זה ייגמר בבכי
נוסעים בחופשה מהלימודים לחו"ל? קבלו מדריך מסע איך לא להסתבך עם החוק ולחזור משם בשלום
בין סמסטר לסמסטר, בין הרצאה - או חרישה למבחן, בין השעבוד לספרים ולמחברות - לעבודה הסיזיפית למימון שכר הלימוד והמחייה - גוברת תמיד הכמיהה לחופשה, ואם כבר חופשה, אז עדיף שתהיה בחו"ל.
קשים חייו של הסטודנט, אבל בעוד שבארץ הסטטוס שלכם נחשב לעיתים בעייתי ואפילו מבאס - דווקא בחו"ל הוא יכול להוות עבורכם יתרון. זה מתחיל בהנחות שאתם זכאים להן במסגרת ביטוח הנסיעות לחו"ל.
זה ממשיך בהנחות המשמעותיות שכרטיס הסטודנט - כן זה עם התמונה הלא תמיד מחמיאה שלכם – יכול להעניק לכם כמעט בכל יעד אטרקטיבי שאליו תיסעו: בין אם אתם מטיילים באתר תיירותי מובהק באירופה או בדרך לטרק בארץ האש, ולעיתים הכרטיס אף יזכה אתכם בכניסות בחינם לאתרי תיירות ומוזיאונים שונים. עובדה שתחסוך לכם בפועל הרבה כסף - ובמיוחד אם אתם מהזן התפרני, עם תקציב נמוך.
יחד עם זאת, מה שהכרטיס הזה לא יכול להעניק לכם – זו הגנה משפטית במקרים של הסתבכויות עם החוק במדינות היעד שבהן תטיילו, דוגמת המקרה המצער של נעמה יששכר.
בהקשר זה חשוב להדגיש, כי בשל המצב הפוליטי־מדיני בעולם, מעצרם של ישראלים בחו"ל נחשב כיום מלכתחילה למצב רגיש ומורכב במיוחד. מאחר ואין לעניין הזה "תעודת ביטוח" אל תהיו שאננים ואל תאמרו לעצמכם: "לי זה לא יקרה".
מעצר בחו"ל מתברר, יכול להתרחש פתאום באמצע הטיול, בין בגלל טעות שלכם או טעות של מישהו אחר, התנהגות בלתי זהירה שלכם או הסגת גבול, דרך התחצפות לדיילת, פקיד ציבור או שוטר ועד להיקלעות להפגנה ברחוב, מעורבות בשוד, סחר או החזקת סמים, בליעת תכשיטים, החזקת קליע של רובה בתיק או לקיחת מזכרת מאתר עתיקות.
חשוב לזכור, כי מערכות החוק ברחבי העולם שונות מאוד זו מזו, והן מכוונות לטפל בחומרה רבה בנקודות שחשובות וכואבות לכל מדינה. במילים אחרות, אם תבצעו חלק מהעבירות הנחשבות בישראל לעבירות קלות - במדינות שונות ברחבי העולם, הן עלולות להיחשב חמורות ולגרור איתן עונשים קשים בהרבה.
אז איך נמנעים מהמצב הזה? ומה עושים אם בכל זאת חלילה מסתבכים? פנינו לאורית חיון, עורכת דין פלילית בעלת אחד המשרדים המובילים בתחום, צוות המשרד הכולל את עו"ד דין כוכבי ואחרים. המשרד מתמחה במשפט פלילי, מנהלי ובזכויות האזרח. בין היתר, עו"ד חיון מומחית גם לייצוג ישראלים אשר נעצרו בחו"ל. ואלו עצות הזהב שלה לסטודנט התייר שמסתבך. לגזור ולשמור!
מערכות משפט אכזריות
"סטודנטיות וסטודנטים רבים, נוהגים לצאת לטיולים ברחבי העולם, בהמשך ל'טיול הגדול' אחרי הצבא או במקומו, כדי לראות את העולם הגדול או סתם לנפוש. הדבר ידוע וזהו מנהג ידוע ומבורך", אומרת עו"ד אורית חיון.
- מה הם היעדים הפופולריים?
"לרוב, היעדים המועדפים על התרמילאי הישראלי (ובצדק) הם המקומות אשר נחשבים ליפים, למרגשים ולמיוחדים ביותר בעולם. את ריכוזי המטיילים הגדולים והמרכזיים ניתן למצוא בעיקר ביבשת אמריקה (דרום ומרכז היבשת), אסיה (המזרח הרחוק), אוסטרליה, ניו זילנד, אפריקה ועוד.
