ישראל בהפלת המטוס, וטענו כי פעולותיה של ישראל היו "חסרות אחריות", שהובילו למותם של 15 רוסים.