לא מפחדים: משוטטים בערי הרפאים בסין
בהלת הקורונה הפכה גם את בייג'ינג ושנגחאי לערי רפאים. רוב הסינים מצייתים להוראות של השלטון ונשארים בבית. ברחובות אפשר למצוא תיירים שמתענגים על השקט, ושליחים אמיצים שמספקים אוכל לאנשים בבידוד
משפחת קיאאו עוטה מסכות, מצטיידת בג'ל לחיטוי ידיים ויוצאת לפארק ג'ינגשאן בבייג'ינג, שסמוך לעיר האסורה. השלג יורד יום שני ברציפות – מאורע נדיר בעיר שבה חיים 21.5 מיליון איש. בזמנים אחרים השלג שמכסה את העיר היה מוציא לרחובות מאות אלפים, שהיו מצטלמים ומשחקים בשלג. אך הרחובות והפארקים שוממים. כל כך שוממים, שאפשר לשמוע את ציוץ הציפורים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לא מדובר רק בבייג'ינג. גם שנגחאי, המרכז הכלכלי של סין, וערים אחרות במדינה המאוכלסת בעולם הפכו לערי רפאים. הממשלה האריכה את חופשת השנה הירחית החדשה, וביקשה מהתושבים שלא לצאת החוצה בגלל התפשטות נגיף הקורונה. "אנחנו יודעים שהמצב של נגיף הקורונה חמור. אבל מוקד ההתפרצות רחוק מאוד, אז אנחנו חושבים שבו זה יהיה בסדר. זאת הזדמנות מאלוהים – ליהנות עם המשפחה בשלג ולא לעבוד", אמר אב המשפחה, שלו ילדה בת 11.
מניין קורבנות נגיף הקורונה הגיע אתמול ל-722 בני אדם. קרוב ל-32 אלף איש נדבקו בסין. יותר מ-75% ממקרי ההידבקות היו במחוז חוביי במרכז סין שבו התפרץ הנגיף (בעיר ווהאן) - מרחק של יותר מ-1,000 ק"מ מהבירה בייג'ינג. בבירה רק למעטים יש את האומץ לצאת לרחובות.
גו קיאנג, שעובד כשליח בבייג'ינג, הוא אחד מאלפי הסינים שמספקים מזון לאזרחים שמסתגרים בבית. "העיר שקטה, בגלל שאנשים נשארים בבית ולא יוצאים", הוא אומר. "חלק מהלקוחות לא יכולים לצאת החוצה בגלל שהם בבידוד, אז הם צריכים אותנו שנעביר להם אוכל"
גו, בן 29, גדל במחוז חנאן במזרח סין. חופשת השנה הירחית החדשה היא ההזדמנות היחידה שלו לבקר את משפחתו. הוא הקדים את חזרתו לעבודה בבייג'ינג. "הנגיף התפרץ כשהייתי בחופשה בבית. הבנתי שיש הרבה לחץ במשלוחים בסופרמרקט. כשחזרתי המשפחה שלי די התנגדה, אבל רציתי לתרום לחברה בהתפרצות", הוא אומר. "אני לא אדם פזיז".
מאבטח בפארק ג'ינגשאן מספר שלמרות השלג הנדיר מספר המבקרים הוא בקושי שליש מהממוצע. גם בעיר האסורה, יעד תיירותי פופולארי בבייג'ינג, בקושי יש תיירים שמצטלמים לסלפי. האוטובוסים והטיולים מאורגנים, עם תיירים מרחבי העולם, לא נראים בעיר האסורה.
"בשנה שעברה כשירד שלג לקחתי כמה שעות הפסקה מהעבודה כדי להגיע לכאן ולהצטלם", מספר יאנג, גבר כבן 30. הוא אומר שהיה לו קשה לפלס את דרכו בגלל העומס. "השנה אני לא מודאג בכלל מהסיכוי למצוא מקום להצטלם. הווירוס משאיר את האנשים בבית".
המאבטחים ברחוב ואנגפוג'ינג, יעד מועדף לחובבי השופינג בבייג'ינג, אומרים שבתקופה כזו של השנה העומס ברחוב גדול כל כך עד שקשה לזוז. "תסתכלו על זה עכשיו, יש יותר מאבטחים ומנקי רחובות ותיירים!", אומר אחד המאבטחים.
העסקים – כולל החנויות, המסעדות והפאבים – סופגים נזק כלכלי קשה. בגלל נגיף הקורונה אסרה ממשלת סין על התקהלויות גדולות, גם כשמדובר בארוחות קבוצתיות. "ביום נורמאלי אתה חייב לחכות בחוץ לשולחן", מספר מלצר במסעדה שבה יותר מ-50 שולחנות. הפעם, בגלל נגיף הקורונה, רק חמישה שולחנות היו תפוסים בשעת העומס.
מבין יותר מ-100 מסעדות ברחוב ג'ויג'י בבייג'ינג, שנחשב ל"רחוב האוכל" של העיר, רק מעטות היו פתוחות. בעלי המסעדות תוהים כמה זמן הם יוכלו להחזיק מעמד.