נשיא סין עם מסכה: "המצב עדיין חמור"
הופעה ציבורית נדירה של שי ג'ינפינג מאז פרוץ הנגיף: בבי"ח בבייג'ינג הבטיח להחמיר את המאבק בקורונה, וניסה להרגיע מפני פיטורים ומשבר כלכלי. ארגון הבריאות העולמי מזהיר מהתפשטות מחוץ לסין: "אולי זה רק קצה הקרחון". חוקרים סינים: ייתכן שהדגירה נמשכת עד 24 ימים
נשיא סין שי ג'ינפינג הבטיח היום (ב') לנקוט "צעדים החלטיים יותר" במסגרת המאבק בנגיף הקורונה שגבה עד כה את חייהם של יותר מ-900 בני אדם בארצו, בהופעה הפומבית הראשונה שלו מאז התפרצות המגיפה. בארגון הבריאות העולמי הזהירו במקביל מהאפשרות שהנגיף ממשיך להתפשט גם מחוץ לסין, ואמרו כי ייתכן שהמקרים שהתגלו עד כה במדינות אחרות הם רק "קצה הקרחון".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
שי, שמאז התפרצות המגיפה בארצו השתדל להימנע מאור הזרקורים ומינה את ראש הממשלה לי קצ'יאנג לנהל את המשבר, הגיע היום לבית חולים בבירה בייג'ינג ושוחח עם הצוות הרפואי שמעניק טיפול לאלו שנדבקו בנגיף. הוא קיים משם גם שיחת וידאו עם הצוותים הרפואיים בעיר ווהאן, מוקד ההתפרצות. בתמונות ששידרה הטלוויזיה הממלכתית נראה שי עוטה מסכה רפואית, כשבאחת מהן נראית רופאה או אחות מודדת את הטמפרטורה של גופו, באמצעות מכשיר אלקטרוני.
בדבריו שצוטטו בתקשורת הסינית אמר שי כי המצב בארצו "עדיין חמור", וכאמור הבטיח שארצו תנקוט צעדים "החלטיים יותר" במסגרת המאבק בנגיף – אחרי שכבר נקטה צעדים דרסטיים וחסרי-תקדים כמו סגר דה-פקטו על כל מחוז חוביי במרכז סין, שווהאן בירתו ושבו גרים כמעט 60 מיליון בני אדם. "חייב להיות לנו ביטחון שבסופו של דבר ננצח במאבק נגד המגיפה", אמר שי לרופאים והאחיות בבית החולים דיטאן.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
העדכון האחרון: 908 מתו, יותר מ-40 נדבקו
סיקר את המשבר בעיר הנגיף – ונעלם
לא מפחדים: משוטטים בערי הרפאים בסין
מכונת התעמולה הסינית משיבה מלחמה
הנגיף מוציא את המעקב הסיני מהצללים
בלי להעליב: איך לקרוא לנגיף החדש?
שי התייחס גם לפגיעה הכלכלית שלה גורמים הנגיף וגם הבהלה העולמית סביבו, והבטיח כי הממשלה בבייג'ינג תמנע פיטורי עובדים רחבי-היקף. הוא הוסיף כי סין תחתור להשיג את יעדיה הכלכליים והחברתיים עבור השנה הנוכחית, ותבצע "התאמות כלכליות" על מנת להפחית כמה שאפשר את ההשפעה של הנגיף.
סין, נזכיר, החליטה בחודש שעבר להאריך את חופשת השנה הירחית החדשה – ורק היום התחילו הסינים לחזור לעבודה, אך נראה שהחזרה לעבודה תהיה איטית והדרגתית: מקומות עבודה רבים נותרו סגורים גם היום, ועובדים רבים מעדיפים לעבוד מהבית כדי לא להסתכן. בנוסף, בתי ספר במחוזות רבים בסין (כמו המאוכלס ביותר במדינה גואנגדונג) יישארו סגורים לפחות עד סוף החודש.
