בעקבות מחדל הטיפול בחולי סרטן: תביעות נגד רמב"ם
תחקיר "ידיעות אחרונות" שחשף את המחדל בטיפול בחולי סרטן ברמב"ם: אתמול פתחו כמה מהמשפחות בהליכים משפטיים נגד המרכז הרפואי ונגד משרד הבריאות בטענה לרשלנות חמורה וזלזול בחיי אדם. בנו של חולה שנפטר: "מבחינתי זה רצח לכל דבר". רמב"ם: "מצטערים על המקרים החמורים, נסייע לכל בדיקה או חקירה לגבי האירועים"
"תביעה זו עניינה בפרשייה חמורה מאין כמותה ובהתנהלות בלתי נתפסת של בית החולים רמב"ם, אשר במהלך תקופה של כשנתיים ימים ביצע טיפולים כימותרפיים בחולי סרטן, תוך רשלנות פושעת של ממש, באמצעות תרופות שפג תוקפן או תוך איחוד אמפולות, בניגוד לפרוטוקולים המקובלים, להוראות משרד הבריאות ולהנחיות יצרני התרופות", נכתב בפתח התביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אסף שובינסקי ונופר טל. נטען בה כי כתוצאה ממעשי וממחדלי הנתבעים נפגע באופן ממשי הטיפול בחולים, נפגעה אפקטיביות הטיפול, וקטנו סיכויי ההחלמה ממחלת הסרטן, בהשוואה לטיפול בתרופות בתוקף ובהתאם לפרוטוקולים המקובלים. "הפרה כה שיטתית, חמורה ובעלת השפעה על קבוצה כה גדולה של מטופלים לא נודעה בענף הבריאות הישראלי", מציינים עורכי הדין.
השתלשלות הפרשה:
תרופות הכימו ברמב"ם שפג תוקפן: תוקם ועדת חקירה
כך קיבלו חולי סרטן ברמב"ם תרופות כימותרפיות שפג תוקפן
מחדל התרופות ברמב"ם: "תמיד ינקר הספק שגלעד מת כי מישהו רצה לחסוך"
תביעה נוספת נגד בית החולים מתגבשת במשרדו של עו"ד דוד ריסין בחיפה, לשם הגיעו אתמול בני משפחה של נפטרים מסרטן שטופלו ברמב"ם, על פי החשד בתרופות כימותרפיות שפג תוקפן: אחותו ובנו של אברהם לוי ז"ל (54), אלמנתו של אברהם יעקב ז"ל (68), הוריו של מוחמד עתאמנה ז"ל (17), אביו של חמד דוכי ז"ל (19), ואלמנתו ובתו של ברוך אברהם ז"ל (65).
עו"ד ריסין ישב עם בני המשפחות ואמר כי יגיש בשמם ובשם משפחות נוספות תביעה כנגד בית החולים רמב"ם ומשרד הבריאות. "התחקיר הזה מעלה אצלנו כעס וחוסר אמון במערכת הבריאות. איפה אנחנו חיים? למי אתה כבר יכול להאמין, אם לא לרופאים ולבתי החולים? איפה הייתה טובת החולה בסיפור הזה?" אמרה אודט עזרא, אחותו של אברהם לוי. בנו שלומי הוסיף: "אין סליחה על כזה דבר. המקרה הזה לא אנושי, מבחינתי זה רצח לכל דבר. תחושה של בגידה. התקווה היחידה שהייתה לנו היו הרופאים ובית החולים, וכעת אנחנו מגלים מה שהם עשו". מימי אברהם, אלמנתו של ברוך אברהם, סיפרה: "כעת אני מצומררת כשאני שומעת שבעלי קיבל אולי תרופה לא טובה. כל הלילה אני לא ישנה וחושבת מה עשיתי רע שלא בדקתי ולא הסתכלתי".
