שתף קטע נבחר

 

חיזבאללה במקום סולימאני: מדריך את המיליציות בעיראק

סוכנות רויטרס מדווחת כי הנציג של נסראללה בבגדד נכנס זמנית לנעליו של מפקד כוח קודס שחוסל, ונטל על עצמו את המשימה להדריך את המיליציות השיעיות, הקריטיות לשליטתה של איראן במדינה. לפי המקורות, חיזבאללה לא שולח לשם לוחמים וציוד, אלא מסתפק ב"הדרכה פוליטית". החשש שלהם: מאבקי כוחות בצמרת

מעט אחרי שמפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני חוסל בתקיפת מל"ט בעיראק נועדו אנשי ארגון חיזבאללה הלבנוני, המקבל סיוע מאיראן, עם מנהיגי מיליציות עיראקיות בניסיון לאחד אותן מול החלל האדיר שהותיר מותו של המנטור רב העוצמה שלהן. כך סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס שני מקורות הבקיאים בפרטים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

המונים במסע הלוויה של סולימאני בחודש שעבר    (רויטרס)

המונים במסע הלוויה של סולימאני בחודש שעבר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חסן נסראללה נאום חיזבאללה לבנון על חיסול קאסם סולימאני ()
נסראללה. איראן נשענת על הכריזמה שלו

קאסם סולימאני ו חסן נסראללה  ()
סולימאני נושק למזכ"ל חיזבאללה, בתמונה שפורסמה אחרי החיסול
לפי המקורות, מטרת הפגישות הייתה לתאם את המאמצים הפוליטיים של המיליציות בעיראק, שהיחסים ביניהן יודעים לא פעם מתיחות, ושאיבדו באותה הפצצה בנמל התעופה בבגדד ב-3 בינואר לא רק את סולימאני, אלא גם את אבו מהדי אל-מוהנדיס, מי שהיה למעשה מנהיג ארגון הגג של המיליציות השיעיות, אל-חשד א-שעבי.

 

שני מקורות אחרים, המשתייכים לגורמים המקורבים לארגונים הפרו-איראניים באזור, לא נידבו אמנם פרטים רבים על שאירע בפגישות, אך אישרו כי חיזבאללה התערב כדי לנסות למלא את החלל שהותיר סולימאני בכל הנוגע להדרכת המיליציות.

עיראק מיליציה אל חשד א שעבי בגדד (צילום: AFP)
אנשי "אל-חשד א-שעבי" בבגדד. לצופף את השורות(צילום: AFP)

מפקד כח קודס שחוסל קאסם סולימאני (צילום: AP)
סולימאני. נעליים שאולי אי אפשר להיכנס אליהן(צילום: AP)

המיליציות השיעיות בעיראק הן כלי קריטי עבור איראן בכל הנוגע למאמציה לשמר את שליטתה במדינה הזו, שבה מחזיקה ארה"ב כ-5,000 חיילים. בחודשים שלפני מותו הגביר סולימאני את מעורבותו במשבר הפוליטי-ביטחוני בעיראק והביא את המעורבות הזו לעומקים שלא ידע מעולם. בין השאר קיים פגישות בבגדד עם אנשי המיליציות העיראקיות בשעה שאיראן ניהלה מאבק כוחות עם ארה"ב וחתרה להגן על בעלי בריתה ועל האינטרסים שלה באזור.

 

נזיפה ברוח סולימאני

העמקת המעורבות של חיזבאללה בעיראק, כפי שהיא מתוארת בכתבה שפרסמה הערב סוכנות הידיעות רויטרס, פירושה הרחבת הפעילות של ארגונו של חסן נסראללה באזור, אחרי שבעשור האחרון כבר סייע לסולימאני לאמן לוחמים בעיראק ובסוריה. מקור אחד, הנמנה עם תומכי טהרן באזור, אמר לרויטרס כי חיזבאללה ימשיך להדריך את המיליציות עד שההנהגה החדשה של כוח קודס, אותה יחידה של משמרות המהפכה שבראשה עמדה סולימאני מאז 1998, תתבסס ותהיה מסוגלת לטפל בעצמה במשבר הפוליטי בעיראק.

