הנגיף מוציא את המעקב הסיני מהצללים
הסינים ידעו שהשלטון עוקב אחריהם עוד הרבה לפני התפרצות נגיף הקורונה. החשש מהתפשטות הווירוס חשף חלק מהטכנולוגיות המתקדמות של בייג'ינג
כשגבר מהעיר האנגג'ואו חזר מנסיעת עסקים המשטרה המקומית נכנסה לפעולה. היא חיפשה את לוחית הרישוי שלו ועקבה אחרי מכוניתו. המכונית אותרה בעיר סמוכה, וונז'ו. באותה עיר התפשט נגיף הקורונה – למרות שהמרחק ממוקד ההתפרצות במחוז חוביי גדול. השוטרים ביקשו ממנו להיות בבידוד במשך שבועיים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אחרי 12 ימים הגבר השתעמם, ויצא לביתו בהאנגג'ואו מוקדם מהנדרש. הפעם לא רק המשטרה יצרה איתו קשר אלא גם הבוס שלו. מצלמה עם טכנולוגיית זיהוי פנים מצאה אותו ליד האגם המערבי בהאנגג'ואו. הרשויות שלחו אזהרה לחברה שבה הוא עובד.
"הייתי קצת בהלם מהיכולת של רשת המעקב ההמונית ומהיעילות שלה", מספר הגבר, שביקש לא להזדהות. "בעיקרון הם יכולים לעקוב אחרי התנועות שלנו עם טכנולוגיית בינה מלאכותית ו'ביג דאטה' בכל זמן ובכל מקום".
האזרחים בסין יודעים כבר זמן רב שמערכת המעקב האלקטרונית המתוחכמת ביותר בעולם עוקבת אחריהם. מצב החירום בעקבות נגיף הקורונה הוציא מהצללים חלק מהטכנולוגיה הזאת, וסיפק לרשויות הצדקה לעלות שלב במעקב אחרי האזרחים.
חברות בינה מלאכותית ומצלמות אבטחה מתפארות במערכות שלהן - שיכולות לאתר ברחוב אזרחים שסובלים מחום, לזהות פנים גם כשהאזרחים חובשים מסכות. אם חולה קורונה עולה על רכבת מערכת מתקדמת יכולה לספק מידע לא רק עליו, אלא גם על האנשים שיושבים איתו בקרון. כל המידע מועבר לרשויות.
למרות תלונות (אנונימיות) ברשתות החברתיות, בינתיים נראה שבמקרה הזה הסינים מקבלים את המעקב של השלטון - ואפילו מברכים עליו, בזמן שהמדינה נחושה לעצור את התפשטות הנגיף. "בנסיבות האלה אנשים יכולים לחשוב שזה הגיוני, גם אם לא הודיעו להם במיוחד על כך", אומרת קרולין ביג, חברה במשרד עורכי דין מהונג קונג.
כבר זמן רב שחברות התקשורת עוקבות "בשקט" אחרי תנועת המשתמשים שלהן. השבוע חברת הסלולר China Mobile שיווקה את המעקב כשירות לאזרחים. היא שלחה סמסים לתושבי בייג'ינג ואמרה להם שהם יכולים לבדוק איפה הם היו במשך 30 הימים האחרונים. היא לא הסבירה מדוע המשתמשים עשויים להיות זקוקים למידע הזה, אך המידע עשוי להיות יקר ערך בימים שבהם הרשויות חוקרות תושבים ועובדים על היסטוריית הנסיעות שלהם מתחילת התפרצות הנגיף.
"בעידן של 'ביג דאטה' ואינטרנט אפשר לראות בבירור את התנועה של כל אחד. אנחנו נמצאים בזמנים שונים לחלוטין מבתקופת הסארס", אומרת לי לנג'ואן, אפידמיולוגית, בראיון לרשת השידור הממלכתית CCTV. "אנחנו צריכים לעשות שימוש מלא בטכנולוגיות חדשות כאלה כדי למצוא את מקור ההידבקות ולהשתלט עליו".
משרד התעשייה הסיני קרא השבוע לחברות הבינה המלאכותית ולמוסדות המחקר לעזור להיאבק בהתפשטות הנגיף. החברות הגיבו בשלל הודעות שמשוויצות ביכולות של הטכנולוגיה שלהן. חברת Megvii שמתמחה בזיהוי פנים אמרה שהיא פיתחה דרך חדשה לזהות אנשים שסובלים מחום, בסיוע משרדי המדע והתעשייה. "מערכת מדידת טמפרטורה בבינה מלאכותית" נעזרת במצלמות תרמיות וסורקת את הגוף והפנים של האזרחים כדי לזהות אותם. המערכת הזאת כבר נבדקת במחוז בבייג'ינג.
SenseTime, עוד חברת בינה מלאכותית, מסרה שהיא בנתה מערכת דומה בכניסות לבניינים. בניגוד לטכנולוגיה בעבר, כעת המערכת יכולה לזהות פנים של אזרחים גם אם הם חובשים מסכות. חברת מצלמות המעקב Zhejiang Dahua אמרה שהיא יכולה לזהות אנשים שסובלים מחום עם מצלמות אינפרא-אדום ברמת דיוק של עד 0.3 מעלות.
ז'ו ג'יאנשנג, מהאקדמיה הסינית למדעי הרכבות, התראיין לסוכנות הידיעות הממלכתית "שינהואה" והסביר איך הטכנולוגיה יכולה לעזור לרשויות למצוא אנשים שנחשפו ברכבת למישהו שנדבק בקורונה. "אנחנו נשיג את המידע הרלוונטי על הנוסע, כולל מספר הרכבת, מספר הקרון ומידע על הנוסעים שהיו קרובים לאיש הזה - למשל אנשים שישבו שלוש שורות מלפניו ומאחוריו", הוא סיפר. "אנחנו נשיג את המידע הזה, ואז נעביר אותו לרשויות הרלוונטיות למניעת מגיפות".