נידאל עתאמנה, אביו של מוחמד, תיאר את התחושות הקשות בעקבות התחקיר: "שמונה חודשים אנחנו באבל נורא. עכשיו אני שומע שנתנו תרופות לא טובות. זו ההרגשה הכי קשה בעולם. הרגו את הבן שלי". איאד דוכי, אביו של חמד, סיפר: "עברתי את סוף השבוע הכי קשה בכל החיים שלי. אשתי לא יכלה להגיע לפה כדי לראות משפחות אחרות שאיבדו את יקיריהן. קשה מאוד לשמוע את הדברים האלה". יהודית יעקב, שאיבדה את בעלה אברהם, אמרה כי "ההרגשה שלי היא לא שבעלי רק מת, אלא נרצח. כבר בזמן האשפוז והטיפול ברמב"ם הייתה לי הרגשה לא טובה. אלה אנשים חולים. מדובר פה בחיי אדם. לתת תרופות פגות תוקף זה הזוי ומטורף".
גם עורכי הדין חיה ודוד מנע מגבשים בימים אלה תביעה משפטית נגד בית החולים רמב"ם בשם לקוחותיהם שנפגעו. "ברור שלא אדם אחד ולא שניים היו מודעים למחדל הזה", אמר בנו של חולה סרטן שנפטר בגיל 77, "הסיפור הזה חייב להדליק נורות אדומות. אתמול זה היה אבא שלי, מחר זה יכול להיות הילד שלכם".
עו"ד סאמי אבו־ורדה, מומחה לרשלנות רפואית, אמר אתמול כי התחקיר פותח פתח לכל מי שקיבל טיפול במחלקה האונקולוגית ברמב"ם בתקופה הרלוונטית להגיש תביעה נגד בית החולים ומדינת ישראל על רשלנות רפואית. לדבריו, "מדובר במקרה מיוחד שבו לא התובעים צריכים להוכיח שנגרם להם נזק, אלא נטל הראיה עובר לצד הנתבעים ועליהם תחול חובת ההוכחה שלמקבלי התרופות לא נגרם כל נזק".
אתמול פנתה ח"כ אורלי לוי־אבקסיס למבקר המדינה בדרישה לבדיקה מערכתית בבתי החולים הציבוריים בעקבות תחקיר "ידיעות אחרונות". "החיסכון על גבם של החולים שניכר כי נעשה כאן הוא מעשה חמור", כתבה. "אין להסתפק בהודאה במעשה שניתנה על ידי הנהלת בית החולים, אלא ליידע את החולים שנטלו את התרופה, לבדוק אותם ולנסות להצילם. ממצאי התחקיר מחייבים פתיחה בחקירה מקיפה שתבדוק אם מדובר בכשל בבית חולים רמב"ם או בכשל רוחבי בבתי החולים הציבוריים".
בתוך כך, הוחלט כי העובד שחשף את הפרשה לא יפוטר וישוב לעבודתו. העובד, שנמצא בחופשה מזה חודש, התבשר ביום חמישי האחרון כי הוחלט שלא לקיים את השימוע בעניינו, והוחלט כי הוא יחזור מיידית לעבודה - אבל במחלקה אחרת בבית החולים.
מהמרכז הרפואי רמב"ם נמסר: "אנו מצטערים על מקרים חמורים אלה שקרו בשנת 2016, ומבקשים להביע את התנצלותנו הכנה בפני המטופלים ובני משפחותיהם. אנו מחויבים לבטיחות ואיכות הטיפול הרפואי. בית המרקחת ברמב"ם עבר שינוי ארגוני מקיף, כולל החלפת שדרת הניהול והכנסת מערכות טכנולוגיות מתקדמות למעקב ופיקוח ממוחשב אחר מלאי ותרופות פגות תוקף. אמון המטופלים הוא הדבר החשוב ביותר עבורנו, וכמובן נסייע לכל בדיקה או חקירה לגבי האירועים ב־2016".