קצין משטרה ללוחם צה"ל שנחשד בקבלת שוחד במחסום: "אתה בוגד, סמרטוט"
חייל שנחשד במעורבות בהעברת אמצעי לחימה מהגדה לשטח ישראל בתמורה לקבלת טובות הנאה, התלונן במח"ש נגד קצין במשטרת מחוז ש"י על יחס אלים שלווה בקללות: "זו התנהלות פגומה מיסודה ואסורה". המשטרה: "ניסיון להסיט את הזרקור ממעשיו החמורים של החייל"
חייל צה"ל ששירת עד לפני כשבועיים כמאבחן ביטחוני (לוחם) במחסום ביו"ש טוען כי קצין משטרה קילל אותו ואף תקף אותו פיזית במהלך חקירה. המשטרה והקצין עצמו לא מכחישים את הטענה לקללות. עם זאת, הם מדגישים כי הלוחם, שנחשד במעורבות בהעברת אמצעי לחימה מהגדה לשטח ישראל בתמורה לקבלת טובות הנאה, מנסה להסיט את הנטען כלפיו מהעבירות החמורות שמיוחסות לו.
הלוחם הגיש השבוע תלונה למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) נגד הקצין, בדרגת רב-פקד, שמשרת ביחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י. לפי התלונה, החייל הועבר ממתקן הכליאה הצבאי למשרדים המשטרתיים לאחר שנעצר במסגרת חקירת חשד לשחיתות שבה מעורבים כמה חיילי צה"ל. לטענת החייל, לא רק שזכויות בסיסיות נשללו ממנו - הוא גם ספג יחס אלים במתקן החקירות של משטרת ישראל.
"החייל יידע את החוקרת כי אינו כשיר להיחקר מאחר שישן שעתיים בלילה, ולאחר מספר שאלות היא החליטה לסיים את החקירה", נטען בתלונה למח"ש. "כשהוא ביקש לשוחח עם עורך דין, הדבר לא ניתן. המתלונן יצא מחדר החקירות כדי להתפנות בשירותים, ואז פנה אליו קצין החקירות. המתלונן לא ידע במי מדובר ושאל אותו מי מדבר איתו. אז קם קצין החקירות, צעק על המתלונן 'סמרטוט', 'בן זונה', 'בוגד', תפס את המתלונן במעילו הצבאי ודחף אותו אל מחוץ לחדר".
פרקליטיו של החייל מהסנגוריה הצבאית, עורכי הדין עידן פסח ויעלה צפלאוי, ציינו במכתב התלונה כי מיד לאחר התקרית החייל החל לבכות, פגש בעורך דין של חייל אחר שמעורב בפרשה, והתקשר מהטלפון הנייד שלו לעורכי דינו כדי לספר לו את אשר אירע.
"החוקרת ראתה את המתלונן משוחח בטלפון עם עורכי דינו ולקחה תוך שימוש בכוח את המכשיר הנייד", אמרו פרקליטי החייל. "לאחר סיום השיחה, כשהחייל שאל מדוע מתנהגים אליו כך, ענתה לו החוקרת שהוא 'בוגד'. התנהלות חוקרי ש"י מעין זו חוזרת על עצמה וכוללת צעקות, מניעת זכות היוועצות, גם בסיום החקירה. זו התנהלות פגומה מיסודה ואסורה. באירוע נכחו שלושה חיילי צה"ל נוספים שאישרו כי קצין המשטרה פעל באלימות כלפי החייל וכי החוקרת צעקה עליו שהוא 'בוגד' ו'שקרן' ולא צריך להגיד שהכו אותו".
פרקליטי החייל, שמייצגים אותו במסגרת שירות מילואים, מסרו כי "עצוב לגלות כי משטרת ישראל טרם הפנימה שהפעלת אלימות פיסית ומילולית כלפי חשודים, על מנת לחלץ הודאת שווא בחקירה, היא שיטה פסולה של משטרים אפלים ואשר חלפה זה מכבר מן העולם. נוסף על כך, קצין החקירות שהתבטא כלפי מרשנו בגזענות קשה - ראוי וימצא עצמו מחוץ לכותלי המשטרה ויפה שעה אחת קודם.
"אנו נמשיך ונילחם את מלחמתו של מרשנו במסגרת ההליך המשפטי ונוודא כי מח"ש יוציאו את הצדק אל האור ביחס למעשים הפסולים שננקטו נגד מרשנו".
עוד נטען כי גם כאשר התאפשר לחייל לשוחח בטלפון עם עורכי דינו, החוקרת נכנסה לחדר תוך כמה דקות, אמרה שהיא ממהרת, לקחה בכוח את המכשיר הנייד מידיו ובכך לא אפשרה לו להשלים את השיחה. "החוקרת אף אמרה לו בהמשך היום לגבי מימוש זכות ההיוועצות - 'אני מחליטה', 'ככה אני רוצה'", צוין בתלונה.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מדובר בניסיון מעוות של מי שנעצר יחד עם אחרים ונחשד בפרשיית הברחה וסחר באמצעי לחימה, להסיט את הזרקור ולהטיל דופי באלו שחקרו אותו וביצעו תפקידם כחוק. המעשים החמורים בגינם נחשד החייל עלו עד כדי פגיעה בביטחון המדינה, זאת מעבר להפרת האמונים ועבירות נוספות שבהם הוא נחשד. מעצרו הוארך מעת לעת ובימים האחרונים הגישה הפרקליטות הצבאית הצהרת תובע בבית המשפט הצבאי לקראת הגשת כתב אישום נגדו.
"גם טענות מעין אלו לא ירפו את ידיה של המשטרה וחוקריה מלהמשיך לחשוף, לחקור ולסכל פשיעה חמורה, ובפרט כזו המסכנת את אזרחי מדינת ישראל ועלולה לפגוע בביטחון המדינה".
החייל נעצר כאמור בסוף החודש שעבר במסגרת חשד להפעלת רשת הברחות משטחי הגדה לתוך שטח ישראל. במסגרת הפרשה עצרה המשטרה 22 בני אדם, בהם שישה חיילים, שמונה אזרחים ישראלים ושמונה פלסטינים. לפי החשד, החיילים שהוצבו במחסומים "נתנו" לסחורה ובכללה אמצעי לחימה לעבור בתמורה לעשרות אלפי שקלים.