שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

אבו מאזן באו"ם: "אנחנו מחמיצים הזדמנויות?"

יו"ר הרשות תקף במועצת הביטחון את תוכנית טראמפ וכינה את המפה "גבינה שווייצרית". לישראלים אמר כי "השלום בינינו יהיה הטוב והיפה ביותר", ובסיום נאומו הבהיר: "לא נפנה לאלימות". השגריר באו"ם דנון: "אם הוא באמת היה מעוניין בשלום, הוא לא היה כאן היום"

 

 

אבו מאזן נואם באו"ם    (צילום: UN )

אבו מאזן נואם באו"ם    (צילום: UN )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דיון ראשון במועצת הביטחון על תוכנית טראמפ: הרשות הפלסטינית אמנם חזרה בה מבקשתה להצביע במועצת הביטחון של האו"ם על החלטה שדוחה את "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשלום בין ישראל לפלסטינים, אך יו"ר הרשות אבו מאזן נאם בניו יורק ותקף את התוכנית ואת ארה"ב: "הציגו מפה שהיא כמו גבינה שווייצרית", הוא פנה לישראלים: "אני מושיט יד מחדש לשלום עם כל מנהיג ישראלי שיבוא. לא נפנה לאלימות". אחריו נאם שגריר ישראל באו"ם דני דנון ואמר: "אם הנשיא עבאס היה רציני לגבי ניהול משא ומתן, אם היה מעוניין בשלום באמת - הוא לא היה כאן היום".

 

בפתח דבריו אמר אבו מאזן: "באתי אליכם בשם 10 מיליון פלסטינים על מנת לבקש שלום בלבד, לא שום דבר אחר. באתי כדי להבהיר את העמדה הפלסטינית המתנגדת לעסקה האמריקנית-ישראלית. העסקה הזאת מציגה עמדות חד-צדדיות ונוגדת את ההחלטות הבינלאומיות ואת יוזמת השלום הערבית. היא סותרת את זכותו של העם הפלסטיני להגדרה עצמית במדינתו, ומכשירה התנחלויות והפקעת אדמות פלסטיניות".

 

אבו מאזן במועצת האו
אבו מאזן באו"ם. "אנחנו מחמיצים הזדמנויות?"(צילום: AFP)

הוא הוסיף: "אין להחשיב את העסקה הזאת, או כל חלק ממנה כלגיטימית מבחינה בינלאומית. היא הופכת את העם שלנו למרכזי אוכלוסין ללא שליטה על האדמה, הגבולות, המים והאוויר. היא תביא להרס של היסודות עליהם קם התהליך המדיני וחזון שתי המדינות בגבולות '67. זה לא יביא ביטחון ולא שלום לאזור. לא נקבל זאת. ניאבק במימושה בשטח".

 

לאחר מכן הציג מסמכים שלטענתו כוללים התנגדויות לתוכנית ואמר: "אנו מודים גם לישראלים שהביעו את התנגדותם לעסקה בדרכים שונות. אנו מודים גם לקונגרס ולסנאט בארה"ב ולארגונים האמריקניים שהביעו את מחויבותם ותמיכתם בשלום ובלגיטימיות הבינלאומית. זהו מסמך של 300 קצינים ישראלים שמתנגדים לעסקה. אלה קצינים שלחמו לשם מדינתם וכעת אומרים שהם לוחמים עבור הצדק. אנו משבחים את המחאות הישראליות שנערכו בתל אביב נגד העסקה. זהו מכתב מהקונגרס האמריקני עליו חתומים 107 חברים. זהו מסמך מהסנאט האמריקני שעליו חתומים 12 חברים. כל אלה מסרבים לעסקה. כולל גם חלק מהמועמדים לנשיאות ארה"ב". 

 

אבו מאזן במועצת האו
מציג את המפה: "גבינה שווייצרית"(צילום: AP)

הוא שוב תקף את תוכנית טראמפ: "שלום בין העם הפלסטיני והעם הישראלי עדיין בר מימוש. אפשרות לבנות שותפות בינלאומית לכינון שלום צודק. העסקה הזאת היא לא שותפות בינלאומית, היא באה ממדינה אחת שכופה אותה על כל העולם ועל הלגיטימיות הבינלאומית שכוללת עשרות החלטות אחרות. אומרים לנו שיש סיוע כלכלי, אבל אין פתרון מדיני. איפה הוא? לא, לא נסכים לכך. לא נסכים לפתרון כלכלי בלבד. אנו מודים לכל המדינות שמסייעות לנו כעת ללא כל תמורה, לבנות את מוסדות המדינה שלנו".

