דרמה פוליטית בגרמניה: "מיני מרקל" לא תהיה קנצלרית
אנגרט קרמפ-קרנבאואר, שסומנה כיורשת של אנגלה מרקל ורצתה לתפוס את מקומה אחרי שזו תפרוש ב-2021, הודיעה כי היא מוותרת על הנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית. ברקע: הכעס על מה שנתפש כשיתוף פעולה עם מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" במדינת המחוז תורינגיה
מנהיגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית בגרמניה (CDU) אנגרט קרמפ-קרנבאואר, מי שנחשבה לבת טיפוחיה של הקנצלרית אנגלה מרקל וליורשת שלה, החליטה שלא להתמודד על תפקיד הקנצלרית בבחירות הבאות, והיא מתכוונת לפרוש מהנהגת המפלגה בקיץ. כך מסר הבוקר (יום ב') מקור במפלגה. מדובר בהודעה שצפויה לטלטל את הפוליטיקה הגרמנית.
המשבר הפוליטי בגרמניה – עוד כותרות:
קרמפ-קרנבאואר מכהנת כשרת ההגנה בממשלתה של מרקל, ולפי ההודעה היא תמשיך למלא את התפקיד וגם מרקל רוצה שתוסיף לכהן בו. כשמונתה לשרת ההגנה ההערכה הייתה שמרקל, שטיפחה אותה לאורך השנים, מנסה להפוך אותה כך לדמות בולטת יותר לקראת הבחירות לתפקיד הקנצלר.
מרקל בת ה-65 מכהנת כקנצלרית גרמניה מאז 2005 וכבר הכריזה כי לא תתמודד מחדש על התפקיד בבחירות הבאות, שאמורות להיערך ב-2021. מפלגת ה-CDU נערכת לעזיבתה, ובשנה האחרונה ניסתה לחזק את תדמיתה כמפלגת מרכז הראויה להוביל את הממשלה ביום שאחריה. לפני מינויה ליו"ר נהגו רבים לכנות את קרמפ-קרנבאואר "מיני מרקל", ויש המדברים עליה בראשי התיבות של שמה – AKK.
אלא שמאז התמנתה קרמפ-קרנבאואר בת ה-57 למנהיגת המפלגה בדצמבר 2018 היא הסתבכה בכמה פליטות פה שהעלו את השאלה עד כמה היא מתאימה באמת להיות מועמדת המפלגה לתפקיד הקנצלרית כשמרקל תסיים את כהונתה. התנהלותה זו של קרמפ-קרנבאואר פגעה בפופולריות שלה, ותחת הנהגתה ספגה ה-CDU הפסדים בבחירות לרשויות המקומיות ולפרלמנט האירופי.
במאי שעבר דיווחה רשת "בלומברג", בהסתמך על שני גורמים רשמיים לכאורה שזהותם לא נמסרה, כי הקנצלרית מרקל הגיעה בעצמה למסקנה שקרמפ-קרנבאואר אינה כשירה לתפקיד. כשכתבים עימתו את מרקל עם הטענה הזו היא השיבה: "אני יכולה רק להגיד שזה שטויות".
השפלה בתורינגיה
בשבוע שעבר שוב נקלעה ה-CDU בהנהגת קרמפ-קרנבאואר לסערה, כאשר נציגי המפלגה במדינת המחוז תורינגיה הצביעו בבחירות לראש הממשלה של מדינת המחוז בעד תומאס קמריך, אותו המועמד שבו בחרו נציגי מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה", ובכך אפשרו למעשה למפלגה זו להפוך ל"ממליכת המלכים" בבחירות. קמריך נבחר על חודו של קול – 45 מול 44.
מאז מלחמת העולם השנייה שרר בקרב המפלגות הגדולות והמבוססות בגרמניה קונצנזוס שלפיו הן אינן משתפות פעולה עם מפלגות ימין קיצוני, ומה שנתפש כשיתוף פעולה של המפלגה הנוצרית-דמוקרטית עם "אלטרנטיבה לגרמניה" בתורינגיה עורר זעם בקרב השותפים הקואליציוניים של הקנצלרית מרקל בפרלמנט הגרמני הפדרלי. ה-CDU ושאר המפלגות המרכזיות בפרלמנט הדירו עד כה את "אלטרנטיבה לגרמניה" בטענה שחלק מחבריה מחזיקים בעמדות גזעניות.
מרקל עצמה גינתה את שהתרחש בתורינגיה ואמרה כי מדובר בטעות בלתי נסלחת ובהפרה של אחד העקרונות החשובים ביותר של ה-CDU. היא הדגישה כי "זהו יום רע לדמוקרטיה" וכי זהו צעד שחייבים להפוך אותו. לבסוף הודיע קמריך, ראש הממשלה הנבחר של תורינגיה, כי הוא מתפטר בעקבות הלחץ הכבד עליו.
בשישי אמר מייק הורינג, מנהיג ה-CDU בתורינגיה, כי בכוונתו להתפטר מתפקידו בחודש מאי, בשל העובדה שהתעלם מדרישתה של היו"ר קרמפ-קרנבאואר שלא להצביע למועמד שבו תבחר "אלטרנטיבה לגרמניה". הפיאסקו בתורינגיה היה השפלה עבור קרמפ-קרנבאואר. "AKK נראית חסרת אונים", כתב העיתון הנפוץ "בילד", וציין כי הפרשה בתורינגיה החלישה משמעותית את הסמכות של המנהיגה הפוטנציאלית – ופגעה בסיכויים שלה להחליף את מרקל.