"לא אני, אנחנו". צוות ברני מגיע לניו המפשייר
הפריימריז הדמוקרטיים: אחרי שהסתפק בקרב צמוד עם קלינטון ב-2016, מעריציו התוססים של מנהיג השמאל ברני סנדרס מאמינים שהפעם אפשר לעשות את זה. כשאליזבת וורן נחלשת וביידן עם פתיחה מגמגמת, הסקרים חוזים לו ניצחון ברור מחר, במדינה השנייה להצביע
כשהמועמד בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות ארה"ב ברני סנדרס עבר התקף לב באוקטובר, מה שהרגיז יותר מכול את התומך הוותיק שלו קרייג אלטהוף היה האופן שבו התקשורת סיקרה את האירוע. לדעתו של אלטהוף בן ה-65, שעבר הליך רפואי דומה לזה של סנדרס, עיתונאים מיהרו להספיד את הקריירה הפוליטית של המנהיג הסוציאליסט, ולהניח שקמפיין הנשיאות השני של סנדרס בן ה-78 הגיע לסיומו.
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:
בוטיג'ג' על המוקד בעימות, ביידן צופה עוד הפסד
"אסון פוליטי". הפארסה הדמוקרטית באייווה
המטרה: לסלק את טראמפ. מדריך לפריימריז
ארבעה חודשים אחר כך הקמפיין הזה נראה דווקא חזק מתמיד: סנדרס סיים למעשה בתיקו עם פיט בוטיג'ג' את ההצבעה באייווה בשבוע שעבר, וצפוי לנצח גם בהצבעה בניו המפשייר מחר. לפי סקר CNN האחרון, סנדרס מוביל בניו המפשייר עם 28%, ואחריו בוטיג'ג' עם 21%, ג'ו ביידן עם 12%, אליזבת וורן עם 9% ואיימי קולובושר עם 6%.
התפנית לחיוב בקמפיין של סנדרס נובעת לפחות במידת מה מהתשוקה שמגלים תומכים כמו אלטהוף. לדברי אלטהוף, האופן שבו מיהרו להוציא את סנדרס מהחישובים מזכיר לו את הפריימריז של 2016, הקמפיין שבו הפתיע סנדרס כשכפה קרב לא קל על הילרי קלינטון, גם אם הפסיד לה בסוף. התומכים האלה נחושים לוודא שהפעם התוצאה תהיה שונה.
בשבוע שאחרי התקף הלב שעבר ערכו אנשי הצוותים והמתנדבים של סנדרס קרוב ל-300 אירועי בחירות באייווה לבדה. לדבריהם, בתוך ארבעה ימים קיימו 800 אלף שיחות עם בוחרים במדינות הראשונות שיצביעו, בהן אייווה וניו המפשייר. ימים אחדים אחר כך כבר זכה סנדרס בתמיכה מחברת הקונגרס הפרוגרסיבית אלכסנדרייה אוקסיו-קורטז, תמיכה חשובה עבורו בניסיון לגייס לצדו את אנשי המחנה השמאלי במפלגה. בהמשך גרף עוד שורה של הודעות תמיכה.
אין במה להתבייש
ההישענות של סנדרס על בסיס התומכים התוסס שלו לצורך תרומות ושידול בוחרים גדולה יותר משל כל אחד מעשרת המועמדים האחרים בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, ואת הגישה הזו אפשר לסכם בסיסמה שלו "לא אני, אנחנו".
מייקל טוניי בן ה-34, שבא כל הדרך מלוס אנג'לס לאייווה כדי לדפוק על דלתות ולשכנע בוחרים להצביע לסנדרס, סיפר בשבוע שעבר בעודו שותה בירה במסיבת ליל הבחירות של סנדרס בדה מוין כי הוא מתכוון לעשות את אותו הדבר בנבאדה לקראת ההצבעה שם. "קל לעשות את זה כי אתה לא מרגיש כאילו אתה מוכר משהו", הוא מסביר. "כשאתה מקיש בדלת אין לך במה להתבייש, זה לא כאילו אתה מוכר מכוניות משומשות. אתה יודע שאתה צודק בהכול".
בשנת 2019 גייס סנדרס 96 מיליון דולר – יותר מכל מועמד דמוקרטי אחר, ובחודש ינואר לבדו גייס עוד 25 מיליון דולר. אלה סימנים העשויים בהחלט להצביע על כך שסנדרס הולך ובונה גרסה פרוגרסיבית של הגל הפופוליסטי שעליו נישא דונלד טראמפ לבית הלבן ב-2016, אבל ההשוואה לטראמפ היא בדיוק מה שגורם לרבים מאלה שמגלים סקפטיות כלפיו להרגיש שלא בנוח.
