התגרשתם? אל תשכחו לעדכן את הביטוח
מבוגרים רבים בוחרים להיפרד ושוכחים לעדכן את חברות הביטוח. "צוואה אינה מספיקה", אומר עו"ד ומסביר איך להימנע מתסבוכות ובתי משפט
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
להיות מוכנים מראש. בדרך כלל כשאנחנו רוכשים פוליסת ביטוח זה בגיל צעיר כשלרוב המוטב בה הוא בן הזוג אלא שכידוע כמעט כל זוג שני מתגרש בימינו ולא אחת שוכחים לעדכן את חברת הביטוח.
אבל מה קורה אם אנחנו מתים, האם הצוואה מספקת? והאם רצונו של הנפטר גובר על כל דבר? לא בטוח.
בית המשפט העליון כבר קבע שגם אם יש צוואה שבה מוריש הנפטר את כל רכושו לילדיו, אולם הוא לא שינה את שם המוטב בפוליסת הביטוח אזי צריך יהיה להוכיח שהוא רצה לשלול מגרושתו את כספי הביטוח. יתכן שאם המנוח היה מציין בצורה ברורה בצוואה מה רצונו ביחס לכל אחד מנכסיו התוצאה היתה שונה.
עוד במדור 60 פלוס:
סבתא מאוהבת: טיפים לזוגיות חדשה בגיל השלישי
4 מאפיינים לכך שה-70 הוא ה-60 החדש
עלייה בפרידות בגיל השלישי. מה תעשו כדי שלכם זה לא יקרה
הילדים של אורי מגיעים לבית המשפט - ומפסידים
לאחר 25 שנות נישואין אורי ואורה (שמות בדויים) החליטו להתגרש וכל אחד פנה לחיים עצמאיים ואורה אף נישאה בשנית. בשלב מסויים, עם הגיעו לגמלאות החליט אורי לכתוב צוואה שבה ציווה את כל רכושו לשלושת ילדיו.
לאחר מותו ביקשו הילדים לעשות סדר ברכושו של אביהם ובמסגרת זו גילו כי לאביהם היתה פוליסת ביטוח חיים שפתח בתחילת נישואין לאמם. עוד התברר כי שמה של אורה מופיע כמוטבת יחידה בפוליסה כאשר כנראה אורי שכח לשנות את שמות המוטבים בפוליסה.
הילדים שהיו בטוחים כי אביהם הוריש להם את כל כספו, פנו לבית המשפט לענייני משפחה על מנת שיורה לחברת הביטוח להעביר אליהם את כספי הביטוח כפי שציווה אביהם אלא שלתדהמתם בית המשפט דחה את תביעתם וכמוהו גם בית המשפט המחוזי.
הילדים התקשו לקבל את רוע הגזרה ופנו לעזרת בית המשפט העליון בטענה שלפי תנאי הפוליסה ניתן לשנות את זהות המוטב באמצעות צוואה. לטענתם הצוואה נכתבה לאחר שבני הזוג התגרשו, וברור ממנה שאביהם ביקש שכל רכושו יעבור אליהם ולא לאמם.
טיעון נוסף שהעלו הילדים היה שמאחר שבפוליסה צוין שהמוטבת היא "אשתו" של האב אזי ברגע שהם התגרשו היא כבר לא אשתו ולכן אין הצדקה להכיר בה כמוטבת.
גם בית המשפט העליון דחה את התביעה וקבע שלא הוכח שהאב המנוח אכן רצה במפורש לשלול מגרושתו את כספי ביטוח החיים. אילו היה רוצה בכך, סבר בית המשפט העליון, האב המנוח היה צריך לציין זאת במפורש בצוואה כך שהיה צריך להיות כתוב מה צריך להיעשות בכל אחד ואחד מנכסיו.
סדר במסמכים בכדי למנוע סכסוכים
נמצאנו למדים איפה כי אין די בעריכת צוואה, שבמסגרתה מורה המצווה את שיעשה ברכושו לאחר אריכות ימיו, שכן מאז נחקק חוק הירושה בשנת 1965, כנראה מחמת הלחצים אשר הופעלו על המחוקק מטעם המוסדות הפיננסיים החזקים, כלומר חברות ביטוח, בנקים וכדומה, נולדו שני מקורות זיכוי לנהנים עם ועקב פטירת יקיריהם.
באופן ברור מצד הצוואה, כך כתב המצווה, ולעיתים באופן עלום אותן הוראות מוטבים שעליהם חתם המנוח בזמן מן הזמנים, כך שלא בהכרח קיימת זהות בין הזוכים על פי הצוואה והזוכים על פי "הוראת המוטבים".
הרעיון שבהחלתו של סעיף בחוק הירושה ולפיו ב"מירוץ" שבין צוואה להוראת מוטבים, הוראת המוטבים תגבר, נעוץ ברצון של המוסדות הפיננסיים למנוע מעימם סכסוכים שבין היורשים, לפיכך על המצווים להגביר את עירנותם כך שכוונתם האמיתית, בעיקר עם חלוף הזמן, תותאם לאופן הרישומי של נכסיהם הפיננסיים.
2 המלצות לפעולה
1: התאמה בין הרצון לכתוב. מומלץ בעת עריכת צוואה נדרש המצווה לוודא התאמה בין כוונותיו בצוואה ורצונו להנחיל מנה מעזבונו למי מיורשיו, כאשר ברקע במרבית המקרים חתם אותו מצווה על הוראות מוטבים בקרן ההשתלמות, בביטוח המנהלים, קופת גמל, חסכון בנקאי ומיני שכאלה.
2: להכין, לשלוח ולוודא קבלה - של כל המסמכים במפורט ומראש. בשורה התחתונה נמליץ לאדם המבקש להתאים את הוראת המוטבים להוראת צוואתו האחרונה, עליו להכין מבעוד מועד פניות מפורטות, כגון מספרי פוליסה, מספרי חשבון וכיוב' למוסדות הפיננסיים ולמסור ההוראות המתאימות לאותם גופים תוך וידוא כי ההוראות אכן בוצעו כך שביום המימוש תהיה הלימות בין הוראות הצוואה להוראת המוטבים.
הכותב עו"ד רפי שדמי הינו עורך דין, מומחה בדיני משפחה
לפני שנפרדים: זוגות שנשואים שנים רבות מספרים מה הסוד שלהם לזוגיות טובה ואוהבת
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"