עד כמה שה נשמע כייפי ומרתק, חשוב להדגיש מה הסיכונים שהם עלולים להיקלע אליהם בדרך וכיצד להימנע מהם וכמו כן, אם כבר קרה הגרוע מכל, אז מה ניתן לעשות ולמי ניתן לפנות".
- לאילו סיכונים את מתכוונת?
"פרשת מאסרה של נעמה יששכר, הישראלית בת ה־27, ששוחררה בשבוע שעבר ממעצר לאחר שנגזרו עליה 7.5 שנות מאסר בכלא הרוסי בגין אחזקת 9.5 גרם קנאביס, העלתה את רף המודעות הציבורית לישראלים אשר נעצרו בחו"ל ובכלל זה גם סטודנטים שדחו את הטיול שלאחר הצבא או מנצלים את החופשות בין הסמסטרים לצאת לחו"ל.
כשם שמספר המטיילים ובכללם ציבור הסטודנטים היוצאים מדי שנה לחו"ל הולך וגדל, כך לצערנו גדל גם מספר המקרים אשר בגינם פונים אלינו לרוב משפחות מודאגות בבקשה לסיוע משפטי. מדובר במשפחות אשר יקיריהן נתקלו בבעיה משפטית בעת הטיול והם נעצרו, נחקרו, עוכבו, הופללו בפשע לא להם, נתפסו ונלקח דרכונם, ועוד כהנה וכהנה מקרים המתווספים ונרשמים מדי שנה".
- מה עומד בבסיס הפנייה של המשפחות אליכם? הרי הילדים שלהן נעצרו בחו"ל.
"בדיוק בשל כך. בכל המקרים האלה, משפחותיהם של העצורים עומדות לעיתים קרובות חסרות אונים אל מול מערכות משפט אכזריות, לעיתים פרימיטיביות, כך שהם מוצאים את עצמם לא פעם נאלצים להתמודד אל מול גורמים ושיקולים אשר אינם משפטיים, ואינם צודקים ומתקשים להתמודד".
- ואיך ניתן לסייע להן במקרים כאלה?
"משרדנו עוסק מזה זמן רב במלאכת איסוף הידע הרב שנצבר לאורך השנים בתחום, ובהסתבכויות לא מעטות של תרמילאים ישראלים בחו"ל, בכל תחום אפשרי העולה על הדעת (סמים, תאונות דרכים, אלימות וכו'). במסגרת זאת, מצאנו לנכון לקבץ עבורכם ולשתף מניסיוננו את הטיפים המרכזיים אשר לדעתנו יש בהם כדי לצמצם ואף למנוע לחלוטין את החיכוך של המטייל הישראלי עם רשויות החוק במדינות בהן הוא נמצא.
קראו בעיון את 'עשרת הדיברות' שלנו בטרם תצאו נרגשים לטיול הגדול, תפנימו אותם, חישבו על עצמכם ועל יקיריכם הממתינים לשובכם בבית, והבטיחו כך לעצמכם טיול מהנה, מרגש שישאיר לכם טעם של עוד".
לזרום עם תחושות הבטן
"עצות הזהב שלנו למניעת הסתבכות של סטודנטים וסטודנטיות תיירים עם רשויות החוק בחו"ל, מתחלקות למספר שלבים", אומרת עו"ד אורית חיון והיא מפרטת: "החל משלב היציאה שלכם לשדה התעופה מישראל, עבור לרגע שבו אתם כבר מצויים בצרה וזקוקים לעזרה, ועד קבלת מתן ייעוץ וליווי משפטי שלנו לעצורים". (ראו טיפים בהמשך)
אז איך יוצאים מזה?
"במקרים סבוכים משפטית", מסבירה עו"ד אורית חיון, "אלו המהלכים שאנחנו נוקטים בהם על מנת לסייע לאותם עצורים:"
1. המחלקה המשפטית במשרד מגייסת באופן מיידי עו"ד מקומי רציני ואמין ומתורגמן - במידת הצורך, ודואגת למתן ייעוץ ראשוני וביקור מיידי של הלקוח הנתון במצוקה.
2. צוות המחלקה המשפטית שלנו נוסע לארץ היעד על מנת לקבל את כל חומרי החקירה, ולהנחות את העו"ד המקומי ולפעול עימו בשיתוף פעולה מלא והדוק.
3. צוות המחלקה המשפטית דואג לקבל אישור כניסה לבית המעצר /בית הסוהר, כדי להיפגש עם הלקוח להעניק לו הנחיות משפטיות ותמיכה נפשית, וכן לבדוק כיצד ניתן להיטיב את תנאי מעצרו ו/או מאסרו.
