שתף קטע נבחר

ספירה לאחור באיראן: "נשגר לוויין בתוך שעות"

שר התקשורת האיראני הודיע שטהרן תשגר היום לחלל לוויין תצפית "מדעי". אחרי שני כישלונות בשנה שעברה, הוא הבטיח: ננסה שוב אם גם הפעם השיגור ייכשל. הפעולה הראשונה של הלוויין: שידור תמונת קאסם סולימאני

טיל משגר איראני איראן  סימורג ב 2017 ()
חיפוי לתוכנית הטילים? משגר סימורג איראני, 2017

איראן הודיעה הבוקר (א') כי תשגר "בתוך שעות" לוויין תצפית חדש, שלטענתה משימתו תהיה מדעית. בארה"ב מטילים ספק בטענה זו, ואומרים כי תוכנית שיגור הלוויינים של טהרן נועדה לשפר את הטילים הבליסטיים ארוכי-הטווח שלה, כדי שיוכלו גם לשאת ראשי קרב גרעיניים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ 

 

"מתחילים לספור לאחור לשיגור הלוויין זפאר בתוך כמה שעות... בשם האל", צייץ הבוקר שר התקשורת האיראני, מוחמד ג'וואד אזארי ג'הארומי. סוכנות החלל האיראנית הודיעה כבר בתחילת החודש על כוונת טהרן לשגר בקרוב את הלוויין "זפאר", שפשר שמו בפרסית "ניצחון".

איראן לוויין לווין איראני בשם זפאר  ()
ישדר את תמונת סולימאני. הלוויין זפאר

הסוכנות מסרה כי הלוויין שוקל 113 ק"ג וישוגר למסלול סביב כדור הארץ בגובה של 530 ק"מ. הוא ישוגר על גבי טיל "סימורג", משגר לוויינים שפיתחה איראן ואשר נחשף לראשונה ב-2010. השר ג'הארומי ציין כי ברגע שהלוויין ייכנס למסלול, אם יעשה זאת בהצלחה, התמונה הראשונה שישדר למרכז הבקרה בקרקע תהיה תמונתו של מפקד כוח קודס שחוסל על-ידי ארה"ב, קאסם סולימאני.

 

מורטזה באררי, ראש סוכנות החלל האיראנית, אמר לסוכנות הידיעות AFP כי "המשימה העיקרית" של הלוויין תהיה צילום, במטרה לאסוף מידע הנחוץ לדבריו עבור חקר רעידות אדמה, התמודדות עם אסונות טבע ופיתוח החקלאות באיראן.

 

 

בשנה שעברה נכשלו פעמיים ניסיונות איראן לשגר לוויינים. בינואר 2019 לוויין בשם "פייאם" לא הצליח להגיע למסלול סביב כדור הארץ במהלך השיגור. באוגוסט התפוצץ טיל במתקן שיגור לוויינים של איראן, אך זו הכחישה שגם לוויין נהרס באירוע. בטהרן אישרו שהטיל התפוצץ לאחר שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ חשף תמונה מפורטת למדי מההרס באתר.

 

בתגובה לציוץ בטוויטר שבו נשאל מה איראן תעשה אם גם שיגור הלוויין החדש ייכשל, כתב שר התקשורת האיראני: "ננסה שוב". לפי המשרד שלו, שירותי האינטרנט באיראן חווים ביומיים האחרונים מתקפות סייבר שונות. האיראנים סירבו לפרט מהו מקור המתקפות או המניע שמאחוריהן.

משגר סימורג איראני איראן ארכיון משנת 2017 (צילום: AFP)
ארה"ב מגנה. משגר סימורג איראני(צילום: AFP)

ארה"ב מתנגדת כאמור לשיגור לוויינים מצד טהרן, ואת האחרון שנכשל לפני כשנה כינתה "פרובוקציה". וושינגטון הביעה חשש שטכנולוגיית הטילים הבליסטיים לטווח ארוך, שמשמשת לשיגור הלוויינים, יכולה גם לשמש עבור שיגור ראשי קרב גרעיניים. לפי האמריקנים, שיגורים כאלו מפרים החלטה של מועצת הביטחון של האו"ם, הקוראת לאיראן להימנע מכל פעילות שקשורה לטילים בליסטיים – כאלו שיכולים לשאת ראשי קרב גרעיניים.

 

טהרן מכחישה שתוכנית הלוויינים שלה נועדה לסייע בפיתוח טילים, ואומרת כי מעולם לא פעלה לפיתוח נשק גרעיני. הלוויין הראשון ששיגרה איראן כונה "אומיד" ("תקווה"), ב-2009. ב-2011 שיגרה לוויין נוסף בשם "רסד" (תצפית"). שנה לאחר מכן טענה כי שיגרה בהצלחה לוויין ראשון מתוצרת עצמית, בשם נאביד ("הבטחה").

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספירה לאחור. משגר "סימורג"
מומלצים