גנץ: "יזבק תמכה בטרור, הייתה צריכה להיפסל"; נתניהו: "הוא תלוי בה"
המערכת הפוליטית סוערת כצפוי מהחלטת בית המשפט העליון, שהכריע על חודו של קול לאשר את ריצתה של הח"כית בבחירות. הרשימה המשותפת: "קמפיין הימין הקיצוני הוא תעמולה זולה", ליברמן: "פרס לתומכי טרור", ימינה: "שופטי בג"ץ עסוקים באג'נדת שמאל"
סערה בעקבות החלטת בית המשפט העליון לאפשר לחברת הכנסת היבא יזבק (הרשימה המשותפת) להתמודד בבחירות לכנסת ה-23. יזבק, שנפסלה בוועדת הבחירות בתמיכת כל סיעות הכנסת מלבד מרצ והרשימה המשותפת, אמרה כי ההחלטה "מראה שבקשות הפסילה הן חלק מקרקס ההסתה נגדי ונגד החברה הערבית ונציגיה" - למרות שאישורה התקבל ברוב זעום של חמישה שופטים מול ארבעה. נשיאת העליון, אסתר חיות, תמכה בפסילתה של יזבק.
כל העדכונים על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמר כי "כמי שבמשך שנים פיקד והוביל לוחמים בצה"ל, אני קובע שאמירותיה של היבא יזבק, שמביעה תמיכות בטרוריסטים, היו צריכות להוביל לפסילתה". עם זאת, גנץ ציין כי מפלגתו תכבד את פסיקת בית המשפט. הוא הוסיף: "לעולם לא נשלים עם אמירות הסתה ותמיכה בטרור בכנסת ישראל ונשתמש בכל הכלים שברשותנו בכדי למנוע אותן".
ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר בכנס הליכוד בחיפה לתקוף את גנץ, וטען: "מהיום בני גנץ יהיה תלוי גם בהיבא יזבק שמהללת מחבלים, כי בלי הרשימה המשותפת אין לגנץ איך להקים ממשלה". בליכוד כינו את ההחלטה "בושה", והוסיפו: "לגנץ אין ממשלה בלי הרשימה המשותפת. אחרי ההחלטה היום, מי שרוצה את היבא יזבק באופוזיציה ולא בממשלה - חייב להצביע רק לליכוד".
הרשימה המשותפת מסרה כי "שוב הוכח שהקמפיין של הימין הקיצוני נגד ח"כ יזבק והרשימה המשותפת הוא תעמולה זולה שמטרתה דה לגיטימציה של נבחרי ציבור ערבים. כל מי שנגרר אחרי כהניסטים בתמיכה בפסילתה של חברת הכנסת יזבק צריך להתבייש מול החלטת בית המשפט. הרשימה המשותפת וחברת הכנסת יזבק ימשיכו לפעול לקידום את האינטרסים של הציבור הערבי בכנסת הקרובה, וכל האוכלוסיות המוחלשות מבלי להכנע לניסיונות ההסתה ורדיפה".
יו"ר הרשימה המשותפת, חבר הכנסת איימן עודה, אמר כי "עכשיו שנתניהו וחבריו הכהניסטים נכשלו בפסילתה של ח"כ יזבק, הם יתפנו לתקוף את בתי המשפט. המטרה של הימין הוא לא רק דה לגיטימציה גזענית לאזרחים הערבים אלא חיסול המרחב הדמוקרטי כולו. מי שחושב שההתקפות נגד אזרחים ערבים, בתי המשפט והתקשורת לא קשורות - רק מסייע להם להישאר בשלטון".
ליברמן: "לעולם לא נשתף פעולה עם הרשימה הערבית"
יזבק עצמה אמרה כי "החלטת בית המשפט העליון מראה שוב כי בקשות הפסילה הן חלק מקרקס ההסתה נגדי ונגד החברה הערבית ונציגיה. לא מדובר היה בבקשת פסילה אישית, אלא מהלך שהוא חלק בלתי נפרד מהרדיפה המתמשכת והדה-לגיטימציה. החלטת וועדת הבחירות לפסול אותי היתה החלטה פוליטית של ועדה פוליטית, בה התחרו המפלגות ביניהן בהשתלחות נגדי ונגד חברי לרשימה המשותפת. אנו נמשיך לפעול לסיום הכיבוש והסרת המצור ולמען שלום צודק, ולמען אזרחות שווה וצודקת".
יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, אמר כי "אנחנו עדים להחלטה מצערת מאד של בית המשפט העליון. יזבק וחבריה צריכים לשבת בפרלמנט ברמאללה ולא בכנסת ישראל. העובדה שבית המשפט הפך את ההחלטה של ועדת הבחירות ומאפשר ליזבק להתמודד בבחירות הקרובות היא פרס לתומכי הטרור. ישראל ביתנו לעולם לא תשתף פעולה עם הרשימה הערבית המשותפת וממליצה גם לנתניהו ולגנץ לנהוג כך".
מפלגת ימינה מסרה כי "שופטי בג"ץ הוכיחו הערב שוב כי הם כבר מזמן לא עסוקים בצדק אלא בפוליטיקה ואג'נדת שמאל ליברלית. הכשרתה של יזבק, שתמכה ברוצחים שפלים ולא מוכנה להתנצל או לחזור בה מכך, היא נקודת שפל חדשה של בית המשפט העליון ואמון הציבור בו. רק ימינה חזקה תוביל מהפכה משפטית שתאפשר להחזיר את בג"ץ לתפקידו וגודלו הטבעי".
במפלגת עוצמה יהודית, ממגישי העתירות נגד יזבק, שכרו צוות תחקירנים שהביא ראיות לכאורה על תמיכתה במחבלים. "בג"ץ שוב חוצה קו אדום ובאמצעות פלפול משפטי עלוב הכשיר מעריצה של רוצחי ילדים יהודים", נמסר ממפלגתו של איתמר בן גביר, שהזכירו את פסילתו של מיכאל בן ארי בשנה שעברה. "שופטי בג"ץ לא יכולים להסתכל בעיניהם של בני משפחת הרן – הם למעשה הביעו הכשר למי שמהללת את רוצחי יקיריהם".
חברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ אמרה כי "פסיקת בית המשפט נובעת משיקולים משפטיים ולא פוליטיים. אני קוראת לאנשי הימין לקבל את הכרעת הדין ולשם שינוי לא לפעול במישור הקבוע בו ההסתה נגד הערבים ממשיכה על פי המסורת גם לבית המשפט".
חבר הכנסת משה (בוגי) יעלון תקף: "היבא יזבק היא תומכת טרור שפלה. אני, כמו רוב מוחלט של אזרחי ישראל, מכבד את פסיקת בג"ץ, אך חולק עליה לחלוטין. בל"ד לא מייצגת את רוב ערביי ישראל, אלא את אויבי ישראל. מפלגת בל"ד עם יזבק ושאר שונאי ישראל צריכים להיות מחוץ לחוק"