4. צוות המחלקה המשפטית נפגש עם קונסול ישראל במדינת היעד, עם אנשי מפתח בקהילה היהודית ועם אנשי חב"ד המקומיים על מנת לייצר שגרה בה הלקוח יזכה לביקורים ותמיכה שוטפת.
5. צוות המחלקה המשפטית דואג לגייס איש קשר מקומי, אשר יהיה אחראי להעביר אוכל ולדאוג לצרכיו של הלקוח על פי המקובל בארץ היעד.
6. אנשי המחלקה המשפטית עוקבים אחר ההליך המשפטי, ונמצאים בקשר רצוף עם עורך הדין המקומי שנבחר. הטיפול המשפטי אינו מסתיים עם חזרת הצוות ארצה, אלא הצוות מקבל דיווח שוטף מכל דיון משפטי בבית המשפט ונותן הנחיות משפטיות בכל שלב, תוך תרגום התיק המשפטי והשאלות לעברית על מנת להקל על הלקוח ועל בני משפחתו.
7. במידת הצורך, אנשי המחלקה דואגים לכתיבה ולתרגום מקצועי של מסמכים רפואיים או אחרים, הנדרשים לצורך טיפול בתיק.
8. צוות המחלקה המשפטית מנתח את החומר המשפטי לעומק, תוך לימוד והסבר החוק המקומי והתקדימים, ופועל עם עורך הדין המקומי להשגת התוצאה המשפטית הטובה ביותר בכל האמצעים הפתוחים עבור הלקוח.
9. צוות המחלקה המשפטית דואג להסדרת תנאי מעצר/מאסר נוחים, מלווה את הלקוח בבעיות השוטפות במהלך המעצר/מאסר - בעיות אישיות, חברתיות, משפטיות ורפואיות ודואג לקשר רציף בינו ובין משפחתו.
10. צוות המחלקה המשפטית אף דואג להליכי בקשת חנינה הן משפטית והן מול גורמים פוליטיים.
11. הצוות המשפטי דואג לטיפול ביחסי ציבור ושימוש בתקשורת בינלאומית וישראלית לקידום השחרור של הלקוח.
12. במקרים מתאימים, דואגת המחלקה המשפטית להליכי ערעור וקיצור העונש.
13. .במקרים המתאימים פועל המשרד מול פרקליטות המדינה המחלקה הפלילית הבינלאומית ליזום בקשת העברת ישראלים שנשפטו בחו׳ל ויושבים שם במאסר, לרצות את עונשם בארץ.
הטיפים למניעת הסתבכות:
1. שאו את דרכונכם תמיד איתכם. אל תפקידו אותו בשום מקום: לא במזוודה, וגם לא בדלפק הקבלה במלון.
2. החזיקו עליכם תמיד את פרטי שגרירות ישראל במדינות בהן תטיילו - כתובות וטלפונים, וכן טלפון של מוקד החירום של "מגנוס איתור וחילוץ". לעולם אין לדעת מתי ומדוע תזדקקו להם.
3. מוקד החירום של "מגנוס" מיועד לקבל פניות חירום בנושא איתור חילוץ או כל פנייה הדורשת הטיפול מיידי. קו הסיוע למקרי חירום 24/7: 03-6006505.
בחיוג מחו"ל +972-3-6006505.
4. בזמן הטיול אל תנדבו מידע בלתי הכרחי על תוכניותיכם לזרים, ואל תאפשרו לאיש "למשוך אתכם בלשון".
5. הימנעו מוויכוחים פוליטיים עם זרים, כולל נהגי מוניות, והתרחקו מהפגנות ברחוב.
6. אל תסכימו בשום פנים ואופן לקחת מהארץ או לארץ או ממקום למקום במהלך הטיול - דבר, עבור איש. במיוחד אם אתם לא מכירים אותו. היה וכבר החלטתם לעשות טובה לחבר/ה וכן לקחת עבורו "מתנה" או כל דבר אחר – בדקו ביסודיות בעצמכם מה אתם מעבירים, וכן מה הוא בדיוק התוכן של הפריט המדובר.
7. אל תקבלו ואל תפתחו חבילות או מתנות בלתי מזוהות שנשלחות אליכם למלון.
8. קחו בחשבון שכל חפץ תמים למראה, יכול להיות חשוד ומסוכן, ובעל פוטנציאל להסתבכות. הניסיון שלנו מלמד, כי בעיקר הברחות סמים נעשות ביצירתיות יחסית לפשעים אחרים, והיום ניתן להסליק סמים בבקבוקי משקה, צעצועים, שוקולדים ואפילו בתוך בד של בגד תמים למראה. היזהרו מכך והקפידו לבדוק היטב כל דבר שקניתם ו/ או קיבלתם.
9. לעולם, אבל לעולם! אל תשאירו את התיקים והציוד שלכם ללא השגחה. לא משנה היכן אתם נמצאים (מלון, גסט האוס, מונית, אוטובוס, סירה), תמיד תדעו היכן התיקים שלכם נמצאים. אם אינכם ליד התיקים – הקפידו תמיד להשאיר את הציוד במקום נעול ובטוח. לא חסרים מקרים בהם "הושתלו" למטיילים סמים בתיק במהלך נסיעה במונית/אוטובוס ואפילו בחדר המלון.
10. במידה ונתקלתם באדם חשוד, אשר עורר את תשומת לבכם במהלך הטיול, בנסיעה באוטובוס, בגסט־האוס או במלון שבו אתם מתארחים, בין אם מדובר באדם מקומי ובין אם ישראלי – תפסו מרחק! גם אם לא ברור לכם בדיוק מדוע הוא חשוד בעיניכם – אין כמו תחושת בטן. ישנם אינספור מקרים של ניצול חולשות אנושיות ותחושת חוסר הגבולות המאפיינת טיול ארוך, על מנת לשכנע מטיילים להעביר דברים בין ערים ומדינות. לפעמים ברור כשמש כי מדובר בהעברת סמים ולפעמים לא.
הטיפים לצאת מהסתבכות:
1. במידה ומסיבה כלשהי נעצרתם או עוכבתם על־ידי איש חוק - עליכם לדרוש מייד כי תועבר הודעה על כך לנציגות ישראל במדינה בה אתם שוהים.
2. במידה וכבר נקלעתם לסיטואציה לא נעימה עם איש חוק מקומי בחו"ל – לעולם אל תציעו שוחד מיוזמתכם בתמורה לטובת הנאה כלשהי. בניגוד לדעה הרווחת, הצעת שוחד עלולה רק להחמיר את המצב כתוצאה מכך.
3. לעולם אל תסכימו להיחקר במשטרה, או לחתום על מסמך כלשהו שאינכם מבינים את תוכנו - ללא מתורגמן דובר עברית, אשר יהיה נוכח במעמד זה. זכרו כי זאת זכותכם המלאה לבקש זאת, וחובתם של הרשויות לספק זאת לכם. ברגע שחתמתם על מסמך מפליל במדינה זרה ובשפה זרה, לרוב המצב יחמיר ויהיה קשה להחזירו לקדמותו. אף פעם אל תודו בכלום, מבלי שקיבלתם ייעוץ משפטי בשפה אותה הינכם מבינים היטב.
4. נעצרתם? שמרו על זכות השתיקה ואל תדברו לפני קבלת ייעוץ משפטי בשפה ברורה ומובנת – אל תחתמו על שום מסמך אותו אינכם מבינים ולפני שקיבלתם ייעוץ משפטי מובן וברור.
5. בכל סיטואציה בה אתם מרגישים כי הינכם בצרה משפטית, חירותכם נשללה באופן זמני מכל סיבה שהיא או כל דבר אחר המעלה את מפלס הדאגה בלבכם – בקשו מייד ליצור קשר עם משפחתכם ו/או שגרירות ישראל במדינת היעד בה אתם נמצאים ודרשו כי יינתן לכם ייצוג משפטי הולם. אל תעשו אף פעולה ללא סיוע משפטי של עו"ד אמין. דרשו לקבל את הטוב ביותר.
6. זכרו – אין כסף קל!!! היזהרו מפיתויים בכל מקום בעולם, כמעט ללא יוצא מן הכלל. היכן שיש ריכוזי מטיילים, יש גם ריבוי סמים, ואנשים מפוקפקים שיעשו הכל על מנת לשדל אתכם לעשות משהו שבעתיד תצטערו עליו מאוד.
במזרח ובדרום ומרכז אמריקה במיוחד, פועלים עשרות 'מגייסי בלדרים' אשר בפיהם הבטחות והרגעות כי 'הכל בטוח' וכי 'עשו זאת מאות פעמים' וכי מדובר ב'כסף טוב'. היזהרו וזיכרו! אין כסף קל והמחיר עלול להיות כבד מאוד. הניסיון שלנו מלמד כי מטיילים "התפתו" לעשות טעויות דווקא כשהיו חופשיים, ונקיים מדאגות באווירת החופש המוחלט של הטיול. היו ערניים ואל תתפתו לקנות / למכור/ להשתמש בסמים, או לעשות מעשה שיעכב את חזרתכם הביתה שלא מהסיבות הנכונות".