עיראק מיליציה אל חשד א שעבי בגדד (צילום: AFP)
המיליציות וכוחות הממשלה הרגו מאות מפגינים. "אל-חשד א-שעבי"(צילום: AFP)

שני מקורות עיראקיים סיפרו לרויטרס שהפגישות בין בכירים בחיזבאללה לבכירים במיליציות העיראקיות החלו בינואר, כמה ימים בלבד אחרי חיסול סולימאני, והן נערכו בלבנון או באיראן. לדבריהם, שייח מוחמד אל-קוות'רני, הנציג של חיזבאללה בעיראק, שבמשך שנים קיים שיתוף פעולה הדוק עם סולימאני בכל הנוגע להדרכת המיליציות העיראקיות, הוא שאירח את הפגישות. המקורות טוענים שאל-קוות'רני נכנס לחלל שהותיר סולימאני.

 

לדבריהם הוא נזף בארגונים – כפי שעשה לפניו סולימאני באחת מפגישותיו האחרונות איתם – על כך שלא הצליחו לגבש תוכנית משותפת ומאוחדת להתמודדות עם ההתקוממות העממית שמתנהלת בעיראק כבר כמה חודשים נגד הממשלה העיראקית ונגד נציגי הארגונים הצבאיים-למחצה ששולטים בה. ממשלת עיראק והמיליציות הרגו בחודשים האחרונים מאות מפגינים – אך טרם הצליחו לחסל את ההפגנות.

Abu Mahdi Muhandis  (Photo: Reuters)
אבו מהדי אל-מוהנדיס, שנחשב למנהיג המיליציות. חוסל גם הוא ב-3 בינואר(Photo: Reuters)

לפי המקורות, אל-קוות'רני קרא למיליציות גם לגבש חזית אחידה בנוגע לבחירת ראש ממשלה עיראקי חדש. בזמן שעבר מאז נבחר שר התקשורת לשעבר מוחמד תוופיק עלווי לראש הממשלה, צעד שזכה לברכת איראן והמפלגות הקשורות למיליציות – אך נתקל בהתנגדות של המפגינים.

 

מי שמחלק הוראות

לעת עתה נתפס אל-קוות'רני כדמות המתאימה ביותר להדריך את המיליציות העיראקיות עד שייבחר יורש איראני קבוע, גם אם אין לו אפילו קמצוץ מההשפעה והכריזמה שמהן נהנה סולימאני. לפי מקורות ששוחחו עם רויטרס, קוות'רני נהנה מקשרים עם המיליציות, נולד בעיר העיראקית נג'ף, חי בעיראק במשך עשרות שנים – ומדבר בניב העיראקי: "סולימאני בטח בו ונהג להיעזר בו במשברים ובפגישות בבגדד".

איראן כרמאן הלוויה קאסם סולימאני (צילום: AP)
הלוויית סולימאני בעיר כרמאן. "כרגע משתפים פעולה, בגלל הלחץ של איראן"(צילום: AP)

מקור עיראקי המקורב למיליציות סיפר שקוות'רני נפגש גם עם איש הדת העיראקי מוקתדא סדר, איש רב השפעה ובלתי צפוי, כדי לשכנע אותו לתמוך בראש הממשלה החדש. סאדר אכן תמך בסופו של דבר במינוי עלווי.

 

קוות'ראני יתמודד עם אתגרים קשים – ואולי כאלה שאי אפשר לעמוד בהם – בניסיונו להיכנס לנעלי המנהיגים שחוסלו בהפצצה בתחילת ינואר. "הרבה מנהיגי פלגים רואים את עצמם כאנשים גדולים וחשובים מכדי לקבל פקודות", אמר מקור עיראקי אחד. "לעת עתה, בגלל לחץ מאיראן, הם משתפים איתו פעולה, אבל אני בספק שזה יימשך כך, והאיראנים יודעים את זה".

Calls for revenge at Soleimani's funeral  (Photo: AFP)
לא יגיעו לוחמים מלבנון. איראנית דורשת נקמה בהלוויית סולימאני(Photo: AFP)

אחד המקורות, גם הוא איש הארגונים הפרו-איראניים, אמר לרויטרס שהמעורבות של חיזבאללה תישאר בגדר "הדרכה פוליטית", ולא תכלול אספקה של כוח אדם וציוד כדי להגיב על חיסול סולימאני. לדבריו "המיליציות לא צריכות שחיזבאללה יתערב, כי יש להן די כוח במספרים, בניסיון בלחימה ובעוצמת האש".

 

גורם אמריקני אמר לרויטרס כי סביר להניח שאיראן תנסה להסתמך במידת מה על דמותו רבת ההשפעה של נסראללה, הזוכה לכבוד רב מצד בעלי בריתה של איראן באזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים