לנסוע או לא לנסוע לתאילנד? במשרד הבריאות הדעות חלוקות
לאחר שמשרד הבריאות הוציא אתמול אזהרה לנוסעים לתאילנד, סינגפור והונג קונג, מתראיין באולפן ynet פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ואומר כי אין מניעה לנסוע. "המטרה שלנו היא שהנגיף לא יגיע לישראל"
לנסוע או לא לנסוע לתאילנד: משרד הבריאות הרחיב אתמול (ראשון) את אזהרותיו בנוגע לנגיף הקורונה, והמליץ "לשקול את נחיצות הנסיעה" לתאילנד, יפן, הונג קונג, סינגפור, מקאו, דרום קוריאה וטייוואן, זאת בנוסף לאזהרת המסע שניתנה לגבי סין. במשרד קיימו הערכת מצב מחודשת בעקבותיה הופצו ההנחיות החדשות. בהודעה המקורית הומלץ לשקול נסיעות גם לווייטנאם, אך בהמשך נמסר ממשרד הבריאות כי היא הוכנסה לרשימה בטעות.
מנגד, פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל הבריאות, התראיין באולפן ynet ומסביר כי אין מניעה לנסוע לתאילנד. "הבהרנו במפורש שאין הכוונה להתייחס למדינות שבמעגל הקרוב של סין כמו אל סין. לסין ההמלצה היא חד משמעית ואפילו איסור לנסוע לשם, לגבי שאר המקומות מבקשים לשקול את חשיבות הנסיעה, לא הייתי אומר לכל אחד לבטל, המטרה שלנו שלא יביאו את הנגיף לפה בלי שתהיה לנו שליטה על זה".
במשרד החוץ הגיבו בכעס על פרסום המלצת משרד הבריאות, ובכירים במשרד אמרו כי ההודעה כלל לא תואמה עם משרד החוץ. "חבל שהם עושים מה שהם רוצים. זה בכלל לא תפקידם לפרסם אזהרות כאלה. ישראל היא הראשונה בעולם שעושה צעד כזה", אמרו במשרד.
נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
פרופ' גרוטו, ברמה האישית, אם הייתה לך נסיעה לתאילנד היית מבטל או נוסע?
"הייתי נוסע, אני גם מנסה להגיע דרך הממשל הסיני, אני מעוניין להגיע לסין ולראות אם שאנחנו יכולים לעזור שם".
מתוקף תפקידך, אבל כאדם פרטי?
"אם הילדים שלי היו מתכננים נסיעה לתאילנד והם כבר קנו את הכרטיסים והמסלול מוכן ויש להם מלונות והכל הייתי אומר להם לנסוע, אם היו אומרים שעכשיו הם רוצים לתכנן נסיעה לתאילנד הייתי אומר לבחור יעד אחר".
נניח ויש לי כרטיסים לתאילנד, כשאני שומעת את המשנה למנכ"ל משרד הבריאות אומר לא לקנות כרטיס לתאילנד אני אומרת לעצמי למה לנסוע לתאילנד.
"אם זה טיול שתכננת עשרים שנה וזה המקום שאת הכי רוצה לנסוע אז אני אומר שצריך לשקול את הדברים. היקף ההתפשטות כמו שנראה לנו כרגע במדינות שעוטפות את סין, תאילנד, יפן, אזורים כמו טיוואן והונג קונג שברור לנו שיש שם העברה של המחלה, אפשר להידבק לא רק בסין, הסיכון הוא מצומצם אבל קיים. יש עוד הרבה סיכונים אגב, אפשר להידבק שם בהרבה מחלות ובכל זאת אנשים נוסעים לשם, צריך לקחת את זה במגוון השיקולים. אם זה מישהו עם מערכת חיסונית ירודה, אישה בהריון, ילדים קטנים אז צריך לשקול עוד פעם. אנחנו צריכים לשקף את התמונה לציבור, אם בתאילנד יש 40-45 מקרים ובסין יש עשרות אלפים אז כמובן שהסיכון הוא לא באותה רמה".
אין חולים בישראל, האם יש ישראלים שחלו בעולם?
"כרגע אנחנו לא יודעים, אנחנו עוקבים אחרי הישראלים שנמצאים באונייה ביפן שהם בסיכון גבוה, כי זה מקום סגור ויש שם המשך של הדבקות. מעבר לכך לא ידוע לנו".
נפוצות קונספירציות וטענות שהמשטר הסיני לא דובר אמת, מה תמונת המצב האמיתית?
"דיברתי עם הרבה אנשים מז'נבה, התמונה שהם מעבירים היא שאם הסינים לא מעבירים נתונים מלאים זה כי אין להם נתונים מלאים. האמצעים שהם נוקטים שם הם אמצעים קיצוניים אולי אבל כנראה מאוד אפקטיביים, ואני חייב לציין שאנחנו רואים בימים האחרונים ירידה במספר ההדבקות בסין, אולי מוקדם לחגוג אבל זה סימן לאופטימיות".
האם בעולם קרובים למציאת תרופה?
"יש כל מיני ניסיונות להשתמש בתרופות קיימות, תרופות לאיידס ושפעת, בכל מיני מקומות מדווחים על הצלחות מסוימות, אני מניח שאם יהיו מקרים בישראל גם נציע ניסיונות טיפוליים, צוות הטיפול במגפות מתכנס היום ודן באפשרות לניסיונות טיפוליים אם יהיו פה חולים, ואז גם נצטייד במלאי למידת הצורך. זה לא טיפול ספציפי, אבל דיווחים מראים שזה עזר".