הטראומה של "דור הקסאמים": יותר מרבע מהמתגייסים משדרות נושרים
הנתונים הקשים נחשפים: 28% מהמתגייסים מהעיר שמתמודדת כבר שני עשורים עם טרור מרצועת עזה לא מסיימים את השירות הצבאי. על פי ההערכה, במקרים רבים הרקע הוא פוסט-טראומה עקב המצב הביטחוני. כך מנסים בצה"ל ובשדרות להוריד את אחוז הנשירה
"דור הקסאמים" מתגייס לצה"ל - אבל במקרים רבים לא מסיים את השירות: יותר מרבע מצעירי שדרות שמתגייסים לשירות צבאי נושרים, ובחלק לא מבוטל מהמקרים הרקע הוא פוסט-טראומה עקב המצב הביטחוני. לפי נתוני צה"ל, שנחשפו בביקור של ראש אכ"א בשדרות, שיעור הנשירה עומד על 28% - וכעת מנסים בצה"ל ובשדרות לבחון כיצד להפחיתו.
בביקורו האחרון בשדרות של הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, ביקש ממנו ראש העיר אלון דוידי להיפגש עם ראש אגף כוח אדם בצה", אלוף מוטי אלמוז, על מנת להוריד את אחוז הנשירה הגבוה בעיר. השבוע הגיע לעיר אלוף אלמוז, ואליו הצטרף ראש חטיבת התכנון ומינהל כוח האדם (תומכ"א), תא"ל אמיר ודמני.
אחת הנקודות המרכזיות שעלו היא כיצד לצמצם את אחוז הנשירה הגבוה של תושבי שדרות המתגייסים לצה"ל וכעבור תקופה מסוימת משתחררים. צעירי שדרות שמתגייסים בשנה האחרונה נולדו לתוך מציאות ביטחונית קשה וטרור מתמשך מרצועת עזה, שהחל בפצצות מרגמה, המשיך ברקטות קסאם, חשש ממנהרות, עפיפוני ובלוני תבערה ולאחרונה גם בלוני נפץ. הם נהנו משקט לאחר מבצע "צוק איתן", אבל בשנתיים האחרונות אותו "שקט" הופר מדי כמה שבועות.
גורמי המקצוע מצביעים על המצב הזה והטראומה המתמשכת כגורמים המשפיעים על אותם צעירים וצעירות שמעוניינים לתרום למדינה ולמלא את חובתם בשירות משמעותי בצבא. חלקם מוכרים כמטופלי חוסן, ובכל מקרה מידע זה אינו מופיע בתיקם הרפואי. מרכז חוסן ער לבעיה ופועל יחד עם הגורמים לסייע לנערים לפני הגיוס, במהלך השירות ולאחריו.
דוידי וצוותו ביקשו מנציגי צה"ל לקבל מידע בזמן אמת על חיילים שהתגייסו ומראים סימנים של קושי בתפקוד, כדי לפעול במשותף ביחד עם הצבא מולם. בנוסף, במפגש דובר על הצורך בעבודה צמודה עם תלמידי י"א-י"ב כבר בשלב הצו הראשון, כולל הליכה של הכיתה יחד עם המורה לצו הראשון, הכנת תוכניות להעלאת המוטיבציה לשירות משמעותי, מינוי רפרנט לנושא זה ובניית תוכניות במכינה קדם-צבאית, עידוד של תלמידי י"ב ללכת אליה וליווי שלהם.
מטעם העירייה הגיעו למפגש, מלבד דוידי, גם סגנו ומחזיק תיק החינוך, אלעד קלימי, מנכ"ל העירייה, טל טורן, ומנהל אגף נוער וצעירים, יגאל ברכה. ראש העיר הציג בפני האלוף אלמוז את האתגרים העומדים בפני העירייה - גיוס בני הנוער לשירות משמעותי, הישארותם בצבא על אף הקושי של המצב הביטחוני, הצורך בכלים נכונים בהכנה של המיועדים לשירות ביטחון (מלש"בים) לקראת גיוס לשירות משמעותי והליווי שלהם במהלך השירות.
האלוף אלמוז ותא"ל ודמני בישרו לדוידי שקצינים ולוחמים יגיעו לכיתות, יעבירו מורשת קרב (מור"ק) ויכניסו את ההכנה לצו ראשון לתוך בתי הספר. בנוסף, יכניסו תוכנית שנקראת "צו בצוותא" לתוך בתי הספר וימנו נציג מטעמם שיהיה אמון על הקשר עם שדרות והצרכים שלה.
ראש העיר דוידי אמר לאחר הפגישה: "אני מודה לרמטכ"ל ולראש אכ"א על הנכונות וההגעה אלינו על מנת ללמוד את הצרכים ואת האתגרים שעומדים בפנינו. אני משוכנע שכעת, כשנצא לדרך משותפת, נסייע לצעירים והצעירות הנהדרים שלנו להתחיל את המסע שלהם לקראת שירות משמעותי בצבא וליווי שלהם בכל התהליך, עם כל המורכבויות של חייהם בעיר הנמצאת 20 שנה תחת טרור".
ראש אכ"א אלמוז: "נעשה בקרוב פעולות להגברת המוטיבציה לשירות משמעותי בעיר שדרות. אני מודה לראש העיר וצוותו על הנכונות הרבה להיות שותפים בקידום בני שדרות בצה"ל ועל השותפות לדרך".
סגן ראש העיר אלעד קלימי התייחס למפגש: "שירות משמעותי והתמדה בתפקידים השונים בצה"ל מתחילים בהכנה נכונה ובבניית מוטיבציה ואידיאליזם בקרב בני הנוער. אנו במערכת החינוך, כמו גם בפעילות הבלתי פורמלית כתנועות הנוער וכד', בנינו תוכניות ממוקדות מטרה להעלאת המוטיבציה ולהכנה מיטבית לקראת השרות הצה"לי. הקשר ההדוק עם גורמי הצבא חשוב מאוד ואני שמח שהאלוף אלמוז נענה לבקשתנו ליישום ודחיפת התהליכים במערכת החינוך בשדרות".