 

על הרשות הפלסטינית אמר: "נמשיך לבנות את המוסדות של המדינה שלנו לפי הערכים הבינלאומיים של דמוקרטיה, שקיפות ומאבק בשחיתות. אנחנו אחת המדינות שנלחמות יותר בשחיתות. המדינה הזאת תהיה נקייה משחיתות. משתפת נשים וצעירים. מחנכת לשפת השלום. אנחנו אומרים להם: רוצים שלום, לא אלימות ולא טרור. אנחנו מגנים את הטרור בכל מקום שהוא בעולם. אנחנו חתומים על פרוטוקולים למאבק בטרור. קראנו לבחירות, כי אנחנו מאמינים בדמוקרטיה. ישראל מונעת את קיום הבחירות בירושלים. בגלל ההחלטה שירושלים היא הבירה המאוחדת של ישראל. לא! מזרח העיר לנו והמערב להם". 

 

הוא טען: "אבא אבן אמר שהפלסטינים לא מחמיצים הזדמנות להחמיץ הזדמנות. איזה הזדמנות בדיוק אני מחמיץ? הכרנו בישראל וישראל בנו. הכרנו בישראל באוסלו. ערפאת אמר: 'אני מכיר בזכות הקיום של ישראל'. רבין הכיר באש"ף כנציג רשמי לעם הפלסטיני. איפה הן אותן הזדמנויות שאנו מחמיצים?".

 

דני דנון במועצת האו
דני דנון במועצת הביטחון. "אם אבו מאזן היה רוצה שלום הוא לא היה כאן"(צילום: APA)

דני דנון במועצת האו
השגריר הישראלי(צילום: EPA)

בסוף נאומו פנה לעם הישראלי: אם יהיה שלום בינינו לביניכם - זה יהיה השלום הטוב והיפה ביותר. אני מציע לערוך ועידת שלום בינלאומית. לא נקבל את ארה"ב כמתווכת לבדה. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על ישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות, את הרס האדמות. ברגע היסטורי זה אני מושיט ידי מחדש לשלום. עם כל מנהיג ישראלי שיבוא. יש פתרון אחד - שנהיה שותפים ושכנים, כל אחד במדינתו העצמאית והריבונית. יש לבחור בפתרון השלום הצודק לפני שיעבור הזמן. אנחנו לא נגד יהודים. מוסלמי שאומר שהוא נגד היהודים או נגד התורה הוא כופר. הסכסוך שלנו אינו עם היהודים. נמשיך את דרך המאבק שלנו שבמהלכה הקרבנו אלפים, אסירים ופצועים. לא ניכנע, אנו רוצים את הזכויות שלנו. נסיר את הכובע בפני מי שיביא לנו את שמגיע לנו, אך לא ניכנע. אני מוכן לחדש את המו"מ עם ישראל, אם יהיה פרטנר בישראל שרוצה ומאמין בשלום, ואני רוצה להבהיר - לא נפנה לאלימות. אנחנו נגד הטרור והאלימות, יהיה אשר יהיה מקורו".

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון נאם אחרי יו"ר הרשות ותקף אותו: "אם אבו מאזן היה רציני לגבי מו"מ הוא היה עכשיו בירושלים ולא בניו יורק. הוא היה לוקח את העצה שקיבל מרבים מכם וממדינות ערביות ומשתמש בהזדמנות הזאת כדי להתחיל במו"מ ישיר. אבל הוא לא רציני לגבי המו"מ או לגבי שלום. במקום זה הוא עשה מה שהוא עושה תמיד, הוא בא לפה כדי להסיח את הדעת מחוסר נכונותו לשבת למו"מ ולדבר. זו היתה דרכו כשנכנס לתפקיד וזו עדיין דרכו בשנתו ה-16 של כהונת ארבע השנים שלו. עבאס הצהיר שהוא רוצה ריבונות לפלסטינים אבל עשה הכל כדי להמנע מלקבל את זה. מילותיו הם מס שפתיים".

 

השגריר הישראלי אמר לחברות המועצה כי "לא תהיה כל התקדמות בתהליך השלום כל עוד אבו מאזן מכהן בתפקידו". לדבריו, "רק כאשר עבאס יירד מהבמה, ישראל והפלסטינים יוכלו לצעוד קדימה. מנהיג שבוחר בסרבנות, הסתה והאדרת טרור לעולם לא יכול להיות שותף לשלום". דנון הוסיף: "השלום הוא בליבת דרכו של העם היהודי וישראל מודה לנשיא טראמפ על המחוייבות שלו לשלום".