חזרת העובדים למפעלים, לחנויות ולמשרדים מעוררת חשש שהדבר יקל על הנגיף להתפשט. הרשויות בבייג'ינג ביקשו מכל מי שחזר לעיר מהאזורים הנגועים בקורונה לכפות על עצמו בידוד של שבועיים כדי לוודא שלא נדבק ושלא נשקפת ממנו סכנה. "הזרם של האנשים יתחזק משמעותית והקושי במניעת הידבקות בנגיף ובפיקוח עליו יגבר עוד יותר", אמר אחד הפקידים בעיר, ז'אנג גוו.
אתמול מתו בסין מנגיף הקורונה 97 בני אדם – מספר המתים הגבוה ביותר ביום אחד מאז זיהוי הנגיף בדצמבר. בכך הגיע מספר המתים הכללי מנגיף הקורונה הזה ל-908. מלבד שניים – כל מקרי המוות נרשמו בסין. מספר הנדבקים הכללי הוא 40,171 – כולם בסין למעט 360 נדבקים. מספר הנדבקים בנגיף ומספר המתים ממנו הוא כבר עכשיו גדול יותר ממספר הקורבנות של נגיף הסארס שהבהיל את העולם ב-2002, אבל בעוד נגיף הקורונה החדש מסתמן כמידבק יותר – הוא גם בבירור קטלני פחות.
וו פאן, סגנית הדיקאן בבית הספר לרפואה "שנגחאי פודאן", אמרה כי החוקרים מקווים שהתפשטות הנגיף תגיע בקרוב לנקודת מפנה. "המצב מתייצב", היא אמרה. לעומתה, ראש ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס נשמע פחות אופטימי היום. הוא הזהיר מפני "מקרים מדאיגים" של הדבקה מחוץ לסין, שנגרמה מאנשים שלא ביקרו במדינה.
"הגילוי של מספר קטן של מקרים מצביע אולי על העברה נרחבת יותר של הנגיף במדינות אחרות. בקיצור, אנו רואים אולי רק את קצה הקרחון", הוא אמר במטה הארגון בג'נבה. ייתכן שהוא מתייחס בדבריו למקרים שהתגלו בכפר הנופש לה קונטמין מונז'ואה שבאלפים הצרפתיים. יותר מ-100 נבדקו שם ביומיים האחרונים אחרי שהתברר כי חמישה אזרחים בריטים בכפר נדבקו בנגיף. בדיקות נערכו בין השאר למשפחות שילדיהן הלכו לבית הספר עם ילד בן תשע שנמנה עם הבריטים שנדבקו. בריטניה הכריזה הבוקר על נגיף הקורונה הסיני כנגיף שהאיום הנשקף ממנו לבריאות הציבור הוא חמור ומיידי – צעד שנותן לממשלה הבריטית סמכויות נוספות כדי להילחם בהתפשטותו. עד כה התגלו שמונה מקרי הידבקויות בממלכה.
צבר המקרים הגדול ביותר מחוץ לסין הוא באוניית התענוגות "דיימונד פרינסס", שעוגנת ביפן ובה התגלו עוד 65 נדבקים מבין 3,700 הנוסעים ואנשי הצוות, כך שהמספר הכולל של אלו שנדבקו בה עלה ל-135. בין הנוסעים 15 ישראלים. היום דווח כי לנוסעת ישראלית שם היה חום גבוה, אך בהמשך אמרו הנוסעים כי מצבה השתפר וכי לא פינו אותה. לא ברור ממה סבלה.
ארגון הבריאות העולמי שלח צוות חוקרים לבייג'ינג כדי ללמוד יותר על הנגיף, שאופן פעילותו והתפשטותו עדיין לא ברורים לחלוטין. רק היום, למשל, דיווחה קבוצת חוקרים סינית כי ייתכן שתקופת הדגירה של הנגיף יכולה להימשך עד 24 ימים, ולא 14 כפי שהיה ידוע עד כה. חשוב לציין כי מדובר בטענה שעדיין לא ברורה אמינותה, ובארגון הבריאות העולמי טרם שינו את הקביעה הנוכחית שתקופת הדגירה נמשכת עד שבועיים.
בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי לפי הנתונים שאותם שיתפה סין עם ארגון הבריאות העולמי, כ-82% מהנדבקים סובלים מתסמינים מתונים בלבד, ובסופו של דבר מחלימים. כ-15% מהנדבקים מגיעים למצב חמור ו-3% למצב קריטי.