תומכיו ההדוקים ביותר של סנדרס נראים כמי שמוכנים לגַבּות אותו לא משנה מה יעשה, וסנדרס עצמו לא הפגין שום עניין בהושטת יד אל המחנה המרכזי, המתון, של המפלגה הדמוקרטית. יריביו של סנדרס מאמינים שהמחנה הזה יקשה מאוד על המפלגה להצליח בבחירות אם סנדרס יהפוך למועמד שלה.
במקום לקרב אליו את הבוחרים מהמרכז, סנדרס, המגדיר עצמו במוצהר "דמוקרט סוציאליסט", המשיך בשבועות האחרונים לקדם את מסר המאבק בממסד הדמוקרטי הישן. "אנחנו הסיוט הגדול ביותר שלהם", אמר בעצרת בחירות בסו סיטי שבאייווה ב-26 בינואר.
אליזבת זיג-זג
העמדה הבלתי מתנצלת הזו אולי עזרה לסנדרס לזכות בתמיכתם של ליברלים רבים שהתלבטו במי לבחור – בו או בסנאטורית אליזבת וורן, עמיתתו הליברלית, שלפני התקף הלב של סנדרס צברה מומנטום תוך שהיא מקדמת מדיניות דומה-בעיקרה לזו שהוא מציע. הן סנדרס והן וורן תומכים בתוכנית Medicare for All – מערכת ביטוח בריאות ממשלתית לכולם שתחליף את הביטוחים הפרטיים.
אלא שבזמן שחלף מאז העלתה וורן הצעות המבדלות אותה מסנדרס, ובראשן ההצעה לממן את Medicare for All בלי שום העלאת מסים למעמד הביניים ולחולל מעבר הדרגתי בלבד, ולא חד, אל התוכנית החדשה. ההצעות האלה גררו ביקורת מכל הצדדים: אנשי המרכז האשימו אותה כי היא משקרת למשלם המסים, ותומכים של סנדרס ששקלו להצביע לה ראו בשינוי העמדות שלה סימן לכך שהיא מנסה להתקרב למרכז.
בהצבעה באייווה בשבוע שעבר גרף סנדרס 26.1%, וסיים למעשה את ההצבעה צמוד לבוטיג'ג' שגרף 26.2%, אבל הוא הקדים בהרבה את וורן, שהגיע למקום השלישי עם 18% בלבד, ואת ביידן, שסיים רביעי עם 15.8%.
"אני מרגישה שוורן נעשית פחות פרוגרסיבית כדי לשכנע רפובליקנים. זה מה שהילרי עשתה ב-2016 וברור שזה לא עבד", אומרת מריסה רוד, בת 19 מאוניברסיטת אייווה, שבחודש האחרון העבירה את תמיכתה מוורן לסנדרס ומאז ינואר מתנדבת בקמפיין שלו. "לכן אני בעד ברני. אני חושבת שהוא דבק בערכים שלו".
מהצהרות סנדרס על ישראל:
לקראת ההצבעה באייווה שמר סנדרס על חלק מאנשי הצוות הבכירים שסייעו לו בקמפיין שניהל שם ב-2016, ועד אוקטובר האחרון ביסס לו באייווה ארגון מוצק עם 112 אנשי צוות העובדים ב-16 משרדים. הקמפיין שלו השקיע קרוב לשישה מיליון דולר בתשדירי בחירות בערוצי הטלוויזיה במדינה, והם שודרו 20,272 פעמים. רק המיליארדר טום סטייר והכוכב העולה בוטיג'ג' השקיעו יותר בתשדירי הטלוויזיה שם.
לפי הקמפיין של סנדרס, במהלך נובמבר הקישו אנשיו באייווה על 500 אלף דלתות במדינה. בימים שלפני ההצבעה נראה הקמפיין של סנדרס חזק למדי – מספיק כדי לגרום למועמדים מהמרכז לנסות לעצור את נסיקתו באמצעות תשדירי טלוויזיה שבהם טענו כי סוציאליסט לא יוכל לנצח במדינות רבות מעבר לאייווה. תומכים כמו רוד סנדרס בן ה-53 דוחים את הטענה הזו. "אני מעדיף את הבחור הזה פה שמנסה להשיג לי את העסקה הכי טובה שאפשר מאשר לוותר מראש. ואולי אמריקה צריכה שיבהילו אותה קצת".