 

אבו מאזן במועצת האו
אבו מאזן. "מושיט יד לשלום" (צילום: רויטרס)

שגרירת ארה"ב באו"ם, קלי קרפט, נאמה גם היא והתייחסה לדברים: "התוכנית הזאת לא 'חקוקה באבן'. היא הצעה, התחלה של שיחה, לא הסוף שלה. ארה"ב מוכנה לתמוך בכל המאמצים להתחיל בשיחות ומקווה שכל הצדדים ישמרו על ראש פתוח, יקשיבו וישתפו פעולה. מעל הכל אנחנו מקווים שלישראלים ולפלסטינים יהיה את האומץ לשבת ולדבר אחד עם השני".

   

גורם בכיר בממשל טראמפ התייחס לדיון ואמר: "בכך שלא הציגה החלטה מקוטבת, מועצת הבטחון של האו"ם הוכיחה שהדרך הישנה לעשות דברים – הסתיימה. לראשונה בנושא הישראלי פלסטיני, המועצה הייתה מוכנה לחשוב מחוץ לקופסא הקונבנציונלית, ולא ליפול באופן רפלקסיבי על העמדה הפלסטינית המסורבלת, שרק אפשרה להמשיך בסטטוס קוו הכושל. אנו אופטימיים כי מדינות שומרות על ראש פתוח בכל הנוגע לחזון השלום שלנו, ומוכנות לנהל דיון ישר ופתוח בנושא כבסיס אפשרי לפתיחת המשא ומתן לפיתרון מציאותי של שתי מדינות. כפי שאמרנו לאורך כל הדרך, התוכנית שלנו היא התחלת תהליך ולא סופו. אנו מקווים שהפלסטינים ינצלו את ההזדמנות".

 

בפתח הדיון אמר מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש: "אני פונה אליכם בתחושה של דאגה כשאנו רואים עליה במתח במזרח התיכון. אנו רואים סכנה של הסלמה בסכסוך בתימן, לוב וסוריה. זה רק מדגיש את הצורך למצוא פתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני. אני מאשרר את מחוייבותי ומחוייבות האום בתמיכת הצדדים בהגעה לפתרון שתי המדינות. נותרנו מחוייבים לפתרון הסכסוך בהתאם להחלטות האו"ם, פתרון שתי המדינות על בסיס קווי '67. זה הזמן לדיאלוג ודו קיום".

 

מועצת האו
מועצת הביטחון של האו"ם(צילום: רויטרס)

שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלאדנוב, אמר כי "לאחר שארה"ב הציגה את החזון שלה לשלום בין ישראל והפלסטינים כבסיס למו"מ בין הצדדים, ראינו תקריות אלימות ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ועזה. לצעדים חד צדדיים יהיו השלכות הרסניות על פתרון 2 המדינות, והם יסכנו אפשרות להגיע לשלום ונורמליזציה. אין דרך אחרת להגיע לשתי מדינות על בסיס קווי '67 מאשר משא ומתן שמבוסס על החלטות או"ם, המשפט הבינלאומי והסכמי העבר".

 

בימים האחרונים הפעילו ישראל וארה"ב לחצים כבדים על מנת לבלום את הצעת ההחלטה הפרו-פלסטינית. תחילה הצליחו להוביל לשינוי הנוסח, שבמקור תקף את ארה"ב וטען כי תוכנית השלום מנוגדת לחוק הבינלאומי. בימים האחרונים חברות המועצה קיימו התייעצויות על מנת לקבל החלטה בדבר העמדה שיציגו בדיון. אתמול אישרו ברשות כי ההצעה לא תעלה להצבעה, אך טענו כי הצבעה כזו תתקיים בהמשך.

 

מאז פרסום עסקת המאה וההצהרות בישראל על סיפוח מורגשת מתיחות ביטחונית ביהודה ושומרון וברצועת עזה. כמעט מדי יום מפריחים הפלסטינים ברצועה בלוני נפץ ותבערה לעבר שטח ישראל, ומשגרים רקטות ופצצות מרגמה. צה"ל תוקף בתגובה מהאוויר ובירי טנקים מטרות של חמאס.

 



 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבו מאזן בדיון במועצת הביטחון
צילום: רויטרס
מומלצים