שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

בלי איומים: מה שאבו מאזן לא אמר באו"ם

יו"ר הרשות הגיע לנאום במועצת הביטחון כשהוא שבע רצון מהוצאת אלפי פלסטינים לרחובות רמאללה שהפגינו נגד תוכנית טראמפ, וניצל את ההזדמנות "לדבר אל ליבם של הישראלים". אך העובדה שהוא נמנע מאיומים כמו הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל משמעותית הרבה יותר

 

 

נאומו של אבו מאזן במועצת הביטחון של האו"ם    (צילום: UN )

נאומו של אבו מאזן במועצת הביטחון של האו"ם    (צילום: UN )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הגיע לנאום במטה האו"ם בניו יורק כשהוא שבע רצון, ולא בגלל מה שקרה באולם מועצת הביטחון ומאחורי הקלעים – שם הצליחו ארצות הברית וישראל למנוע מהפלסטינים להעלות להצבעה טיוטת החלטה שמתנגדת לתכנית השלום של ממשל טראמפ. אבו מאזן הגיע לנאום אחרי שפת"ח, במאמצים עילאיים, הצליח להוציא לרחובות רמאללה אלפים רבים של פלסטינים לעצרת שכל כולה תמיכה בו ובמהלכיו מול הממשל האמריקני.

 

אבו מאזן במועצת האו
אבו מאזן באו"ם. דיבר ישירות אל הישראלים(צילום: רויטרס)

אבו מאזן במועצת האו
תקף את תוכנית טראמפ(צילום: AP)

אבו מאזן במועצת האו
אבו מאזן במועצת האו"ם(צילום: רויטרס)

ההנהגה ברמאללה לא זוכרת כבר שנים ארוכות כזאת הצלחה בהוצאת הציבור הפלסטיני מאדישותו על עניין מדיני. "עשרות אלפים יצאו לרחובות כשמד הטמפרטורה מראה אפס מעלות", אמר אבו מאזן כמה פעמים בנאומו במועצת הביטחון. עשרות אלפים לא היו שם והטמפרטורה היתה קצת מעל האפס, אבל מה זה משנה לו? בימים אלה, הישג בזירה הפלסטינית הפנימית הוא לא פחות חשוב מהמאבק במדיניות החוץ האמריקנית.

 

נאומו של אבו מאזן במועצת הביטחון היה בחלקו הראשון גרסה מרוככת של נאומו בליגה הערבית. עם זאת, הוא שב והבהיר כי הפלסטינים לא יקבלו בשום צורה את תוכנית השלום של טראמפ – עם תיקונים או בלעדיהם. הוא חזר על עמדתו ומוכנותו להיכנס למשא ומתן ישיר עם ישראל ללא מתווכים או לחילופין בתיווך בינלאומי שארה"ב אינה נותנת החסות הבלעדית שלו. הוא הציע לצורך כך את תיווך הקוורטט.

 

בחלקו השני של הנאום פנה יו"ר הרשות לרגש, וניסה לדבר ישירות אל הציבור הישראלי. שהוא מבהיר שהשלום הוא גם אינטרס ישראלי – לא פחות מזה שהוא אינטרס פלסטיני, ואף תיאר אותו בצורה אוטופית ("זה יהיה השלום הטוב והיפה ביותר"). עם זאת, לא היתה ברורה התעקשותו להתרפק על ימי אוסלו כשהוא מנסה לדבר לליבו של הציבור הישראלי. היה ניתן להניח שההנהגה ברמאללה היתה צריכה לדעת שבשנת 2020 – הסכמי אוסלו (בצדק או שלא בצדק) הם לא יותר מביטוי גנאי בעבור רוב הישראלים.

 

אחת הכותרות המשמעותיות מנאומו של אבו מאזן מגיעה דווקא מדברים שהוא לא אמר. אבו מאזן נמנע בנאומו מלהשתמש באיומים כמו פירוק הרשות הפלסטינית או הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל. להיפך – הוא הכריז פעם אחר פעם בהדגשה ובהטעמה שהפלסטינים לא יפנו לאלימות במטרה להיאבק בתוכנית טראמפ אלא רק באמצעים של מאבק עממי. הוא הבהיר כי הרשות הפלסטינית מתנגדת לטרור ונלחמת בטרור. אבל כנראה שאצל הפלסטינים לא יתכן נאום שבו אין לשון כפולה: אבו מאזן הבהיר כמה פעמים במהלך דבריו כי המצב הנוכחי עלול להוביל לפיצוץ. מה משמעות אותו פיצוץ? לא ממש ברור לאור חזרתו כמה פעמים על כך שהוא לא ייתן למצב להיגרר לאלימות.

 

ואנקדוטה קטנה לסיום: שלא כהרגלו, אבו מאזן הקריא את נאומו מילה במילה מהכתב. הוא נמנע מלעצור ולהתחיל להגג באופן ספונטני - שם לרוב באות גם פליטות הפה המביכות שלו שזוכות לכותרות. הפעם, כנראה בעצת יועציו, זה לא קרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבו מאזן באו"ם
צילום: רויטרס
מומלצים